Kvindernes Kampdag: Kvindelige kaffebønder i Kenya kæmper for bedre vilkår og mod klimaforandringer

I Kenya udgør kvinder 70 procent af arbejdskraften i kaffeindustrien, men kun 20 procent af kaffefarmene er ejet af kvinder. Selvom du ejer din egen kaffefarm, har du som kvinde dårligere adgang til ressourcer, lån, træning og ny viden end manden på nabofarmen.

199 kvinder er med i NGUVU's kaffekoncept i Meru, nær Mount Kenya.. Foto: NGUVU

08.03.2024

Sponseret

NGUVU

Til maj begynder årets store kaffehøst i Kenya. Det er her, at du som kaffebonde skal sikre størstedelen af årets indtægt, så du kan forsørge familien og sikre skolegang til børnene. 

Det kræver ikke bare hårdt arbejde at få kaffetræerne til at producere en masse røde bær. Det kræver rette viden, ressourcer og investeringer, hvis du skal skabe en sund kaffefarm, der giver et lille overskud. Det er svært at få adgang til i Kenya, især hvis du er kvinde.

”Mange kvindelige kaffebønder i Kenya er fanget i en ond cirkel. De får dårlig og sen betaling for kaffebærrene, hvilket betyder, at de må tage lån med høje renter for at få hverdagen til at hænge sammen. Samtidig mangler kvinderne viden og redskaber til at udvikle frodige kaffefarme”, siger Rune Sandholt, der står bag NGUVU, som arbejder for at sikre bedre vilkår til kvindelige kaffebønder i Kenya.

På vej over fattigdomsgrænsen

I Kenya er der omkring 800.000 kaffebønder, størstedelen med små kaffefarme og en årlig indtægt langt under fattigdomsgrænsen sat af Verdensbanken til 784,75 dollars. 

De fleste kaffebønder har kun har omkring 300 kaffetræer, så det gælder om at få mest muligt ud af hvert enkelt træ. Dårlige dyrkningsmetoder betyder, at mange kun får 2-3 kilo kaffebær per træ om året, selvom potentialet er helt op til 30 kilo kaffebær per træ. 

NGUVU har gennem en årrække arbejdet sammen med 199 kvinder, der har fået træning med agronomer, flere kaffetræer, bedre adgang til vand og gødning samt mulighed for mikrolån uden renter. Samtidig har kvinderne fået en højere betaling for kaffebærrene, omkring 40 procent højere end markedsprisen. 

Det betyder, at kvinderne har øget både produktionen og indtægten fra kaffebærrene. 

”Fra 2021 til 2022 steg kvindernes produktion af kaffebær med over 50 procent. Det har givet kvinderne en højere indtægt, i 2022 på små 400 dollars. Vores mål er, at alle kvinderne inden udgangen af 2026 skal have en indtægt fra kaffebærrene, der ligger over fattigdomsgrænsen”, siger Rune Sandholt.

Mere tørke og mindre regn

Kvindernes kamp for at udvikle sunde kaffefarme er ikke blevet mindre i takt med at klimaforandringerne har ramt Kenya, især i form af mere tørke og mindre regn. 

”Klimaforandringerne er den største trussel mod kaffehøsten i Meru, og vi er nødt til at reagere nu og her, hvis kvinderne fremover skal kunne leve af deres små kaffeforretninger. Derfor er vi i fuld gang med at træne kvinderne, så de kan genskabe naturen og økosystemerne på kaffefarmene. Det giver sundere jord og nødvendig skygge. Samtidig giver nye træer også frugt og nødder, som kan give kvinderne en tiltrængt ekstra indtægt”, slutter Rune Sandholt. 

Læs mere om NGUVU's arbejde på www.nguvu.dk

13.11.2024NGUVU

Sponseret

Kvindelige kaffebønder øger indtægten takket være danske kaffedrikkere

08.03.2024NGUVU

Sponseret

Kvindernes Kampdag: Kvindelige kaffebønder i Kenya kæmper for bedre vilkår og mod klimaforandringer

22.01.2024NGUVU

Sponseret

Nye træer giver mere end skygge

06.11.2023NGUVU

Sponseret

Kaffevirksomhed styrker kvindelige kaffebønder i Kenya

04.10.2023NGUVU

Sponseret

Virksomheder styrker kvindelige kaffebønder i Kenya

04.08.2023NGUVU

Sponseret

Klimaforandringer rammer kaffefarmere