”Jeg kan give mine børn en lysere fremtid”
38-årige Agnes er født og opvokset i Afrikas største slum. Hun har ingen uddannelse. Og så er hun kvinde. Det er hårde odds, der ville få de fleste til at give op. Men ikke Agnes.
Kibera i Nairobi, Kenya, er Afrikas største slum. Her bor over 1 million indbyggere i faldefærdige blikhuse. I de smalle gyder lægger der sig en tung stank af afføring og affald, mens partiklerne fra de mange køkkenbål kradser i halsen, når du trækker vejret. Sygdom og død er en naturlig del af hverdagen. For eksempel anslås det, at 14 procent af de voksne indbyggerne i Kibera er Hiv-positive. Det kan ikke blive meget værre end at bo i slummen. Jo, hvis du bor i slummen - og er kvinde. Se blot på disse tal:
- 43 procent af kvinderne i Kibera fortæller, at første gang de havde sex, var det under tvang.
- 54 procent af kvinderne i Kibera har ingen fast indkomst. Det samme gælder 23 procent af mændene.
- 43 procent af pigerne mellem 10-19 år i Kibera går ikke i skole.
Mor som 13-årig
Agnes er en af kvinderne fra Kibera. Siden hun var lille, har hun passet på sine tre mindre søskende, da faren havde forladt familien og moren var for fuld til at passe på dem. Som 13-årig fik hun sit første barn. Faren til barnet var en ældre mand, der hverken ville have noget med Agnes eller barnet at gøre. Agnes skulle nu skaffe mad og rent vand til sine søskende og til sit nyfødte barn, så der var hverken tid eller råd til at få en uddannelse. I dag er Agnes to børn rigere, men faren til de to børn forsvandt pludselig en dag, da han havde fundet en kvinde uden børn et par gyder længere nede ad slummen.
Nyt koncept skal sikre Agnes arbejde
Sammen med 29 andre enlige mødre uden uddannelse er Agnes nu blevet en del af NGUVU-projektet, der skal sikre de udsatte kvinder fra Kibera fast arbejde, ordentlige arbejdsforhold og faglig udvikling. Første initiativ fra NGUVU er firmajulegaven til danske virksomheder. Gaven består af kaffe og te produceret af kvindelige småbønder i Kenya, mens Agnes og de andre enlige mødre laver poserne til kaffen og teen samt gaveæsken af bambus og bananfibre.
”Med en fast indtægt kan jeg hjælpe mine børn med at komme væk fra slummen. Jeg kan hjælpe dem med at gennemføre deres uddannelse. Jeg kan give mine børn en lysere fremtid", fortæller Agnes.
Læs mere på www.nguvu.dk