28.02.2023 | Klima, miljø og energi
675 millioner skal få landmænd og virksomheder til at udvikle flere plantebaserede fødevarer
Alle partier i Folketinget har besluttet at oprette en fond, som skal sikre, at Danmark kan producere flere plantebaserede fødevarer – og at danskerne i fremtiden spiser mange flere af dem.
Ærter, bønner og plantefars. Udvalget af plantebaserede fødevarer er stort herhjemme, men det afspejler sig ikke i danskernes madvaner. Det er selvom plantebaserede fødevarer bidrager positivt til klimaet, bæredygtigheden og ikke mindst ernæringen.
Regeringen fremsatte derfor i januar et lovforslag om at oprette en fond for plantebaserede fødevarer på i alt 675 millioner kroner.
Fonden skal bidrage til, at Danmark bliver førende i at producere plantebaserede fødevarer, så forbrugerne både herhjemme og i udlandet får større mulighed for at vælge dem til, når de står med indkøbskurven i hånden.
Nu er lovforslaget enstemmigt blevet vedtaget i Folketinget.
”Med vores dygtige landmænd og fødevareproducenter har vi også gode forudsætninger for at skabe det næste eksporteventyr af netop plantebaserede fødevarer. For at det kan ske, har vi brug for, at endnu flere landmænd omlægger deres landbrug til plantebaserede fødevareafgrøder, og at endnu flere virksomheder får fokus på de plantebaserede fødevarer,” lyder det fra Jacob Jensen (V), minister for fødevarer, landbrug og fiskeri.
Fonden får navnet Fonden for Plantebaserede Fødevarer. Den bliver oprettet som led i den store landbrugsaftale, som et bredt flertal i Folketinget indgik i 2021, og som netop søger at understøtte landbrugets udvikling mod at blive mere grøn og bæredygtig.
”Denne her fond giver os mulighed for at være med helt fremme, så vi kan sikre plantebaserede afgrøder i første klasse, nye eksportmuligheder og grønne danske arbejdspladser,” tilføjer Per Larsen, der er Konservatives fødevare- og landbrugsordfører.
Fonden bliver finansieret med i alt 675 millioner kroner fra 2023 til 2030 og vil blive ledet af en ekstern bestyrelse, som vil vurdere og træffe afgørelse om de enkelte ansøgninger.
”Den animalske industri er dybt subsidieret, og det er kun rimeligt, at vi nu flytter nogle af midlerne over til de plantebaserede fødevarer, som vi skal spise langt flere af i fremtiden,” siger Carl Valentin, fødevare- og landbrugsordfører for SF.
Sekretariatet for fonden vil blive placeret i Landbrugsstyrelsen.
- KCP
Supply chain

Kunstig intelligens sikrer tech-startup millioninvestering
En kunstig intelligens, der kan minimere ressourcespild ved at sortere og analysere affald, resulterer i en millioninvestering i virksomheden Aris Robotics.
Klima, miljø og energi

Aktører mangler rammer for investering i biodiversitet
15 erhvervsorganisationer efterspørger regler og definitioner for, hvordan man kan investere hensigtsmæssigt i projekter med fyldestgørende krav for biodiversitet.
Klima, miljø og energi

En halv milliard kroner til ny havnaturfond skal understøtte naturgenopretning på havet
Med en ny havnaturfond vil et bredt politisk flertal skabe viden om miljø og natureffekterne af udbygningen af vindenergi på havet og til naturgenopretning i havet. "Den nye havnaturfond er et vigtigt skridt i retning af at skabe en bedre balance i vores havmiljø,” mener miljøministeren.
Klima, miljø og energi

Rapport: Massiv eksport af brint kræver politiske handling nu
Grøn brint kan blive Danmarks næste vindeventyr – CIP Fondens nye rapport viser hvordan.
Klima, miljø og energi

SAS sælger billetter til deres første elektriske flyvetur
Det danske flyselskab sælger snart billetter til deres første flyvning med elektrisk fly i 2028.
Klima, miljø og energi

IEA: Investering i solenergi overstiger nu olie
Ifølge det Internationale Energiagentur (IEA) forventer man for første gang nogensinde, at de globale investeringer i solenergi vil overgå olie.