Danskernes interesse for brugt elektronik stiger stærkt

De danske virksomheder, som handler med brugt elektronik, kan snart ikke længere følge med efterspørgslen. Nu går også ind i salget af brugte produkter. Elretur, vurderer, at vi står overfor et folkeligt gennembrud for brugt elektronik.

Danskernes interesse for brugt elektronik stiger stærkt.

21.10.2021

Sponseret

Elretur

Tomme ”hylder” i webshoppen. Forudbestillinger på flere hundrede laptops. Mange virksomheder og private må gå forgæves. Det er ved at være hverdagen for de reparatører, som lever af at istandsætte, rense og sælge brugt kvalitetselektronik. Danskernes appetit på de brugte mærkevarer stiger nemlig kraftigt i disse år. Det får nu også en af Danmarks største elektronikkæder, Power, til at gå ind i brugtmarkedet. Non-profit-organisationen, Elretur, ser et regulært folkeligt gennembrud lige om hjørnet. Elretur indsamler, genbruger og genanvender brugte el-produkter på vegne af importører og producenter af elektronik og el-artikler.

Tidsånden er med os

”Tidsånden er med os. Miljø- og klimbevidstheden er stærkt voksende herhjemme. Her er genbrug og genanvendelse af elektronikaffald et af svarene. Elskrot er en af de hastigst stigende affaldsstrømme i verden. Det er meget vigtigt, at vi får begrænset de kæmpestore mængder af kasseret elektronik for at beskytte klodens knappe ressourcer og samtidig sænke CO2 aftrykket. Genbrug og genanvendelse af gammelt elektronikaffald er en vigtig komponent i vores bestræbelser på at opfylde FN’s verdensmål og opfylde vores bæredygtighedsmålsætninger,” siger adm. direktør i Elretur, Morten Harboe-Jepsen.

Elretur indsamler og behandler 80% af al elektronikaffald og gamle batterier fra de danske genbrugspladser. I 2020 indsamlede organisationen mere end 57.000 tons elektronikaffald. Op til 10% af de kasserede produkter kan hurtigt repareres, renses og sendes tilbage på markedet for elektronik, der alene i Danmark nåede næsten 230.000 tons markedsførte produkter i 2020 ifølge Dansk Producentansvarssystem.

For at lykkes med ”den grønne elektronikomstilling” herhjemme kræver det imidlertid, at vi fokuserer på at få endnu flere kasserede produkter ned på genbrugspladserne, at elskrottet bliver håndteret korrekt, og at befolkningen og virksomhederne kan handle hos professionelle udbydere, der tilbyder funktionsgaranti, fair priser og professionelle leveringsbetingelser. Det er nu ved at ske.

Største kapacitet i Europa

”Vi har lige set vores medlem, elektronikkæden Power, lancere ”Repower”, et koncept med brugt kvalitetselektronik. Vores godkendte reparatører, der istandsætter og sælger brugt IT til det professionelle marked, melder nu også om stærkt stigende interesse for de brugte produkter. Tidligere blev en stor del solgt til udlandet, men nu er der mere gang i den indenlandske efterspørgsel. Det handler meget om miljøbevidsthed, men også om økonomisk snusfornuft. For du kan erhverve dig en dyr, funktionsdygtig mærkevare til en lav pris, når du køber brugt,” siger Morten Harboe-Jepsen.

Andre af Elreturs samarbejdspartnere er ekstremt dygtige til at udvinde råstoffer af elskrot, som ikke kan genbruges. Råstoffer som kan indgå i nye produkter. Op til 95% af alt elskrot kan genanvendes som komponenter eller råstoffer.

Næste år lancerer Elretur, sammen med sine operatører, to nye såkaldte ”First Treatment” anlæg i Øst og Vestdanmark med en særlig procesteknologi og større kapacitet end andre steder i Europa. Anlæggenes fokus at er udsortere endnu flere kasserede el-artikler, som kan tages ud af affaldsstrømmen, repareres og sendes tilbage på markedet.

Med de to nye First Treatment anlæg håber Elretur på at sikre tilstrækkelige mængder brugt kvalitetselektronik til forbrugere og virksomheder.

Samarbejde på kryds og tværs

”Vi ser nye forretningsmodeller og nye aktører komme ind på markedet og samarbejde på kryds og tværs om at gøre miljø- og klimaansvarlighed til en bæredygtig forretning. Elreturs godkendte reparatører har f.eks., udover deres evner til at istandsætte produkterne, særlige kompetencer indenfor datasikkerhed, så ingen brugte produkter, indeholder følsomme oplysninger. Faktisk overgår reparatørerne de krav, som EU stiller på området. Når produkterne når frem til kunderne, kommer de i stigende grad fra professionelle webshops og anerkendte outlets. Den danske genbrugsbranche har indtil nu eksporteret størstedelen af produkterne, men nu kommer også hjemmemarkedet med. Vi har en unik chance herhjemme for også at gøre en kæmpe samfundsudfordring til en god, bæredygtig forretning”, siger Elreturs direktør og refererer her til, at kasseret elektronik på verdensplan vil gå fra 53,6 millioner tons i 2019 til 74,7 millioner tons i 2030. En stigning på 39% og 9 kg per indbygger på kloden.

27.03.2023Elretur

Sponseret

Emballageretur åbner for medlemskab

12.09.2022Elretur

Sponseret

For første gang - fælles nordisk CO2-beregner

05.04.2022Elretur

Sponseret

Bæredygtighed bliver i endnu højere grad et konkurrenceparameter

09.02.2022Elretur

Sponseret

Millioninvestering sikrer langt mere genbrug af kasseret elektronik

28.10.2021Elretur

Sponseret

Ny klimaberegner til elektronikaffald: Genbrug fordobler CO2-besparelsen i forhold til genanvendelse

21.10.2021Elretur

Sponseret

Danskernes interesse for brugt elektronik stiger stærkt