06.07.2021 | Supply chain
Dansk madspild sættes under ekstra lup
Det er i fødevareindustrien, at den største mængde mad går til spilde i Danmark. Det viser en ny rapport fra Miljøstyrelsen. Det er første gang, at en undersøgelse viser hvilke brancher, der genererer mest madspild. Det kan være et redskab til at styrke indsatsen mod madspild i endnu højere grad.
”Det er godt, at vi nu har fået et klart billede af den udfordring vi har med madspild i Danmark. Det er en vigtig forudsætning for målrettet handling, når vi som regering har en klar ambition om mindre madaffald i alle led af værdikæden”, siger miljøminister Lea Wermelin. Arkivfoto
814.000 ton. Det er den mængde spiselige fødevarer, der går til spilde hvert eneste år i Danmark. Det fremgår af den første samlede kortlægning af madspild i den danske fødevareforsyningskæde, som er udarbejdet af Miljøstyrelsen.
Madspild har en negativ betydning for både vores miljø og klima, og derfor er man i regeringen glad for, at man nu bliver i stand til at skelne mellem, hvor i værdikæden madspildet finder sted.
Læs også: Den første nationale madspildsdag med nye mål og kreativitet
”Det er godt, at vi nu har fået et klart billede af den udfordring vi har med madspild i Danmark. Det er en vigtig forudsætning for målrettet handling, når vi som regering har en klar ambition om mindre madaffald i alle led af værdikæden”, siger miljøminister Lea Wermelin i en pressemeddelelse.
Hun bliver suppleret af fødevareminister Rasmus Prehn:
”Vi ved, at indsigt i mængder og tal har en positiv effekt. Det viser internationale erfaringer. Så jeg håber, at ikke kun fødevareerhvervene, men hele Danmark, vil følge tallene med interesse”.
Industrien er den største synder
Rapporten fra Miljøstyrelsen inddeler madspild i fem kategorier; primærproduktion, fødevareindustri, detail og engros, restaurationer og husholdninger.
Det er fødevareindustrien, der tegner sig for den største del med 385.000 ton madspild årligt. I den kategori genererer mejerier den største andel – nemlig 218.000 ton – mens kategorien ”anden fødevareindustri” tegner for 156.000 ton årligt. Det dækker blandt andet over frasortering af fødevarer på grund af størrelse, form og facon.
I hælene på fødevareindustrien ligger husholdningernes madspild på 247.000 ton. Disse tal er dog ikke opgjort siden 2017, men bliver undersøgt i 2022, forventer Miljøministeriet.
Læs også: Coop og Stop Spild Lokalt indgår landsaftale om madspild
Lavest ligger restaurationsbranchen, som generer 42.000 ton spildte spiselige fødevarer om året.
Fremover vil alle kategorier blive opdateret hvert fjerde år, så man i fremtiden kan sammenligne udviklingen. Det er ikke muligt i dag på grund af den nye opgørelsesmetode.
”Vi har en særlig position i Danmark, fordi der generelt er åbenhed om spild af mad og en stor vilje fra erhvervslivets side til at gøre en forskel og dele ud af erfaringer. Den åbenhed ser vi ikke i ret mange andre lande, og derfor håber jeg, at vi kan bruge de konkrete tal til at markere os endnu stærkere”, afslutter Rasmus Prehn.
- KCP
Klima, miljø og energi

ESG-chef: Kommende rapporteringskrav kan påvirke aktier
Med nye regler og krav om rapportering af ESG på vej kan virksomheders arbejde på området også kunne påvirke prissætningen af deres aktier. Det fortæller tidligere advokat og nuværende bæredygtighedsdirektør hos ISS.
Klima, miljø og energi

Revisorer hyrer i hobevis forud for rapporteringskrav
PwC skal ansætte 100.000 medarbejdere globalt, mens EY fordobler sin stab for at være klar til nye rapporteringskrav, som træder i kraft næste år.
Samfund

Ny rapport: Detailhandlen svigter forbrugere og klimaet
Supermarkederne mangler klimahandling på flere områder, hvis danskernes kost skal blive mere bæredygtig. Det viser en ny rapport fra Rådet for Grøn Omstilling og Dansk Vegetarisk Forening.
Supply chain

11 havvindsaktører går sammen om at gøre vindenergi mere bæredygtigt
Det kan godt blive grønnere. Sådan lyder det fra 11 havvindsaktører, der ikke kun vil nøjes med at udvinde vedvarende energi, men også mindske den belastning, vindmøllers værdikæder er for planeten.
Klima, miljø og energi

Nu får bureauer deres egen bæredygtighedsuddannelse
Creative Club ESG Academy er navnet på et nyt uddannelsesforløb inden for bæredygtighed rettet mod bureauer. Projektet har fået støtte fra Erhvervsstyrelsen, som også kommer til at indeholde et nyudviklet ESG-kodeks til bureaubranchen.
Supply chain

Byggeentreprenør vil reducere sin CO2-udledning med 90 procent på to år
Fossilfri byggepladser, cirkulær økonomi og samarbejde med branchens aktører – sådan vil entreprenøren CG Jensen mindske sit klimaaftryk med 90 procent inden 2024. ”Det er vigtigt, at alle led i byggeriets værdikæde taler sammen,” fortæller administrerende direktør.