06.07.2021  |  Supply chain

Dansk madspild sættes under ekstra lup

Det er i fødevareindustrien, at den største mængde mad går til spilde i Danmark. Det viser en ny rapport fra Miljøstyrelsen. Det er første gang, at en undersøgelse viser hvilke brancher, der genererer mest madspild. Det kan være et redskab til at styrke indsatsen mod madspild i endnu højere grad.

814.000 ton. Det er den mængde spiselige fødevarer, der går til spilde hvert eneste år i Danmark. Det fremgår af den første samlede kortlægning af madspild i den danske fødevareforsyningskæde, som er udarbejdet af Miljøstyrelsen. 

Madspild har en negativ betydning for både vores miljø og klima, og derfor er man i regeringen glad for, at man nu bliver i stand til at skelne mellem, hvor i værdikæden madspildet finder sted.

Læs også: Den første nationale madspildsdag med nye mål og kreativitet

”Det er godt, at vi nu har fået et klart billede af den udfordring vi har med madspild i Danmark. Det er en vigtig forudsætning for målrettet handling, når vi som regering har en klar ambition om mindre madaffald i alle led af værdikæden”, siger miljøminister Lea Wermelin i en pressemeddelelse.

Hun bliver suppleret af fødevareminister Rasmus Prehn:

”Vi ved, at indsigt i mængder og tal har en positiv effekt. Det viser internationale erfaringer. Så jeg håber, at ikke kun fødevareerhvervene, men hele Danmark, vil følge tallene med interesse”. 

Industrien er den største synder

Rapporten fra Miljøstyrelsen inddeler madspild i fem kategorier; primærproduktion, fødevareindustri, detail og engros, restaurationer og husholdninger.

Det er fødevareindustrien, der tegner sig for den største del med 385.000 ton madspild årligt. I den kategori genererer mejerier den største andel – nemlig 218.000 ton – mens kategorien ”anden fødevareindustri” tegner for 156.000 ton årligt. Det dækker blandt andet over frasortering af fødevarer på grund af størrelse, form og facon. 

I hælene på fødevareindustrien ligger husholdningernes madspild på 247.000 ton. Disse tal er dog ikke opgjort siden 2017, men bliver undersøgt i 2022, forventer Miljøministeriet.

Læs også: Coop og Stop Spild Lokalt indgår landsaftale om madspild

Lavest ligger restaurationsbranchen, som generer 42.000 ton spildte spiselige fødevarer om året.

Fremover vil alle kategorier blive opdateret hvert fjerde år, så man i fremtiden kan sammenligne udviklingen. Det er ikke muligt i dag på grund af den nye opgørelsesmetode.

”Vi har en særlig position i Danmark, fordi der generelt er åbenhed om spild af mad og en stor vilje fra erhvervslivets side til at gøre en forskel og dele ud af erfaringer. Den åbenhed ser vi ikke i ret mange andre lande, og derfor håber jeg, at vi kan bruge de konkrete tal til at markere os endnu stærkere”, afslutter Rasmus Prehn.

- KCP

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere