Ansvarligt indkøb handler også om at undvære ting

Selvom en vare kunne være god for forretningen, så er fødevarevirksomheden Fazer Food Services klar til at sige nej tak, hvis den ikke er god for miljøet. Menneskerettighederne skal også være på plads, men det er svært at få sporbarhed i hele forsyningskæden.

Økologisk bananer er blandt de varer med lang holdbarhed, som Fazer Food Services kan acceptere at få sejlet hertil fra Sydamerika..

04.07.2018

Anders Kampmann, CSR.dk

Det er dog ikke det eneste felt, Odensevirksomheden er engageret i, når det handler om ansvarlig opførsel. Også på indkøbsfronten har man fokus på bæredygtighed, både i miljø- og samfundsmæssig sammenhæng, fortæller indkøbsdirektør Henning Aae.

”Siden 2012 har vi haft en ny måde at source fx grønsager på. Det betyder, at vi i høj grad prioriterer økologi, sæsonvarer og lokale råvarer. Blandt andet har vi indgået direkte aftaler med mange danske landmænd i forhold til at aftage såvel økologiske som konventionelle råvarer. Det gør det nemmere for landmændene at vide, hvor meget de skal dyrke til os, så de undgår overproduktion”, siger han og fortsætter:

”Samtidig undgår vi at transportere tingene længere end højest nødvendigt. Vi har også en ’no fly-policy’, som betyder at vi eksempelvis ikke får varer med kort holdbarhed fra Sydamerika, men nøjes med varer, der kan holde sig længere og dermed kan sejles hertil. Et eksempel er økologiske bananer, som vi ikke kan få i tilstrækkelige mængder fra Europa”.

”Vores oplevelse er, at de økologiske producenter generelt har et mere holistisk syn på deres produktion, hvor de medtænker blandt andet miljø og dyrevelfærd”, siger indkøbsdirektør Henning Aae. Foto: Fazer Food Services.

Andre råvarer har virksomheden imidlertid sagt fra overfor af forskellige årsager. Et eksempel er fisk og skaldyr på WWF’s røde liste, dvs. arter, der er truede af overfiskeri, forurening eller andre faktorer, som påvirker bestanden negativt.

”Det betyder fx at vi i perioder ikke har tun på menuen, selvom det er populært. Men når vi forklarer vores kunder baggrunden for beslutningen, så er de som oftest forstående, og det er en politik, vi har haft siden 2010, så folk kender den efterhånden”, fortæller Henning Aae.

Konkret indebærer det bl.a., at man går målrettet efter fisk fra mindre både, gerne fanget på line, og produkter, der er MSC-mærkede. Selvom ordningen med kvalitets- og miljøchef, Lonnie Lund-Hansens ord ”ikke er perfekt, fordi den tillader bundtrawl”, så giver den en garanti mod overfiskeri og at der bliver stillet betingelser om, at fiskeriet skal reducere dets miljøpåvirkning og bifangst af andre arter til et bæredygtigt niveau.

Få viden i stedet for at lade som ingenting
Som en del af sit sociale ansvar gør Fazer Food Services også en indsats for at forbedre arbejdsforholdene blandt sine leverandører. Et aspekt som menneskerettigheder er højt på listen, og her arbejder virksomheden på at implementere UN Guiding Principles, så menneskerettighederne på sigt løftes i forsyningskæden. Men det er samtidig et område, som er svære at få indsigt i, jo længere væk, producenterne er i forsyningskæden.

”Vi kan aldrig få 100 procent sporbarhed i vores supply chain, men vi gør selvfølgelig alt det, vi kan. For os handler det om at tilegne os al den viden, vi kan komme i nærheden af og tage ansvar på den baggrund, i stedet for at ’checke sig frem’ ud fra et skema, og så i øvrigt lade som ingenting”, siger Lonnie Lund-Hansen.

En strategi, som Fazer Food Services har stor tiltro til kan være med til at skubbe tingene i den rigtige retning, er den nævnte målsætning om flere økologiske råvarer. Udover de miljømæssige elementer, så har man således også en forventning om, at der er nogle afledte effekter, som alle kan få gavn af, forklarer Henning Aae.

Læs også: Landbruget begraver stridsøksen for at sikre dansk økologi

”Vores oplevelse er, at de økologiske producenter generelt har et mere holistisk syn på deres produktion, hvor de medtænker blandt andet miljø og dyrevelfærd. De har noget mere på hjerte, så at sige; de vil også gøre det bedre på en masse andre parametre. Og det passer jo meget godt med vores mission”.

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

08.05.2025BSR

Sponseret

The EU AI Act: Where Do We Stand in 2025?

28.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
SustainImpact ApS
Kursus
Business Cases 2.0 - Aarhus

SustainImpact tilbyder Business Case 2.0 kursus gennem vores langvarige samarbejdspartner Faarup & Partners. Traditionelt har man besluttet om projekter ud fra et snævert fokus på økonomi og tid. Fremadrettet er der brug for i langt højere grad at indtænke værdi i et bredere perspektiv, så man sikrer, at de bedste løsninger bliver valgt. Vi kalder denne tilgang for Business Cases 2.0.

Dato

03.06.2025

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Dagrofa aps
Kursus
Deltag i kulinarisk masterclass: ’Ansvarlig fisk på tallerkenen’

Den 3. og 10. juni inviterer Dagrofa Foodservice til inspirerende kulinariske masterclasses i henholdsvis Odense og Ishøj.

Dato

03.06.2025

Tid

13:00

Sted

Odense og Ishøj

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Alt du skal vide om ISO 27001

Lær om krav og fordele ved en ISO 27001 certificering. Er der krav til, at din virksomhed skal have en ISO 27001 certificering, eller er du blot nysgerrig på at vide mere om standarden? Deltag i vores webinar den 4. juni og få indsigt i, hvordan certificeringen kan hjælpe din virksomhed med informationssikkerhed og compliance. Falk Lange, som er Head of Information Security Management System hos TDC Erhverv, er med på webinaret og vil fortælle om deres erfaringer med ISO 27001 og NIS2.

Dato

04.06.2025

Tid

13:00

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Risikobaseret intern audit af ledelsessystemer

ISO ledelsessystemstandarderne stiller krav om, at virksomhedens ledelsessystem tager udgangspunkt i risici og muligheder.

Dato

11.06.2025

Sted

Odense

DTU
Event
Executive MBA Breakfast Club

Discover how you can elevate your leadership career and bring significant value to your company with an Executive MBA from DTU.

Dato

11.06.2025

Tid

08:30

Sted

DTU bygning 421 Kollegiebakken 2800 Kgs. Lyngby

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA)

Årsagsanalyse bruges til at forbedre produktkvalitet, minimere sikkerhedsrisici og opfylde regulative krav. Det hjælper virksomheder til at identificere de underliggende årsager til afvigelser, så de kan implementere nødvendige ændringer for at forhindre gentagelse. Dette kan omfatte alt fra kvalitetsproblemer i et produkt til fødevaresikkerhedsproblemer som kemiske-, mikrobiologiske- og fremmedlegemerisici. Desuden anvendes årsagsanalyser ofte til dokumentationen af løsninger på eventuelle problemer eller hændelser, som er nødvendige ifølge regler, regulativer og ledelsesstandarder. Her er forståelsen for forskellen mellem korrigerende – og forebyggende handlinger nøglestenen.

Dato

11.06.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia