AAU og Port of Aalborg vil sammen rykke på udviklingen af Power-to-X
Et nyt, grønt samarbejde mellem Aalborg Universitet, Port of Aalborg og ti andre virksomheder blev torsdag sparket i gang. Det gælder AAU’s Power-to-X testanlæg, der nu flyttes til Aalborg Havn. Flytningen skal gøre det muligt at udvide og opskalere anlægget.
Nu vil en række virksomheder sætte fart på Power-to-X-teknologien.
Aalborg Universitet (AAU) er nemlig i fyrtårnsprojektet CCU-Hub Aalborg gået sammen med blandt andet Port of Aalborg, Aalborg Lufthavn og Circle K om at flytte universitetets Power-to-X anlæg til en ny placering på Aalborg Havn.
Ved at flytte anlægget skal de nye faciliteter muliggøre test af systemerne i en større skala og hjælpe virksomheder til at udvikle systemerne.
Læs også: Maskinmesterskole lancerer nyt modul om Power-to-X
”Flytningen af anlægget er afgørende vigtigt i arbejdet med omlægningen til grønne brændstoffer. Klimaet venter ikke på, at teknologierne til den grønne omstilling er klar. Derfor er vi nødt til at være mere risikovillige og bygge et set up, der kan opskalere teknologierne, så vi hurtigere kan få dem implementeret i samfundet,” fortæller Institutleder ved AAU Energi på Aalborg Universitet Lasse Rosendahl.
Formålet med anlægget er netop at demonstrere i en større skala, at de grønne teknologier også virker udenfor laboratoriet – at det er muligt at lave grønne, fossilfri brændstoffer af fx el og CO2, som Aalborg Universitet forsker i.
Formålet bliver bakket op af Port of Aalborg, der har et stillet et areal til rådighed til et nyt testcenter, hvor anlægget bliver placeret.
”Vi kan ikke forvente, at vi kan omlægge den tunge del af transporterhvervet til el. Derfor skal der laves grønne brændstoffer, som fly, skibe og lastbiler kan bruge. Men som med næsten alting er det ekstremt dyrt i starten. Forskning og opskalering gør efterfølgende ting billigere. Mit håb er, at anlægget kan sikre den udvikling, der kan vise, hvordan man minimerer omkostninger og efterfølgende vil kunne skalere, så grønne brændsler kan udvikles hurtigere,” siger direktør i Port of Aalborg, Kristian Thulesen Dahl.
En legeplads
Det nye testcenter på Aalborg Havn bliver desuden det første, hvor virksomheder og udviklere af teknologierne kan leje sig ind og teste deres teknologier.
Energiområdet er dyrt, og mange virksomheder har ikke de økonomiske muligheder for at bygge et testanlæg, hvor de kan teste egne teknologier.
Læs også: Erhvervsstyrelsen støtter dansk power-to-x-projekt med trecifret millionbeløb
Derfor er formålet også, at testanlægget skal være et eksperimentarium, som både virksomheder og universitetet kan drage nytte af.
”Udviklingen af de teknologier til den grønne omstilling går for langsomt, og derfor er vi nødt til at satse på flere teknologier på én gang, og det skaber det nye testcenter mulighed for,” siger Lasse Rosendahl og tilføjer:
”Vi håber, der er interesse. Det virker sådan, når vi snakker med folk.”