456.000 tons mad i skraldespanden årligt
På trods af en øget indsats for at mindske madspild ryger der 456.000 tons mad ud om året i restauranter og storkøkkener i Danmark, Norge, Sverige og Finland. Det viser en ny rapport fra Nordisk Ministerråd.
Det kunne mildt sagt godt gå bedre for de nordiske storkøkkener og restauranter, når det gælder om at mindske madspild. Det kan man konkludere ud fra en rapport, som Nordisk Ministerråd netop har udgivet.
Rapporten viser, at madspildet i storkøkkener og restauranter i Norge, Sverige, Finland og Danmark er på 456.000 tons om året - til trods for at indsatsen for at modvirke madspild er øget. Det store antal tons madspild svarer til, at hver indbygger i de fire lande om året smed 18 kilo mad ud.
Drikkevarer ikke regnet med
Rapporten er udarbejdet af den nordiske gruppe for affaldsforebyggelse og er baseret på tidligere undersøgelser og en spørgeskemaundersøgelse i de fire lande fra januar 2012.
I resultatet af spørgeskemaundersøgelsen medregnes kun den mad, som man kunne have spist og dermed ikke kartoffelskræller, dyreben og lignende. Den kasserede mad i storkøkkener er sandsynligvis endnu større, end rapportens tal giver udtryk fra. Supper, saucer og drikkevarer skylles for eksempel ud i afløbet, og take away-mad er heller ikke regnet med.
”Danske og finske undersøgelser viser, at en stor del af maden i restauranter og storkøkkener bliver kasseret. Det drejer sig både om det, der kasseres ved tilberedningen og behandlingen i køkkenet, og det, som gæsterne levner,” siger sagsbehandler hos Naturvårdsverket i Sverige, Sanna Due i en pressemeddelelse fra norden.org.
Muligt at mindske madspild
Flere restauranter og storkøkkener er allerede kommet langt med at mindske madspild. Men der skal gøres mere. Til det formål kan branchen støtte sig til en vejledning udgivet sammen med rapporten og fyldt med praktiske tips, som skal hjælp til at mindske madaffaldet.
De nordiske lande har en ambition om, at Norden skal være en foregangsregion på miljøområdet. Grøn økonomi og ressourceeffektivitet har på papiret høj prioritet i det nordiske samarbejde, og de grønne tanker er også et af hovedpunkterne i det norske formandskabsprogram for Nordisk Ministerråd i 2012.
-KH