Aldi: Vi holder fast for at sikre forbedringer

Supermarkedskæden Aldi står ofte i et dilemma, når arbejdsforholdene på en leverandørfabrik ikke er gode nok, sådan som en ny undersøgelse fra Danwatch beskriver. Men som udgangspunkt vælger man altid at blive med henblik på at forbedre forholdene for medarbejderne, fortæller CSR-chef Katrine Milman.

Aldi vælger som udgangspunkt at blive på en fabrik for at kunne forbedre forholdene. Arkivfoto.

27.03.2019

Anders Kampmann, CSR.dk

Undersøgelsen beskriver et arbejdsmiljø, hvor de ansatte ’begrænser toiletbesøg til dagens ene frokostpause, fordi de er bange for at blive skældt ud af deres supervisorer eller for ikke at nå de produktionsmål, som ledelsen har sat’, som det hedder.

Ligeledes er chikane fra ledelsen ifølge fabriksarbejderne et fast problem. Samtlige interviewede ansatte siger, at deres supervisorer og overordnede jævnligt – gerne dagligt – kalder dem ydmygende skældsord foran deres kollegaer, fremgår det af undersøgelsen.

Endelig var fysisk afstraffelse også en del af hverdagen på flere af fabrikkerne indtil for nylig. Sammenlagt får det Jane Frølund Thomsen, der er overlæge og leder for Arbejdsmedicinsk Center på Bispebjerg Hospital, til ifølge Danwatch at beskrive arbejdsmiljøet som ”helt, helt utrolig dårligt og ubehageligt”.

CSR.dk har været i kontakt med de involverede aktører for at få kastet yderligere lys over sagen, og fra Aldi fortæller CSR-manager Katrine Milman at man ser med stor alvor på undersøgelsen, og derfor selv har haft folk på den ’sin’ fabrik for at følge op på de forhold, som Danwatch har beskrevet.

”De beskrevne forhold er på ingen måde er i tråd med vores etiske standarder for arbejdstagerrettigheder. Vi tager skarpt afstand fra enhver diskriminering af organiserede medarbejdere og de øvrige forhold som Danwatch beskriver”, skriver hun i en mail til CSR.dk.

Videre beretter Katrine Milman om den tyske koncerns håndtering af sagen som et kompliceret forløb med flere mulige indgangsvinkler. Fra Aldis side er vedholdenhed imidlertid nøgleordet, også selvom det kan virke svært at forsvare.

Mange tiltag
”Vi overvejer konsekvenserne af sagen. Det er et dilemma, om man skal forlade en fabrik eller blive med henblik på at forbedre forholdene for medarbejderne. Vi vælger som udgangspunktet altid det sidste og i tiden fra undersøgelsen blev lavet til Danwatch udgav artiklen er der allerede sket forbedringer”, skriver hun og fortsætter:

”I første omgang har vi taget følgende skridt:

  • Fabrikken er blevet tilknyttet SMART Myanmar (brancheorganisation for bæredygtig tøjproduktion, red.). SMART Myanmar udarbejder et udviklingsforløb, der kommer til at forløbe over de næste seks måneder og som har fokus på at forbedre de sociale og arbejdsmæssige forhold på fabrikken.
  • Vores kontor i Asien følger fabrikken tæt og tilser, at der sker en stadig forbedring af forholdene.
  • Generelt så skal alle fabrikker i risikolande, der producerer til os, som minimum have en amfori-BSCI-audit. Kombineret med vores egne besøg og opfølgning på forbedringsplaner arbejder vi løbende på en positiv udvikling på de fabrikker.
  • Alle vores leverandører skal leve op til vores Code of Conduct. Den sætter minimumskravene for arbejdsforhold, der hvor varerne bliver produceret. Vores Code of Conduct er baseret på gældende ILO-konventioner.
  • ALDI har gennem flere år være med i Partnership for Sustainable Textiles (Bündnis für nachhaltige Textilien), og Dansk Initiativ for Etisk Handel i Danmark, hvor vi drøfter hvordan forholdene i de internationale leverandørkæder kan forbedres.
  • Vi er meget transparente hvad angår vores leverandører på tekstiler og har en offentligt tilgængelig liste over de fabrikker, der producerer til Aldi. Listen bliver opdateret halvårligt.
  • Vi har siden 2013 arbejdet med social dialog i Bangladesh, hvor vi er med til at opkvalificere arbejderne og træne dem i social dialog på fabrikkerne – vi kalder det AFA (Aldi factory advancement project). SMART Myanmar-projektet har lært af Bangladesh og bygger på erfaringer herfra.
  • Vi arbejder yderligere med at få en miljømæssigt mere bæredygtig tekstilproduktion via vores engagement i Detox, hvor Greenpeace overvåger, at fabrikkerne løbende mindsker forbruget af uønskede kemikalier.”

Afslutningsvis betoner Katrine Milman vigtigheden af, at de involverede virksomheder – ikke bare i Danwatchs undersøgelse, men i branchen som helhed – går sammen om at håndtere de udfordringer, der findes i lande som Myanmar, eksempelvis når det kommer til aflønning af de ansatte i tekstilproduktionssektoren.

Læs også: I verdens fattigste lande er et job ikke en garanti mod fattigdom

”Problemer med lønningsniveau kan ikke løses af en enkeltstående virksomhed, men skal netop løses i et samarbejde internt i industrien sammen med fagforeninger og de lokale regeringer. Vi kan som virksomhed ikke bestemme, hvad et lands mindsteløn skal være. Det er et problem der skal løses på et helt andet niveau med inddragelse af arbejdsmarkedets parter. Vi kan derimod sikre os, at fabriksarbejderne får den løn de er berettiget til samt opfordre til, at der betales mere, hvilket rent faktisk sker på denne fabrik”, skriver hun.

CSR.dk har også været i kontakt med Lidl og Bestseller, men fra begge parter lyder det, at man ikke har mere at tilføje ift. de kommentarer, man allerede har givet Danwatch.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

10.04.2025BSR

Sponseret

Maintaining Sustainability and Human Rights Principles as Supply Chains Upend

10.04.2025BSR

Sponseret

Maintaining Sustainability and Human Rights Principles as Supply Chains Upend

07.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric lancerer skræddersyet løsning til SMV’ers bæredygtighedsarbejde

02.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Mobile datacentre er fremtiden – Schneider Electric opskalerer produktionen

01.04.2025Fristads Kansas

Sponseret

I front i tekstilbranchen: Virksomhed har cirkulær produktion i kernen af sin forretning

31.03.2025Schneider Electric

Sponseret

Harmony NFC kontrolrelæer og timere er nu fuldt kompatible med iOS

25.03.2025CSR.dk

Ingen er 100 % fri for risikoen for tvangsarbejde dybt nede i forsyningskæden

24.03.2025Schneider Electric

Sponseret

Produkt: Merten M-Pure CE60 Installationsmateriel – med udvalgte produkter i genbrugsmaterialer

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.04.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

UN Global Compact Network Denmark
Generalforsamling
Generalforsamling 2025

Det er os en stor fornøjelse at invitere alle repræsentanter fra vores medlemsvirksomheder og -organisationer til vores årlige generalforsamling. I år foregår generalforsamlingen online. Udover at få et overblik over vores aktiviteter, fremgang og økonomi, vil du også kunne deltage i det vigtige valg til bestyrelsen. I år er der seks bestyrelsesposter på valg.

Dato

23.04.2025

Tid

14:30

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø