Analyse: Høje fødevarepriser skubber danskerne i en grønnere retning

De høje fødevarepriser får ikke kun danskerne til at købe discount, men nudger faktisk også til at handle mere bæredygtigt. Det peger en ny undersøgelse på. For selv om vi skæver mest til pengepungen, får de høje priser os også til at planlægge mere, købe mindre kød og flere varer med kort holdbarhedsdato.

Undersøgelsen videre, at vi i kraft af de stigende fødevarepriser i højere grad planlægger indkøb, der rækker til måltid over flere dage. Arkivfoto..

07.10.2022

CSR.dk

Den nuværende fødevarekrise og de voldsomme prisstigninger har efterhånden en indflydelse på danskernes indkøbsadfærd.

I hvert fald hvis kigger man på en ny Kantar-undersøgelse af danskernes indkøbsvaner, som Motatos har fået udarbejdet, hvor det er klart at se, at der sammenlignet med 2021 er sket en stigning i danskere, som nævner prisen som det, de primært lægger vægt på, når de handler.

Læs også: Danskerne har sjældent klimaet i tankerne nede i supermarkedet

I 2021 var der således 13,3 procent der svarede, at det var den vigtigste faktor - i 2022 er det tal 16,8 procent.

Samtidig er der sket et fald i procentdelen, der svarer at de lægger mere vægt på bæredygtighed og andre faktorer end pris fra 27,2 til 23,8 procent.

Klimavenlig som konsekvens
Tallene peger også på, at forbrugerne i denne tid må slække lidt på klimaintentionerne og i stedet skæve til pengepungen.

Men dykker man mere ned i svarene, viser der sig nogle adfærdsmæssige ændringer, som kan pege i en mere bæredygtig retning.

I 2021 svarede 57,3 procent blandt andet, at de købte ind på daglig basis, og i 2022 er dette tal faldet til 48,9 procent - en væsentlig procentdel, som nu svarer, at de planlægger to til tre eller fire til syv dage fremad.

Læs også: Coops dyrevelfærd udstilles i ny rapport og kampagne

De højere priser får os efter alt at dømme til at droppe impulskøbene og nudger os i retning af planlægning, som er en billigere, men også meget mere miljøvenlig måde at handle på, fordi man bedre undgår madspild.

Mindre kød på bordet
Et andet iøjnefaldende tal er andelen af respondenter, der angiver ’at spise mindre kød’ som et af de parametre, de vil skrue på for at undgå klimaforandringer. I 2021 var tallet 31,6 procent, i 2022 er procentdelen oppe på 37,5.

Læs også: Dansk madspild sættes under ekstra lup

Tendensen er også tydelig, når respondenterne bliver spurgt ind til, hvilket aspekt man aktivt går efter for at være mere klimavenlig, når man handler.

Hvor de fleste af svarmulighederne her har udsving på 1-3 procent sammenlignet med 2021, springer ’kort holdbarhedsdato’ i øjnene med et spring fra 15,8 procent til 24,3.

- HCL

amfori a.i.s.b.l.

Sponseret

ESG i forsyningskæden: Sådan gentænker du risikostyring i en verden i forandring

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

08.12.2025Klimakampen ApS

Sponseret

"Vi er klar til mere grøn handling": Klimakampen skaber motivation på tværs af virksomheder

03.12.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Firmajulegaven har betydning for klimaet - Sådan gør du dem mere bæredygtige

03.12.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Kreativ forhandler viser vejen for grøn omstilling: En inspiration for branchen

02.12.2025Klimaklar

Sponseret

Nordicco vil ikke bruge alle ressourcerne på et klimaregnskab - men i stedet på faktiske reduktioner

02.12.2025SustainImpact ApS

Sponseret

National ESG undersøgelse

01.12.2025CSR.dk

Kinas udledninger er fladet ud: Måske for altid?

28.11.2025Schur International Holding a/s

Sponseret

Bæredygtige løsninger til plantedyrkning

27.11.2025Forenede Service

Sponseret

Forenede Service investerer i nordisk klimaskov for at balancere CO₂-udledningen frem til 2030

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
Kemi Fokus 2025

Vi vil gerne invitere dig, der har interesse i området for kemikalier og kemikaliedokumentation, til Kemi Fokus 2025 den 9. december kl. 8.30-12.00 eller fra kl. 13.00-17.00 i Fredericia. Dagen indeholder forskellige relevante emner, og spænder fra det mere overordnede i forhold til markedsføring til det helt specifikke inden for klassificering – se mere i programmet nedenfor.

Dato

09.12.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4Wind Specialist Refresher Training

Event Description

Dato

09.12.2025

Tid

08:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4Wind Management Awareness Refresher Training

Event Description

Dato

09.12.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Svanemærket Byggeri Diplomkursus - 2 dage

På dette diplomkursus får du redskaberne til at varetage processen fra projektering til aflevering af et svanemærket byggeri.

Dato

09.12.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart

Dansk Standard
Kursus
Introduktion til retningslinjer for FN’s verdensmål

På dette 1-dags kursus lærer du, hvordan din organisation kan arbejde målrettet med FN’s verdensmål. Du lærer at forstå, hvordan verdensmålene kan omsættes til konkret handling, fra strategisk planlægning og bæredygtighedsstrategi til implementering og måling af resultater.

Dato

09.12.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Kursus
Practitioner Masterclass: ESG-kommunikation med forretningseffekt - December 2025

Gør din ESG-indsats til mere end kommunikation – lær at skabe autentiske brandfortællinger, der driver forretningseffekt, styrker din troværdighed og engagerer både medarbejdere og kunder.

Dato

09.12.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online