Analyse: Høje fødevarepriser skubber danskerne i en grønnere retning

De høje fødevarepriser får ikke kun danskerne til at købe discount, men nudger faktisk også til at handle mere bæredygtigt. Det peger en ny undersøgelse på. For selv om vi skæver mest til pengepungen, får de høje priser os også til at planlægge mere, købe mindre kød og flere varer med kort holdbarhedsdato.

Undersøgelsen videre, at vi i kraft af de stigende fødevarepriser i højere grad planlægger indkøb, der rækker til måltid over flere dage. Arkivfoto..

07.10.2022

CSR.dk

Den nuværende fødevarekrise og de voldsomme prisstigninger har efterhånden en indflydelse på danskernes indkøbsadfærd.

I hvert fald hvis kigger man på en ny Kantar-undersøgelse af danskernes indkøbsvaner, som Motatos har fået udarbejdet, hvor det er klart at se, at der sammenlignet med 2021 er sket en stigning i danskere, som nævner prisen som det, de primært lægger vægt på, når de handler.

Læs også: Danskerne har sjældent klimaet i tankerne nede i supermarkedet

I 2021 var der således 13,3 procent der svarede, at det var den vigtigste faktor - i 2022 er det tal 16,8 procent.

Samtidig er der sket et fald i procentdelen, der svarer at de lægger mere vægt på bæredygtighed og andre faktorer end pris fra 27,2 til 23,8 procent.

Klimavenlig som konsekvens
Tallene peger også på, at forbrugerne i denne tid må slække lidt på klimaintentionerne og i stedet skæve til pengepungen.

Men dykker man mere ned i svarene, viser der sig nogle adfærdsmæssige ændringer, som kan pege i en mere bæredygtig retning.

I 2021 svarede 57,3 procent blandt andet, at de købte ind på daglig basis, og i 2022 er dette tal faldet til 48,9 procent - en væsentlig procentdel, som nu svarer, at de planlægger to til tre eller fire til syv dage fremad.

Læs også: Coops dyrevelfærd udstilles i ny rapport og kampagne

De højere priser får os efter alt at dømme til at droppe impulskøbene og nudger os i retning af planlægning, som er en billigere, men også meget mere miljøvenlig måde at handle på, fordi man bedre undgår madspild.

Mindre kød på bordet
Et andet iøjnefaldende tal er andelen af respondenter, der angiver ’at spise mindre kød’ som et af de parametre, de vil skrue på for at undgå klimaforandringer. I 2021 var tallet 31,6 procent, i 2022 er procentdelen oppe på 37,5.

Læs også: Dansk madspild sættes under ekstra lup

Tendensen er også tydelig, når respondenterne bliver spurgt ind til, hvilket aspekt man aktivt går efter for at være mere klimavenlig, når man handler.

Hvor de fleste af svarmulighederne her har udsving på 1-3 procent sammenlignet med 2021, springer ’kort holdbarhedsdato’ i øjnene med et spring fra 15,8 procent til 24,3.

- HCL

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

22.05.2025CSR.dk

Frej skyder nyt partnerskab i gang: Vi skal sikre Danmark en førerposition i regenerativt landbrug

22.05.2025CSR.dk

Plastprisen 2025 går til genanvendelse af stikkontakter

22.05.2025CSR.dk

Ny platform forbedrer produktionslinjen, bundlinjen og CO2-regnskabet

20.05.2025Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Kaffens værdi overstiger langt fra det den koster

20.05.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Den 4-dobbelte bundlinje

16.05.2025CSR.dk

Danica skruer bissen på overfor energisektoren

16.05.2025CSR.dk

Ny AI skal nudge dig til at spise grønnere

16.05.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis er udvalgt til Børsen Bæredygtig for tredje år i træk med fokus på genanvendte tekstiler

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Etisk Handel Danmark
Webinar
Onboarding i ESG i værdikæder – Sådan griber du det an (2025)

Webinar: Introduktion til bæredygtighedslovgivning og ansvarlig handel i globale værdikæder

Dato

27.05.2025

Tid

09:00

Sted

Online

SustainImpact ApS
Kursus
Business Cases 2.0 - København

SustainImpact tilbyder Business Case 2.0 kursus gennem vores langvarige samarbejdspartner Faarup & Partners. Traditionelt har man besluttet om projekter ud fra et snævert fokus på økonomi og tid. Fremadrettet er der brug for i langt højere grad at indtænke værdi i et bredere perspektiv, så man sikrer, at de bedste løsninger bliver valgt. Vi kalder denne tilgang for Business Cases 2.0.

Dato

27.05.2025

Tid

09:00

Sted

København

Dakofa
Seminar
HYBRID-SEMINAR Problematiske adgangsveje - giver flere spande flere problemer?

Hvad er de gængse udfordringer med problematiske adgangsveje og har udrulningen af de 10 fraktioner skabt nye problemer? Deltag og bliv klogere på mulige løsninger.

Dato

27.05.2025

Tid

10:00

Sted

Dakofa, Vesterbrogade 149, Bygning D, 4. sal, KBH V

SUSTAINX ApS
Webinar
Strategisk ESG kommunikation: Har du dokumentationen på plads?

Vær med når vores senior ESG-rådgiver, Oscar Haumann tirsdag d. 27. maj kl. 13.05 giver sine anbefalinger til, hvordan I sikrer forretningsværdien af jeres bæredygtighedsarbejde gennem veldokumenteret og lovgivningsmæssigt funderet ESG-kommunikation.

Dato

27.05.2025

Tid

13:05

Sted

Online

DTU
Event
Executive MBA Breakfast Club

Discover how you can elevate your leadership career and bring significant value to your company with an Executive MBA from DTU.

Dato

28.05.2025

Tid

08:30

Sted

DTU bygning 421 Kollegiebakken 2800 Kgs. Lyngby

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Annual Conference 2025: Navigating Sustainability in Uncertain Times

We are living in a time of rapid change and uncertainty. Whilst sustainability continues to be a priority for businesses globally, it is currently facing disruptions and challenges from both shifting geopolitical landscapes, regulation and more.

Dato

28.05.2025

Tid

10:00

Sted

Gammel Venlighedsvej 14, 2970 Hørsholm, Denmark