Dansk madspild sættes under ekstra lup

Det er i fødevareindustrien, at den største mængde mad går til spilde i Danmark. Det viser en ny rapport fra Miljøstyrelsen. Det er første gang, at en undersøgelse viser hvilke brancher, der genererer mest madspild. Det kan være et redskab til at styrke indsatsen mod madspild i endnu højere grad.

”Det er godt, at vi nu har fået et klart billede af den udfordring vi har med madspild i Danmark. Det er en vigtig forudsætning for målrettet handling, når vi som regering har en klar ambition om mindre madaffald i alle led af værdikæden”, siger miljøminister Lea Wermelin. Arkivfoto.

06.07.2021

CSR.dk

814.000 ton. Det er den mængde spiselige fødevarer, der går til spilde hvert eneste år i Danmark. Det fremgår af den første samlede kortlægning af madspild i den danske fødevareforsyningskæde, som er udarbejdet af Miljøstyrelsen. 

Madspild har en negativ betydning for både vores miljø og klima, og derfor er man i regeringen glad for, at man nu bliver i stand til at skelne mellem, hvor i værdikæden madspildet finder sted.

Læs også: Den første nationale madspildsdag med nye mål og kreativitet

”Det er godt, at vi nu har fået et klart billede af den udfordring vi har med madspild i Danmark. Det er en vigtig forudsætning for målrettet handling, når vi som regering har en klar ambition om mindre madaffald i alle led af værdikæden”, siger miljøminister Lea Wermelin i en pressemeddelelse.

Hun bliver suppleret af fødevareminister Rasmus Prehn:

”Vi ved, at indsigt i mængder og tal har en positiv effekt. Det viser internationale erfaringer. Så jeg håber, at ikke kun fødevareerhvervene, men hele Danmark, vil følge tallene med interesse”. 

Industrien er den største synder

Rapporten fra Miljøstyrelsen inddeler madspild i fem kategorier; primærproduktion, fødevareindustri, detail og engros, restaurationer og husholdninger.

Det er fødevareindustrien, der tegner sig for den største del med 385.000 ton madspild årligt. I den kategori genererer mejerier den største andel – nemlig 218.000 ton – mens kategorien ”anden fødevareindustri” tegner for 156.000 ton årligt. Det dækker blandt andet over frasortering af fødevarer på grund af størrelse, form og facon. 

I hælene på fødevareindustrien ligger husholdningernes madspild på 247.000 ton. Disse tal er dog ikke opgjort siden 2017, men bliver undersøgt i 2022, forventer Miljøministeriet.

Læs også: Coop og Stop Spild Lokalt indgår landsaftale om madspild

Lavest ligger restaurationsbranchen, som generer 42.000 ton spildte spiselige fødevarer om året.

Fremover vil alle kategorier blive opdateret hvert fjerde år, så man i fremtiden kan sammenligne udviklingen. Det er ikke muligt i dag på grund af den nye opgørelsesmetode.

”Vi har en særlig position i Danmark, fordi der generelt er åbenhed om spild af mad og en stor vilje fra erhvervslivets side til at gøre en forskel og dele ud af erfaringer. Den åbenhed ser vi ikke i ret mange andre lande, og derfor håber jeg, at vi kan bruge de konkrete tal til at markere os endnu stærkere”, afslutter Rasmus Prehn.

- KCP

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

30.10.2024CSR.dk

Fødevareaffald kan blive en guldgrube

30.10.2024CSR.dk

Oxfam: De rigeste skal betale ekstra for deres massive udledninger

11.09.2024Erhvervsakademi Aarhus

Sponseret

Bæredygtig, cirkulær værdikæde, indkøb og leverandørkortlægning – dit arbejdsområde?

10.09.2024CSR.dk

Sådan kan indkøbere bidrage til mere bære- og modstandsdygtige værdikæder – del 1

09.09.2024CSR.dk

Stort gennembrud for grøn langturskørsel

28.08.2024Forenede Service

Sponseret

Grøn overbygning i Storkøbenhavn: Stensdal Group udvider samarbejdet med Kokkenes Køkken

22.08.2024CSR.dk

Millioner til cirkulært værdikædesamarbejde

19.08.2024CSR.dk

Carl Ras udvider populær værktøjsindsamling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Oktober

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

29.10.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Asset management – Indførelse af opdateret ISO 55001

Dette kursus giver en dybdegående indsigt i forskellene mellem de tidligere og nye ISO 55000/01 standarder, og hvordan ændringerne påvirker implementeringen.

Dato

30.10.2024

Sted

København

CABI
Webinar
Webinar | Praksis hos Kids-World – Sådan ansætter vi de unge

Mød Sanne Aldenborg, lagerchef i Kids-World, der fortæller om virksomhedens strategi og arbejde med at ansætte unge medarbejdere. Både dem på 13-14 år og dem, der har brug for lidt ekstra støtte.

Dato

31.10.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Cemasys.com
Webinar
How to master your CSRD reporting with essential tips from experts.

At this stage, the question is no longer why to begin the CSRD process, but how to get started and what key factors to consider as you move toward compliance. In relation to the launch of our CSRD-application, we are pleased to invite you to an insightful webinar. Sign up in the link below!

Dato

31.10.2024

Tid

14:00

Sted

Online

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie