150 meter gammel skorsten bliver til ny genbrugsstation
En af Amagerværkets skorstene er ved at blive revet ned. Betonen skal genbruges til en ny genbrugsstation i Københavns sydhavn.
Et nyt byggeprojekt mellem Københavns Kommune og ARC (Amager Ressource Center) sætter genbrugsrekorder. I februar skal den ene af Amagerværkets tre gamle skorstene nemlig rives ned og bruges til Sydhavns nye genbrugscenter.
Læs også: Genbrug: Klar til at genanvende mursten med CE-mærkning
Gammel beton plejer at blive brugt til opfyld i vejbaner, men potentielt kan man opnå en bedre udnyttelse af ressourcerne ved også at genanvende betonen til nyt byggeri, påpeger Københavns Kommune.
Der er dog begrænset erfaringer med, hvordan genanvendt beton reagerer i et såkaldt ”aggressivt miljø”, hvor det er direkte udsat for vind og vejr.
”Vi kommer til at høste nogle vigtige erfaringer med dette projekt, hvor vi genanvender betonen på en måde, hvor ressourcerne fra materialet kommer ud i cirkulation igen,” siger enhedschef Merete Kristoffersen fra Teknik- og Miljøforvaltningen i København.
Læs også: Byggeriet skal med i den grønne omstilling
Med det nye projekt har kommunen forhåbninger om at være med til at rykke branchen, så man fremover vil genbruge mere byggemateriale direkte fra bygning til bygning.
De 5000 ton beton fra Hofors gamle skorsten skal bruges til en ringmur omkring centeret, så der dannes en støjafskærmning til naboer og det fredede område Tippen.
Nedbrydningen forventes færdig i maj, hvorefter den nedbrudte beton vil blive kørt til Sydhavn, og arbejdet med opbygningen af genbrugscenteret kan begynde.
Multihus og undervisningsfaciliteter
Med Sydhavns nye genbrugscenter, bliver genbrug taget til nye højder. Planen er, at genbrugsstationen skal være mere en blot en genbrugsstation, hvor der vil være langt større fokus på den direkte genbrug af materialer end på genanvendelse, hvor man smider affald i containere, hvorefter materialerne bliver nedbrudt.
Københavns Kommune opretter derfor på genbrugscenteret et multihus med materialelager, iværksætterværksteder og andre faciliteter til udvikling af direkte genbrug, så effekter og materialer i højere grad kan bevare deres værdi, fremgår det.
Inden man kommer ind på containerpladsen, vil man blive bedt om at aflevere sine materialer til direkte genbrug. På den måde kan andre få glæde af byggematerialer, træ og møbler, der afleveres i slusen.
Læs også: Genbrugsemballage sparer Amazon for 181.000 tons pap og plast
Københavns Kommune vil i samarbejde med ARC drive genbrugsslusen, mens ARC vil stå for driften af genbrugspladsen og en besøgstjeneste.
-JJK