06.07.2021 | Supply chain
Dansk madspild sættes under ekstra lup
Det er i fødevareindustrien, at den største mængde mad går til spilde i Danmark. Det viser en ny rapport fra Miljøstyrelsen. Det er første gang, at en undersøgelse viser hvilke brancher, der genererer mest madspild. Det kan være et redskab til at styrke indsatsen mod madspild i endnu højere grad.
”Det er godt, at vi nu har fået et klart billede af den udfordring vi har med madspild i Danmark. Det er en vigtig forudsætning for målrettet handling, når vi som regering har en klar ambition om mindre madaffald i alle led af værdikæden”, siger miljøminister Lea Wermelin. Arkivfoto
814.000 ton. Det er den mængde spiselige fødevarer, der går til spilde hvert eneste år i Danmark. Det fremgår af den første samlede kortlægning af madspild i den danske fødevareforsyningskæde, som er udarbejdet af Miljøstyrelsen.
Madspild har en negativ betydning for både vores miljø og klima, og derfor er man i regeringen glad for, at man nu bliver i stand til at skelne mellem, hvor i værdikæden madspildet finder sted.
Læs også: Den første nationale madspildsdag med nye mål og kreativitet
”Det er godt, at vi nu har fået et klart billede af den udfordring vi har med madspild i Danmark. Det er en vigtig forudsætning for målrettet handling, når vi som regering har en klar ambition om mindre madaffald i alle led af værdikæden”, siger miljøminister Lea Wermelin i en pressemeddelelse.
Hun bliver suppleret af fødevareminister Rasmus Prehn:
”Vi ved, at indsigt i mængder og tal har en positiv effekt. Det viser internationale erfaringer. Så jeg håber, at ikke kun fødevareerhvervene, men hele Danmark, vil følge tallene med interesse”.
Industrien er den største synder
Rapporten fra Miljøstyrelsen inddeler madspild i fem kategorier; primærproduktion, fødevareindustri, detail og engros, restaurationer og husholdninger.
Det er fødevareindustrien, der tegner sig for den største del med 385.000 ton madspild årligt. I den kategori genererer mejerier den største andel – nemlig 218.000 ton – mens kategorien ”anden fødevareindustri” tegner for 156.000 ton årligt. Det dækker blandt andet over frasortering af fødevarer på grund af størrelse, form og facon.
I hælene på fødevareindustrien ligger husholdningernes madspild på 247.000 ton. Disse tal er dog ikke opgjort siden 2017, men bliver undersøgt i 2022, forventer Miljøministeriet.
Læs også: Coop og Stop Spild Lokalt indgår landsaftale om madspild
Lavest ligger restaurationsbranchen, som generer 42.000 ton spildte spiselige fødevarer om året.
Fremover vil alle kategorier blive opdateret hvert fjerde år, så man i fremtiden kan sammenligne udviklingen. Det er ikke muligt i dag på grund af den nye opgørelsesmetode.
”Vi har en særlig position i Danmark, fordi der generelt er åbenhed om spild af mad og en stor vilje fra erhvervslivets side til at gøre en forskel og dele ud af erfaringer. Den åbenhed ser vi ikke i ret mange andre lande, og derfor håber jeg, at vi kan bruge de konkrete tal til at markere os endnu stærkere”, afslutter Rasmus Prehn.
- KCP
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Supply chain

DSV mangler klimaløsninger
Transportbranchen er en af de mest forurenrende brancher på globalt plan, og DSV er blandt de større virksomheder, der endnu ikke har præsteret på konkrete klimaambitioner. Ifølge bæredygtighedschef mangler der grønne løsninger i sektoren.
Klima, miljø og energi

Trods vækst tager erhvervsgiganter vigtige skridt i klimakampen
Selv om flere af Danmarks store virksomheder viser store omsætningstal har de også formået at reducere CO2-udledningen de seneste to år. Det viser en kortlægning af Finans. Flere aktører er dog skeptiske overfor virksomhedernes samlede klimaindsats.
Klima, miljø og energi

Nyt SKI-mærkat skal gøre de grønne valgmuligheder synlige
Det er nu blevet lettere at finde og vælge flere grønne produkter på SKI’s fællesoffentlige indkøbsaftale ’50.20 Forbrugsartikler’, på grund af et nyt sorteringsfilter, som viser grønne alternativer til engangsservice, madfilm, poser og sække. På sigt skal det rulles ud på flere produktområder og SKI-aftaler.
Strategi & ledelse

Singapore og Rotterdam vil etablere grøn shippingkorridor
De to havne Maritime and Port Authority of Singapore og Port of Rotterdam går sammen om at skabe en korridor, der både skal være effektiv og klimavenlig.
Medarbejder

Undersøgelse: Danskerne stiller større krav til takeaway-leverandører
En ny undersøgelse viser, at danskerne er begyndt at stille skarpt på særligt arbejdsforhold i takeaway-branchen.
Strategi & ledelse

Topchef: Grøn omstilling i luftfarten kræver investeringer og beslutninger
Fokus på den grønne omstilling i luftfarten er accelereret inden for de seneste år, men aktiviteten stiger, og derfor skal der ekstra fart på de politiske beslutninger, mener topchef hos Billund Lufthavn.