Ansvarligt indkøb handler også om at undvære ting

Selvom en vare kunne være god for forretningen, så er fødevarevirksomheden Fazer Food Services klar til at sige nej tak, hvis den ikke er god for miljøet. Menneskerettighederne skal også være på plads, men det er svært at få sporbarhed i hele forsyningskæden.

Økologisk bananer er blandt de varer med lang holdbarhed, som Fazer Food Services kan acceptere at få sejlet hertil fra Sydamerika..

04.07.2018

Anders Kampmann, CSR.dk

Det er dog ikke det eneste felt, Odensevirksomheden er engageret i, når det handler om ansvarlig opførsel. Også på indkøbsfronten har man fokus på bæredygtighed, både i miljø- og samfundsmæssig sammenhæng, fortæller indkøbsdirektør Henning Aae.

”Siden 2012 har vi haft en ny måde at source fx grønsager på. Det betyder, at vi i høj grad prioriterer økologi, sæsonvarer og lokale råvarer. Blandt andet har vi indgået direkte aftaler med mange danske landmænd i forhold til at aftage såvel økologiske som konventionelle råvarer. Det gør det nemmere for landmændene at vide, hvor meget de skal dyrke til os, så de undgår overproduktion”, siger han og fortsætter:

”Samtidig undgår vi at transportere tingene længere end højest nødvendigt. Vi har også en ’no fly-policy’, som betyder at vi eksempelvis ikke får varer med kort holdbarhed fra Sydamerika, men nøjes med varer, der kan holde sig længere og dermed kan sejles hertil. Et eksempel er økologiske bananer, som vi ikke kan få i tilstrækkelige mængder fra Europa”.

”Vores oplevelse er, at de økologiske producenter generelt har et mere holistisk syn på deres produktion, hvor de medtænker blandt andet miljø og dyrevelfærd”, siger indkøbsdirektør Henning Aae. Foto: Fazer Food Services.

Andre råvarer har virksomheden imidlertid sagt fra overfor af forskellige årsager. Et eksempel er fisk og skaldyr på WWF’s røde liste, dvs. arter, der er truede af overfiskeri, forurening eller andre faktorer, som påvirker bestanden negativt.

”Det betyder fx at vi i perioder ikke har tun på menuen, selvom det er populært. Men når vi forklarer vores kunder baggrunden for beslutningen, så er de som oftest forstående, og det er en politik, vi har haft siden 2010, så folk kender den efterhånden”, fortæller Henning Aae.

Konkret indebærer det bl.a., at man går målrettet efter fisk fra mindre både, gerne fanget på line, og produkter, der er MSC-mærkede. Selvom ordningen med kvalitets- og miljøchef, Lonnie Lund-Hansens ord ”ikke er perfekt, fordi den tillader bundtrawl”, så giver den en garanti mod overfiskeri og at der bliver stillet betingelser om, at fiskeriet skal reducere dets miljøpåvirkning og bifangst af andre arter til et bæredygtigt niveau.

Få viden i stedet for at lade som ingenting
Som en del af sit sociale ansvar gør Fazer Food Services også en indsats for at forbedre arbejdsforholdene blandt sine leverandører. Et aspekt som menneskerettigheder er højt på listen, og her arbejder virksomheden på at implementere UN Guiding Principles, så menneskerettighederne på sigt løftes i forsyningskæden. Men det er samtidig et område, som er svære at få indsigt i, jo længere væk, producenterne er i forsyningskæden.

”Vi kan aldrig få 100 procent sporbarhed i vores supply chain, men vi gør selvfølgelig alt det, vi kan. For os handler det om at tilegne os al den viden, vi kan komme i nærheden af og tage ansvar på den baggrund, i stedet for at ’checke sig frem’ ud fra et skema, og så i øvrigt lade som ingenting”, siger Lonnie Lund-Hansen.

En strategi, som Fazer Food Services har stor tiltro til kan være med til at skubbe tingene i den rigtige retning, er den nævnte målsætning om flere økologiske råvarer. Udover de miljømæssige elementer, så har man således også en forventning om, at der er nogle afledte effekter, som alle kan få gavn af, forklarer Henning Aae.

Læs også: Landbruget begraver stridsøksen for at sikre dansk økologi

”Vores oplevelse er, at de økologiske producenter generelt har et mere holistisk syn på deres produktion, hvor de medtænker blandt andet miljø og dyrevelfærd. De har noget mere på hjerte, så at sige; de vil også gøre det bedre på en masse andre parametre. Og det passer jo meget godt med vores mission”.

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

19.11.2024Plastic Change

Sponseret

167 organisationer i opfordring til verdens ledere: Plastikproduktionen skal ned!

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J