10 simple tips til at spare på vandet

Alle danskere bruger masser af vand i dagligdagen. Men med få vane ændringer kan man spare adskillige liter vand om dagen.

Vand er en vigtig og dyrebar ressource for både miljøet og din økonomi. Derfor er der mange gode grunde til at være ekstra bevidst, når man åbner en hane eller trykker på en knap, der får vand ud i systemet.

'Sandheden er, at det ikke behøver at være svært at spare på vandet, når du er på badeværelset, laver mad, vasker tøj eller vander haven,' siger Kasper Kousgaard, konsulent og energirådgiver hos FM Mattsson Mora Group Danmark. 

 Faktisk kan man, ifølge ham, med lidt ekstra omtanke, planlægning og simple huskeregler nedsætte sit vandforbrug ganske betragteligt.

Han har derfor samlet en liste over sine 10 bedste tips til at spare på vandet her:

1) Et kortere brusebad

Selv om det altid er fristende at blive under den varme bruser bare et minut mere, kan det være dyrebare dråber, der falder ned. Alt efter brusertypen bliver der på et minut brugt mellem 6 og 45 liter vand. Derfor er det ikke helt ligegyldigt, om dit brusebad varer 3 minutter eller 10 minutter, hvis du har en bruser, der bruger meget vand.

2) Sluk for vandet, når du sæber dig ind

Vi bliver ved brusebadet. Et tillægstip er nemlig at slukke for bruseren, mens man sæber sig ind. For nogle er dette en selvfølge, men for andre er det den største naturlighed at lade vandet løbe ned ad kroppen, samtidig med at man smører sig ind i sæbe. Uanset hvad er det et faktum, at man med dette tip kan spare flere liter vand, for hver eneste bad.

3) Sluk for hanen, når man børster tænder

Endnu et klassisk råd, mange sikkert har hørt før, er dette. Og selvom det bliver nævnt igen og igen, er det relevant i dag, for der er stadig mange, der lader vandet fosse ud fra vandhanen til ingen verdens nytte, mens der børstes tænder. Faktisk kan man spare op til 6 liter vand i minuttet ved at lade vandet være slukket. Husk også at dreje grebet over på koldt vand, rørene ikke fyldes med varmt vand til ingen nytte.

4) Brug en balje, til at rense grøntsager

Det er vigtigt, at du renser dine grøntsager for jord og skidt. Til dette er koldt vand det bedste rengøringsmiddel, men i stedet for at rense grøntsagerne under konstant rindende vand, hvilket koster cirka 50 øre per minut, kan man fylde en balje med vand og lægge grøntsagerne deri.

5) Den smarte opvaskemaskine

Tæt på håndvasken har vi ofte opvaskemaskinen. Det er en maskine, der alt efter maskine og programvalg bruger mellem 10 og 20 liter vand per vask . Men hvis opvaskemaskinen bruges rigtigt, kan man spare på både vand og strøm – og naturligvis også miljøbelastningen. For det første er det ikke nødvendigt at skylle beskidte tallerkener og bestik af – det skal maskinen nok tage sig af. For det andet er det vigtigt at fylde maskinen helt op, inden den startes, så den på den måde bliver brugt færre gange. Og for det tredje er der også vand, strøm og penge at spare, når man vælger maskinens spareprogram, hvis den har dette.

6) Fyld vaskemaskinen helt op

Meget af ovenstående kan gentages i dette tip. For her gælder det også om først at sætte gang i vaskemaskinen, når den er fyldt så meget op som muligt med beskidt tøj, da det giver færre vaske. Og ligesom ved en opvaskemaskine, er der i de fleste moderne vaskemaskiner også et spareprogram, man med fordel kan gøre brug af.

7) Pas på slangen

Vi smutter udenfor og kigger nærmere på det at vande haven, for her er der nemlig også masser af vand at spare. En vandslange kan være rar at bruge, når der er meget i haven, der skal vandes, men faktisk kan man i løbet af en halv time have brugt op mod 500 liter vand. Derfor bør du i stedet overveje at bruge en helt almindelige vandkande, når dine blomster og planter trænger til vand.

8) Vand haven om aftenen

Og nu hvor vi er i gang med haven, så går næste tip ud på at vande haven på det bedste tidspunkt i løbet af dagen. Sagen er nemlig den, at hvis man vander haven midt på dagen, vil det slet ikke have en ordentlig effekt, da en stor del af vandet vil fordampe. Derfor er det en god idé at vente med at vande haven til om aftenen, når solen er ved at gå ned.

9) Tjek toilettet

Vi slutter, hvor vi startede: på badeværelset. Her kan man risikere, at toilettet løber og dermed bruger flere hundrede liter vand om dagen, uden at nogen bemærker det. Ved at lægge et stykke toiletpapir indvendigt langs siden i toilettet, kan du se, om toilettet løber, hvis papiret bliver vådt. Dette kan heldigvis repareres i langt de fleste tilfælde, men har man et gammelt toilet, bør det overvejes at udskifte det.

10) Dryp, dryp, dryp

Det sidste råd er nærmest identisk med det løbende toilet. Det drejer sig om den dryppende vandhane, der kan koste mellem 500 og 6000 kroner ekstra om året, alt efter hvor meget den drypper. Ofte kan det fikses ganske billigt ved at skifte pakningen, men det kan også være en god idé at skifte armaturet til et mere moderne og miljøvenligt af slagsen, hvormed du kan spare flere liter vand hver eneste dag.

---

En version af denne artikel har været bragt på Vand Med Omtanke.

---

Fik du læst: Se de 5 overraskende energislugere i dit hjem lige her.

31.12.2019FM Mattsson Mora Group Danmark

Sponseret

Varmt eller koldt vand til opvasken?

17.12.2019FM Mattsson Mora Group Danmark

Sponseret

Boligforening får kæmpe tilskud for at handle miljørigtigt

03.12.2019FM Mattsson Mora Group Danmark

Sponseret

Københavnske skoler i kamp mod vandspild

19.11.2019FM Mattsson Mora Group Danmark

Sponseret

10 simple tips til at spare på vandet

05.11.2019FM Mattsson Mora Group Danmark

Sponseret

Bilvask er billigst i vaskehal

22.10.2019FM Mattsson Mora Group Danmark

Sponseret

Vandets holdbarhedsdato - bedst før om tusind år