Varmt eller koldt vand til opvasken?
De fleste bruger varmt vand, når de vasker op i hånden. Men er varmt vand overhovedet bedre end koldt, og hvad er forskellen?
Bunken af glas og tallerkner eller gryder, skåle og knive i vasken har vokset sig stor, og det er blevet tid til at tage opvasken. Det varme vand er ved at fylde opvaskebaljen, men det behøves faktisk ikke være så varmt.
Mange vil mene, at det er rarere at vaske op i varmt vand, da man ellers hurtigt kan komme til at fryse hænderne, men der er penge at spare på det varme vand.
Varmt vand til ingen nytte
I et indlæg fra Samvirke er konklusion, at opvaskesæben har en rolle at spille i valget mellem varmt og koldt vand.
Ved en opvask er det vigtigt, at sæben doseres rigtigt, da dens funktion er at opløse madrester, som består af fedt, protein og stivelse. Den opløsning foregår mest optimalt i varmt vand, og derfor har temperaturen altså en stor betydning for resultatet af opvasken.
Nok med lunkent vand
En artikel på Sundhedguide.com kommer med svaret på, hvor varmt vandet skal være.
Ifølge dem er det nemlig nok bare at bruge lunkent vand i opvaskebaljen, da det fint dræber bakterierne, og der er derfor ikke behov for at brænde fingrene i meget varmt vand under opvasken.
I forhold til økonomien er vandvarmeren et af de apparater i hjemmet, som koster flest penge, og derfor er det også godt for økonomien ikke at bruge alt for varmt vand.
Så næste gang opvasken derhjemme skal tages i hånden, skal vandet altså være varmt men ikke brandvarmt. Så opløses sæben, og opvasken bliver ren samtidig med, at man sparer på pengene.
---
En version af denne artikel har været bragt på Vand Med Omtanke.
---
Fik du læst: Bliver dine hænder renest i varmt eller koldt vand?