15.09.2021 | Klima, miljø og energi
85-90% af kasseret ”småt elektronik” kan genanvendes
Indhold fra partner Hvad er dette?
Aktørerne i grenbrugsbranchen har forskellige opfattelser af, hvor meget det kan betale sig at genbruge og genanvende de kasserede produkter. Nu slår en ny analyse imidlertid fast, at over 85% af kasseret ”småt elektronik” kan materialegenanvendes, og dermed enten som materialer eller komponenter kan indgå i nye produkter. Det sætter en tyk streg under, hvor vigtigt det er at virksomheder og private kommer på genbrugspladsen med deres kasserede computerskærme, laptops, mobiltelefoner, kameraer mv.
85-90% af de kasserede computerskærme, hårtørrere, el-tandbørster, mobiltelefoner etc., som vi putter i ”småt elektronik” på genbrugspladsen, kan adskilles og komponenter og råstoffer genanvendes. Det viser en analyse, som genindvindingsvirksomheden HJ Hansen Recycling A/S og Elretur netop har fået gennemført. Analysen og metoden er gennemgået og overvåget af miljøkonsulentvirksomheden Econet A/S. Analysen giver for første gang en uvildig indsigt i, hvor stort potentiale der ligger i genanvendelse af ”småt elektronik” sektionen på genbrugspladserne.
”Det er enormt vigtigt for den fremadrettede debat og praktiske håndtering af genbrugsudfordringerne, at vi nu har et solidt tal for, hvor meget værdi vi kan udvinde fra virksomheders og privatpersoners kasserede elektronik. Min forventning er, at analysen vil bidrage til et endnu større fokus på genbrug og genanvendelse af kasserede el-artikler. Og at vi derigennem sparer en langt række knappe ressourcer. Når vi ikke skal udvinde de knappe råstoffer gennem minedrift, sparer vi også miljøet for en betydelig CO2 belastning”, siger adm. direktør i HJ Hansen Recycling A/S, Mogens Bach Christensen.
Analysen viste endvidere, at kun 5% af de kasserede el-artikler fra ”småt elektronik” kunne tages ud af affaldsstrømmen, repareres og sendes tilbage på markedet. Det er der ifølge adm. direktør i Elretur, Morten Harboe-Jepsen nogle specifikke grunde til.
”Vores erfaringer viser, at virkelig mange forbrugere og også virksomheder opmagasinerer deres brugte el-artikler såsom laptops og mobiltelefoner i stedet for at aflevere dem på genbrugspladsen. Vi går på denne måde glip af mange brugte kvalitetsprodukter, som kunne refereres og genbruges. Til gavn for miljøet og klimaet. Mange tror f.eks., at de risikerer at miste vigtige persondata, hvis de afleverer deres brugte laptop eller mobil. Men det er ikke tilfældet. For de kasserede produkter bliver håndteret sikkert og effektivt af certificerede operatører, som sletter data ud fra nogle af de højeste sikkerhedsstandarder, der findes,” siger Morten Harboe-Jepsen.
Selv når de kasserede el-artikler ikke kan genbruges, kan råstofferne indgå i produktionen af nye el-artikler og en række brugte komponenter kan bruges som reservedele til at sikre, at flere brugte produkter kan komme tilbage på markedet igen.
Elretur går sammen med HJ Hansen Recycling A/S og Stena Recycling A/S om at etablere to nye såkaldte ”First Treatment” anlæg i Øst- og Vestdanmark. Anlæggene åbner i 2022 og skal udsortere og identificere el-artikler, som kan forberedes til genbrug (FtG). Anlæggenes særlige genbrugsfokus, innovative procesteknologi og behandlingsvolumen vil bringe Danmark forrest på genbrugsfronten i Europa.
Klima, miljø og energi

For første gang - fælles nordisk CO2-beregner
Hvor stor er den konkrete klimagevinst ved genbrug og genanvendelse af hvidevarer og elektronik. Det spørgsmål er der nu for første gang et kvalificeret bud på i en fælles nordisk CO2-beregner, som COWI A/S har udviklet for brancheforeninger og kollektive ordninger i Norge og Sverige og Danmark.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Ny klimaberegner til elektronikaffald: Genbrug fordobler CO2-besparelsen i forhold til genanvendelse
En ny klimaberegner udviklet for Elretur viser, at genbrug af kasserede elektronikprodukter kan give store besparelser på CO2-udslippet, primært fordi det sparer værdifulde og energikrævende ressourcer.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Bæredygtighed bliver i endnu højere grad et konkurrenceparameter
Elretur, der håndterer producentansvaret for elektrisk og elektronisk udstyr (WEEE) samt batterier på vegne af mere end 900 medlemmer, har valgt at blive en del af BeCause, en digital platform for at samle, koordinere og kommunikere omkring bæredygtighed.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Danskernes interesse for brugt elektronik stiger stærkt
De danske virksomheder, som handler med brugt elektronik, kan snart ikke længere følge med efterspørgslen. Nu går også ind i salget af brugte produkter. Elretur, vurderer, at vi står overfor et folkeligt gennembrud for brugt elektronik.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Millioninvestering sikrer langt mere genbrug af kasseret elektronik
Elretur, HJHansen Recycling A/S og Stena Recycling A/S er kommet tæt på en endelig lokation af to First Treatment anlæg, som skal sikre langt mere genbrug af kasseret elektronik end i dag. Det tegner til, at anlæggende placeres i Middelfart og i Roskilde.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Genbruger i samarbejde med Elretur
Det bedste for miljøet er helt at undgå affald. Det næstbedste er direkte genbrug, når et produkt kan repareres eller måske blot renses, og derved forlade affaldskategorien og komme tilbage på markedet, som andre kan have fornøjelse af.
Indhold fra partner