Analyse: Høje fødevarepriser skubber danskerne i en grønnere retning

De høje fødevarepriser får ikke kun danskerne til at købe discount, men nudger faktisk også til at handle mere bæredygtigt. Det peger en ny undersøgelse på. For selv om vi skæver mest til pengepungen, får de høje priser os også til at planlægge mere, købe mindre kød og flere varer med kort holdbarhedsdato.

Undersøgelsen videre, at vi i kraft af de stigende fødevarepriser i højere grad planlægger indkøb, der rækker til måltid over flere dage. Arkivfoto..

07.10.2022

CSR.dk

Den nuværende fødevarekrise og de voldsomme prisstigninger har efterhånden en indflydelse på danskernes indkøbsadfærd.

I hvert fald hvis kigger man på en ny Kantar-undersøgelse af danskernes indkøbsvaner, som Motatos har fået udarbejdet, hvor det er klart at se, at der sammenlignet med 2021 er sket en stigning i danskere, som nævner prisen som det, de primært lægger vægt på, når de handler.

Læs også: Danskerne har sjældent klimaet i tankerne nede i supermarkedet

I 2021 var der således 13,3 procent der svarede, at det var den vigtigste faktor - i 2022 er det tal 16,8 procent.

Samtidig er der sket et fald i procentdelen, der svarer at de lægger mere vægt på bæredygtighed og andre faktorer end pris fra 27,2 til 23,8 procent.

Klimavenlig som konsekvens
Tallene peger også på, at forbrugerne i denne tid må slække lidt på klimaintentionerne og i stedet skæve til pengepungen.

Men dykker man mere ned i svarene, viser der sig nogle adfærdsmæssige ændringer, som kan pege i en mere bæredygtig retning.

I 2021 svarede 57,3 procent blandt andet, at de købte ind på daglig basis, og i 2022 er dette tal faldet til 48,9 procent - en væsentlig procentdel, som nu svarer, at de planlægger to til tre eller fire til syv dage fremad.

Læs også: Coops dyrevelfærd udstilles i ny rapport og kampagne

De højere priser får os efter alt at dømme til at droppe impulskøbene og nudger os i retning af planlægning, som er en billigere, men også meget mere miljøvenlig måde at handle på, fordi man bedre undgår madspild.

Mindre kød på bordet
Et andet iøjnefaldende tal er andelen af respondenter, der angiver ’at spise mindre kød’ som et af de parametre, de vil skrue på for at undgå klimaforandringer. I 2021 var tallet 31,6 procent, i 2022 er procentdelen oppe på 37,5.

Læs også: Dansk madspild sættes under ekstra lup

Tendensen er også tydelig, når respondenterne bliver spurgt ind til, hvilket aspekt man aktivt går efter for at være mere klimavenlig, når man handler.

Hvor de fleste af svarmulighederne her har udsving på 1-3 procent sammenlignet med 2021, springer ’kort holdbarhedsdato’ i øjnene med et spring fra 15,8 procent til 24,3.

- HCL

Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Ny ISO-standard skal hjælpe fødevarevirksomheder med at reducere madspild

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

14.10.2025CSR.dk

Forskere advarer om globale klimavendepunkter men ser også nye muligheder

14.10.2025CSR.dk

Tøjbjerge vokser: Ubrugt fast fashion fra Kina fylder danske genbrugspladser

14.10.2025Alexandra Instituttet

Sponseret

Fra grønne fingre til grønne strategier

13.10.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vidensdeling på tværs af grænser

09.10.2025CSR.dk

Norwegian vinder udbud om grøn indenrigsrute: Skal flyve på mindst 40 procent bæredygtigt brændstof

09.10.2025CSR.dk

Affaldsvirksomhed på Mors får skarp kritik og flere påbud for ulovlig affaldshåndtering

08.10.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Facilities Mgt leverer på Bæredygtighed

07.10.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Sådan kan du spare CO₂ uden at forlade stuen

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
SBT Sector Exchanges: Buildings

In this sector-specific session participants will have the opportunity to go deeper into questions and opportunities regarding the building sector and the SBTi methodology and approach.

Dato

15.10.2025

Tid

09:00

Sted

Online

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Scope 3 Strategy: Regulations, Reporting, and Target Setting

Join our upcoming 2025 Webinar Series: As the first webinar in the series, this session will help participants to understand what the latest regulations and requirements mean for their approach to Scope 3 over the short, medium, and long term. Insights from influential bodies, in addition to business case studies, will demonstrate how aligning with the needs of these key stakeholders can justify investment into more effective data collection, stronger collaboration within value chains, and greater transparency in reporting.

Dato

16.10.2025

Tid

15:00

Sted

Online

JUC SERVICE ApS
Kursus
Sorghåndtering på arbejdspladsen

Dette kursus giver dig konkrete værktøjer til at håndtere sorg i arbejdslivet – både som leder og kollega.

Dato

20.10.2025

Tid

09:30

Sted

JUC, Axelborg - Vesterbrogade 1620 København V

Dansk Standard
Kursus
Arbejdsmiljøledelse - ISO 45001 Diplomkursus

På dette to-dages kursus præsenteres du for indholdet i ISO 45001:2023 standarden og lærer samtidig, hvordan de enkelte krav tolkes og anvendes i praksis.

Dato

21.10.2025

Sted

Kosmopol, Fiolstræde 44, 1171 København K

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtig forretningsforståelse

Få et 360 graders blik på bæredygtighedsverdenen. Opnå et stærkt fundament af viden, indsigter og værktøjer til at arbejde med den grønne omstilling i din virksomhed. Statsgodkendt uddannelsesforløb på 4 dage med ECTS-point.

Dato

21.10.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

DTU
Efteruddannelse
Bæredygtig virksomhedsudvikling

På dette kursus arbejder vi med integration af bæredygtighed i virksomheders strategi og målsætning, værdikæder og miljøledelsessystemer.

Dato

21.10.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup