05.11.2019  |  Klima, miljø og energi

Bilvask er billigst i vaskehal

Indhold fra partner Hvad er dette?

Lad bilen blive vasket i en vaskehal frem for hjemme i indkørslen, lyder det fra bl.a. Miljøstyrelsen. Det skåner både miljø og pengepung.

I stedet for at vaske bilen med vandslangen er det bedre at køre bilen til den nærmeste vaskehal.

Hvor spildevand og miljøfarlige stoffer i en vaskehal ryger direkte i kloakken og videre til et rensningsanlæg, er situationen ofte en helt anden, når det drejer sig om bilvask derhjemme.

Her kan man i højere grad risikere, at spildevandet siver ned i jorden gennem fliserne, gruset eller græsplænen ved siden af indkørslen.

Fra bilen kan der være rester af blandt andet bly, krom eller zink, og det kan være skadeligt for dyr og planter, forklarer Miljøstyrelsen.

Spar 80 liter vand

Samtidig er der også masser af vand at spare, ved at vælge vaskehallen.

Således anslår brancheorganisationen Benzinforhandlernes Fælles Repræsentation, at de mest effektive vaskehaller bruger mindre end 20 liter vand på en enkelt bilvask.

Modsat kan vandforbruget ved en “hjemmevask” sagtens komme op på 100 liter, forlyder det.

Skal bilen absolut have en håndvask, anbefaler Miljøstyrelsen, at der anvendes en miljøvenlig sæbe.

Ulovligt i Sverige

Hos vores svenske naboer har problemet med vask af biler på gaden været så seriøst, at man i 2015 måtte ty til mere alvorlige midler.

Her valgte staten nemlig at indføre et forbud mod at udføre denne form for bilvask. Et forbud, der betyder, at du kan risikere at modtage en bøde på 10.000 kroner for at vaske din bil andre steder end i en vaskehal.

Et lignende forbud i Danmark ligger ikke umiddelbart øverst på dagsordenen hos politikerne på Christiansborg.

Men uanset hvad er der nærmest kun fordele for miljøet og pengepungen ved at følge rådet om at lade bilen blive vasket i en vaskehal frem for hjemme i indkørslen.

---

En version af denne artikel har været bragt på Vand Med Omtanke.

---

Fik du læst: Så meget vand går der til dine dagligvarer.

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere