10 år med etisk handel markeres på Christiansborg

I morgen, tirsdag d. 24. april, samler DIEH over 140 toneangivende personer fra dansk erhvervsliv og det offentlige DK til konference på Christiansborg. Det bliver en dag, hvor vi hylder fremgangen for etisk handel og samtidig påmindes det store arbejde, der endnu ligger forude

Når vi i morgen samler toneangivende personer fra dansk erhvervsliv, civilsamfund, fagbevægelsen og det offentlige Danmark til konference på Christiansborg, markerer vi 10-året for DIEH - 10 år med dialog og samarbejde på tværs af sektorer med fokus på at styrke ansvarlighed i globale værdikæder. Det fejrer vi ved en jubilæumskonference og ved at lancere en særudgave af vores årlige udgivelse, State og Ethical Trading, hvor vi tager temperaturen på etisk handel i Danmark og ser tilbage på udviklingen over de sidste 10 år.

10 år med etisk handel

Der er sket meget siden 2008, hvor en lille gruppe af dedikerede personer advokerede for etableringen af et multi-stakeholder initiativ til at facilitere dialogen om etisk handel og styrke samarbejdet på tværs af sektorer. I dag, 10 år senere, er DIEH større og stærkere end nogensinde med 88 dedikerede medlemmer, der ikke behøver overbevises om fordelene ved multi-stakeholder samarbejder. Som State of Ethical Trading bevidner, samarbejder 57% af DIEHs medlemmer nu med andre aktører om problematikker relateret til deres samfundsansvar, og hele 90% af DIEHs medelmsvirksomheder kortlægger aktivt risici relateret til problemer i leverandørkæden - dette til sammenligning med 74 % i 2016.

Foruden udviklingen af virksomheder og organisationers prioritering af øget samfundsansvar ser vi også en udvikling i efterspørgslen på etiske varer. Det gælder både blandt offentlige indkøbere og almindelige forbrugere. 58% af adspurgte danske forbrugere svarer, at de kigger efter bæredygtige mærkningsordninger, når de handler, og to tredjedele af danske forbrugere ønsker flere miljøvenlige alternativer på hylderne. Efterspørgslen kan også mærkes i de danske supermarkeder og blandt andre DIEH medlemmer: 27% rapporterer at bruge certificering som et redskab til at skabe og kommunikere forbedringer i leverandørkæder.

Etisk handel i fremtiden

Det er en positiv og også nødvendig udvikling, vi har oplevet de sidste 10 år, men der udestår store udfordringer. For selvom vi i State of Ethical Trading 2017 konkluderer en fremgang og et øget fokus på etisk handel, lever 300 millioner arbejdere endnu i ekstrem fattigdom, 152 millioner er ofre for børnearbejde og næsten 90% af verdens fiskebestande er enten fuldt fisket eller overfisket. Det og mange andre tal fortæller os, at der stadig er meget at kæmpe for i arbejdet for ansvarlige, globale leverandørkæder.

Heldigvis oplever vi i DIEH en stærk villighed til at se fremad blandt vores medlemmer. Mens virksomhederne værdsætter inputs og viden fra civilsamfundet og fagbevægelsen, ser disse grupper virksomhederne som potentielle samarbejdspartnere til at skabe forandring. I dag ved vi, at virksomheder og organisationer ikke har råd til at ignorere deres sociale- og miljømæssige ansvar, og vi bevæger os i en retning, hvor fokus ikke blot er på minimering af risici men dét at skabe positiv samfundsmæssig værdi integreres i kerneforretningen.

Verdensmålene som pejlemærke

FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling er blevet varmt modtaget i Danmark, og blandt DIEHs medlemmer har 53% en strategi for Verdensmålene, hvilket er en stigning fra 22% i 2016. Verdensmålene formår at skabe nogle rammer, som har været efterspurgt, og som hjælper organisationer og virksomheder med at navigere i de krav, der stilles til dem.

Verdensmålene har også en central plads i programmet, når vi i morgen samler mere end 100 danske virksomheder, organisationer, offentlige instanser, brancheorganisationer og fagforeninger til konference om etisk handel i fællessalen på Christiansborg. Her skydes dagen i gang ved velkomst fra formanden for Folketingets Tværpolitiske Netværk for Verdensmålene, Kirsten Brosbøl (S) efterfulgt af oplæg om indfrielse af Verdensmålene fra finansminister, Kristian Jensen (V). Du kan læse det fulde program her.

I DIEH har vi fokus på, at Verdensmålene ikke bliver en boks, der tikkes af i kommunikation- og marketingafdelingerne men integreres i strategier og handlingsplaner i virksomheder og organisationer og påvirker konkrete beslutninger. Dette er nødvendigt, hvis vi vil skabe bæredygtig udvikling, der beskytter menneske- og arbejdstagerrettigheder og miljø i alle led af globale værdikæder.

04.12.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Randers Kommune kåret som ’Verdens Bedste Indkøber 2024’

27.11.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Din morgenkaffe presser verdens skove

07.11.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Indkøbsafdelingen kan udgøre en alvorlig forretningsrisiko

06.06.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Ny EU-lovgivning skal beskytte skove og biodiversitet under pres: Er din virksomhed forberedt?

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Key insights: The OECD – OCDE Forum on due diligence in the garment and footwear industry

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

CSRD sikrer handling og troværdighed