ALDI sponsorerer Madkulturens FoodJam på Vegetarisk Festival
Danskernes kostvaner har de sidste 30 år gennemgået en markant udvikling og i dag er det helt naturligt at tænke sundhed ind som et aspekt i ens daglige kost. Vi spiser sundere. Der er mere frugt og grønt at finde på vores tallerkener og brødet er blevet grovere. Med de seneste år er endnu et tema blevet en afgørende faktor i forhold til vores kost, nemlig klimaet.
De sidste 30 år har danskernes kostvaner gennemgået en markant udvikling, hvor det i dag er helt naturligt at tænke sundhed ind som et aspekt i den daglige kost. Data fra Sundhedsstyrelsen viser, at vi spiser sundere. Der er mere frugt og grønt at finde på vores tallerkener og brødet er blevet grovere.[i]
De seneste år er endnu et tema blevet en afgørende faktor i forhold til vores kost, nemlig klimaet. Som en reaktion på de stigende bekymringer for både klima og miljø fravælger flere og flere forbrugere kød en eller flere gange om ugen. Især de unge tager et klimabevidst valg, når det kommer til kosten. 8 % af danskerne mellem 18-35 år betegner sig selv som ”fleksitar” og fravælger bevidst kød en eller flere gange om ugen.[ii]
Sundhedsmæssigt er der også en masse fordele ved at mindske indtaget af kød, da tidligere undersøgelser har vist en forhøjet risiko for bl.a. hjertekarsygdomme ved et for højt indtag af kød.[iii]
Men hvordan kan vi så gøre vores kost mere bæredygtig? Hvilken indflydelse har det på klimaet, når vi vælger fisk frem for oksekød? Spørgsmålene er mange og svarerne komplekse.
Der er mange myter om bæredygtig mad og meget få sort/hvide svar. Lokalt producerede varer er ikke nødvendigvis mere bæredygtige end importerede varer og økologiske varer er ikke nødvendigvis bedre for klimaet end konventionelle varer. Én ting er dog sikkert! Animalske produkter kræver generelt flere ressourcer og udleder flere drivhusgasser end plantebaserede fødevarer og ifølge FN’s Internationale Ressourcepanel er fødevarer fra dyr én af de ressourcer, der belaster miljøet allermest.[iv] Blandt de animalske fødevarer er oksekødet den absolut største synder af dem alle.
For en gennemsnitlig dansker udgør madvarerne en større klimabelastning end personens samlede energiforbrug. Så der er god grund til at tænke klimaet ind i måltiderne – ligesom at vi husker at slukke lyset.[v] Ifølge Fødevarestyrelsen er det muligt at reducere klimabelastning fra vores måltider med op imod en fjerdedel ved at prioritere grøntsager, og vælge kylling eller fisk frem for oksekød.
I ALDI har vi i den seneste tid øget vores fokus på udvalget af frisk frugt og grønt og arbejder hele tiden på at udvikle vores udvalg af veganske og vegetariske varer, så der altid er inspiration til de kødfrie dage.
Få inspiration til planterige opskrifter og dyk ned i den vegetariske skattekiste
I weekenden d. 24-26. august afholdes Vegetarisk Festival i Tiørens grønne omgivelser ved Amager Strandspark i København. I løbet af weekenden vil man kunne opleve foredrag, debatter, live-musik og madboder, der har fokus på den plantebaserede kost.
Man kan også besøge Madkulturens rullende madværksted, hvor gæsterne tilbydes gratis unikke, lærerige og inspirerende oplevelser ud over det sædvanlige, når den står på FoodJam. FoodJam på Vegetarisk Festival handler om at styrke de veganske køkkenkompetencer og råvarekendskaber, samt give gæsterne mod på at gå i køkkenet og lave sund mad fra bunden. At spise klimavenligt handler nemlig ikke kun om at spise en masse køderstatningsprodukter. Det handler i høj grad om at spise en masse frisk frugt og grønt, samt at udvide sit repertoire af kødfri opskrifter.
ALDI er midt i en transformation, som bl.a. betyder et nyt og større udvalg af økologiske varer samt frugt og grønt. I forlængelse af dette ser vi et stort potentiale i at udvide folks køkkenkompetencer og ALDI sponsorerer derfor alle udgifter til Madkulturens FoodJam under dette års Vegatarisk Festival 2018.
Skal du på Vegetarisk Festival? Så kig forbi Green Oasis søndag kl.15.30, hvor CSR Manager Katrine Milman fra ALDI og Lars Aarup fra Coop Analyse snakker om udviklingen inden for plantebaserede fødevarer i de danske supermarkeder.
[i] Sundhedsstyrelsen - https://sundhedsstyrelsen.dk/~/media/DB4F52BA2EBF4712B9456085703C3D48.ashx
[ii] Millennials fremtidens forbrugere, Kantar Gallup for Landbrug & Fødevarer
[iii] Hjerteforeningen - https://hjerteforeningen.dk/fagnet/koedindtag/
Denne artikel er del af et tema:
I fokus: sundhed og bæredygtighed