EU's taksonomimål om cirkulær økonomi driller virksomheder

En ny Rambøll-undersøgelse viser, at mange nordiske virksomheder stadig kæmper med at forstå EU's seneste regler om cirkulær økonomi.

Foto: 123rf.com

28.05.2024

CSR.dk

Den 1. januar i år strammede EU sine krav til bæredygtighedsrapportering for store virksomheder. Fra nu af skal virksomhederne rapportere om specifikke parametre på en standardiseret måde, hvis de vil hævde, at de bidrager til EU's miljømål om bl.a. cirkulær økonomi

Men den nye Nordic Circularity Survey 2024 fra Rambøll viser, at et stort mindretal af virksomheder i Danmark, Norge, Sverige og Finland stadig har svært ved at forstå, hvordan de nye regler påvirker dem.

Nøgleresultater fra Rambølls Nordic Circularity Survey 2024:

  • Nordiske virksomheder er opmærksomme på de nye regler, men forståelsen er lav:
    1 ud af 4 (24 procent) af de nordiske virksomheder, der forventer at rapportere i henhold til ESRS E5, siger, at de ingen viden har om standarden.
     
  • 1 ud af 3 ved ikke, om deres virksomheds aktiviteter er omfattet af EU-taksonomiens miljømål om omstilling til cirkulær økonomi. Halvdelen (49 procent) af virksomhederne siger, at de har aktiviteter, der er omfattet af EU-taksonomiens mål om omstilling til cirkulær økonomi, men 34 procent siger, at de ikke ved det.
     
  • De fleste virksomheder oplever ikke økonomiske fordele ved at omstille til en cirkulær økonomi: Kun 40 procent af de adspurgte virksomheder har formået at opnå økonomiske fordele ved deres indsats med at omstille til en cirkulær økonomi. Og på spørgsmålet om, i hvilket omfang de har opnået økonomiske fordele, svarer halvdelen af virksomhederne (48 procent), at de økonomiske fordele kun har været mindre.
     
  • Reguleringspres er den vigtigste driver for omstillingen til en cirkulær økonomi: De fleste virksomheder (20 procent) angiver reguleringspres som den vigtigste faktor, der påvirker deres fokus på initiativer inden for cirkulær økonomi, tæt fulgt af interne strategiske prioriteter (19 procent) og pres fra kunderne (17 procent).
     
  • Virksomhederne har gjort størst fremskridt inden for affaldshåndtering:
    På spørgsmålet, inden for hvilke cirkularitetsområder de har gjort størst fremskridt, svarer de fleste virksomheder affaldshåndtering (23 procent) efterfulgt af CO2-reduktion (18 procent) og anvendelse af cirkulære materialer (15 procent).

"Kendskabet til de nye regler er ret højt, men forståelsen er lav," siger Patrick Moloney, Director for Sustainability Consulting hos Rambøll, en fremtrædende ekspert i cirkulær økonomi og hovedforfatter bag undersøgelsen.

"Men et endnu større problem er, at mange virksomheder stadig sidder fast i opfattelsen af, at cirkulær økonomi hovedsageligt er et spørgsmål om affaldshåndtering og derfor risikerer at gå glip af de økonomiske fordele, som omstillingen til en cirkulær økonomi giver, og som de nye regler skubber på," siger han. 

”Kun 9% af de adspurgte virksomheder siger, at de har gjort fremskridt inden for cirkulært design og dermed inden for affaldsforebyggelse og ikke kun -håndtering. Men vi kan ikke sortere og organisere os ud af vores gigantiske affaldsmængder – der er brug for ambitioner og konkrete tiltag, der kan sikre mere genbrug og mindre affald. For vi ved, at ca. 90% af affaldet kommer fra, hvordan vi designer i første omgang, fordi bedre miljøvenligt design gør det nemmere at reparere, genbruge og reproducere gamle produkter. Så de virksomheder, der udelukkende fokuserer på affaldshåndtering, har endnu ikke grundlæggende forstået, hvad cirkulær økonomi er," tilføjer han.
 

- EHS

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

02.04.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Magt, Interessevaretagelse og Lobbyisme

01.04.2025CSR.dk

Velux satser stort på den cirkulære model

01.04.2025CSR.dk

Trump med ultimatum til Europa: Drop diversitetsarbejdet

31.03.2025CSR.dk

Milliarddyr klimasikringsplan møder skepsis fra eksperter

31.03.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Talent Management Accelerator

28.03.2025CSR.dk

Regionerne er foran i tidsplanen for den grønne omstilling

28.03.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Sustainable Finance and ESG Integration

28.03.2025Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Etisk Handel Danmark
Event
Styrk dit arbejde med globale værdikæder og din ESG-rapportering gennem partnerskaber

Hvordan håndterer du de stigende krav til ESG-rapportering og due diligence?

Dato

03.04.2025

Tid

08:30

Sted

Rambøll Head Office Hannemanns Allé 53, 2300 København

Comm2ig
Webinar
Webinar: Transformer dit forbrug fra lineært til cirkulært i dit it-indkøb

Kom til webinar med Comm2ig, hvor du kan høre om arbejdet med bæredygtighed i en it-virksomhed, om Remanufactoring, e-affald, levetidsforlængelse, samt dine muligheder for at transformere dit forbrug fra lineært til cirkulært. Er adfærd og vaner den største barriere?

Dato

03.04.2025

Tid

10:00

Sted

Microsoft Teams

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online