Aktivister slår til ved Danish Crown og Arlas hovedkvarterer

Danish Crown og Arla hører til verdens store metanudledere, der spiller en central rolle i opvarmningen af kloden. Ny rapport fra Greenpeace fremhæver behov for regulering og omstilling til plantebaseret landbrug.

Foto: Greenpeace

09.10.2024

CSR.dk

Tirsdag d. 9. oktober blev Danish Crowns hovedkontor ved Randers indhyllet i en mystisk lyserød støvsky ledsaget af 10 Greenpeace med bannere med teksten: “Danish Crown, your methane cooks our climate”.  Det fortæller Greenpeace i en pressemeddelelse.

I Sverige var der lignende protester ved Arlas største svenske produktion i for at få mejerigiganten til at sænke sin metanudledning. De lyserøde skyer afspejler den lyserøde farve, der viser sig, når metanudledning indfanges af et infrarødt kamera

Anledningen til aktionerne er en rapport udgivet af Greenpeace Nordic i dag, som undersøger, hvordan Danish Crown og 28 andre af verdens største kød- og mejeriproducenter har metanudledninger, der ifølge rapporten kan konkurrere med verdens 100 største selskaber fra olie- og gasindustriens.

Metan er en drivhusgas, der står for en tredjedel af den globale opvarmning. Set over 20 år virker metangas 80 gange stærkere end CO2, hvilket dermed betyder, at en markant reduktion i den globale udledning af metangas er en effektiv bremse på de mange klimakatastrofer verden oplever. 

Danish Crown hører til verdens største svineproducenter og har også en stor mængde kvæg på det globale marked, og ifølge Greenpeace-rapportern er selskabet ansvarlig for en metanudledning, der svarer til 83 procent af Danmarks samlede udledning af metan fra landbrugets dyreproduktion. 

Greenpeace-rapporten viser, hvordan kød- og mejeriindustrien kan blive vejen til at holde opvarmning under temperaturgrænsen – hvis industrien skruer markant ned for antallet af dyr. Rapporten opfordrer også til politisk handling for at sænke metanudledningen fra store kød- og mælkeproducenter som Danish Crown og Arla.

“Vores rapport viser, at virksomheder som Arla, Danish Crown og andre mastodonter udleder enorme mængder metangas, som accelererer den globale klimakrise. Den gode nyhed, er at det er landbrugets dyreproduktion, som er årsag til den enorme metanudledning, og problemet kan løses. Hvis vi omstiller til et langt mere plantbaseret landbrug, kan vi faktisk mindske den globale opvarmning markant,” siger Christian Fromberg

Ved klimatopmødet COP26 gav daværende klimaminister Dan Jørgensen (S) på Danmarks vegne  sammen med 109 andre lande  løfte til den stort anlagte “Global Methan Pledge” om at sænke udslippet af den aggressive drivhusgas med 30 procent i 2030. Et år efter viste Greenpeace i analyse, at Danmark var meget langt fra at kunne indfri metanløftet. Danmark havde kun reduceret metanudledningen med 4 procent.

- EHS

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

11.10.2024CSR.dk

Bæredygtighed er også genbrug af gode ideer

11.10.2024CSR.dk

Festen er forbi. Det er crunch time

14.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: PCN indberetning af farlige (CLP) kemiske produkter markedsført i EU!

10.10.2024CSR.dk

Biodiversitetsrådets vurdering: Her skal indsatsen for mere og bedre natur i Danmark målrettes

10.10.2024CSR.dk

Ny rapport: Verdens bestande af vilde dyr er faldet 73 procent siden 1970

09.10.2024CSR.dk

Aktivister slår til ved Danish Crown og Arlas hovedkvarterer

08.10.2024Food Nation

Sponseret

Klimahandling giver grobund for yderligere eksportvækst for danske fødevarer

08.10.2024SustainBusiness

Sponseret

Fra diesel til grøn energi på Molslinjen

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 21. oktober: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

21.10.2024

Tid

12:15

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Grøn omstilling i praksis

Når vi taler om grøn omstilling i værdikæden er det vigtigt, at bæredygtighed tænkes ind i en helhed i hele værdikæden. Det får du styr på med kurset 'grøn omstilling i praksis'. 8 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

22.10.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Efterår 24 - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

22.10.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtig forretningsudvikling

Lær hvordan forretningen udvikler bæredygtige forretningsområder og sit værditilbud med udgangspunkt i de udfordringer planeten og vores globale samfund står overfor. 7 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.10.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J