Ansvarligt indkøb handler også om at undvære ting

Selvom en vare kunne være god for forretningen, så er fødevarevirksomheden Fazer Food Services klar til at sige nej tak, hvis den ikke er god for miljøet. Menneskerettighederne skal også være på plads, men det er svært at få sporbarhed i hele forsyningskæden.

Økologisk bananer er blandt de varer med lang holdbarhed, som Fazer Food Services kan acceptere at få sejlet hertil fra Sydamerika..

04.07.2018

Anders Kampmann, CSR.dk

Det er dog ikke det eneste felt, Odensevirksomheden er engageret i, når det handler om ansvarlig opførsel. Også på indkøbsfronten har man fokus på bæredygtighed, både i miljø- og samfundsmæssig sammenhæng, fortæller indkøbsdirektør Henning Aae.

”Siden 2012 har vi haft en ny måde at source fx grønsager på. Det betyder, at vi i høj grad prioriterer økologi, sæsonvarer og lokale råvarer. Blandt andet har vi indgået direkte aftaler med mange danske landmænd i forhold til at aftage såvel økologiske som konventionelle råvarer. Det gør det nemmere for landmændene at vide, hvor meget de skal dyrke til os, så de undgår overproduktion”, siger han og fortsætter:

”Samtidig undgår vi at transportere tingene længere end højest nødvendigt. Vi har også en ’no fly-policy’, som betyder at vi eksempelvis ikke får varer med kort holdbarhed fra Sydamerika, men nøjes med varer, der kan holde sig længere og dermed kan sejles hertil. Et eksempel er økologiske bananer, som vi ikke kan få i tilstrækkelige mængder fra Europa”.

”Vores oplevelse er, at de økologiske producenter generelt har et mere holistisk syn på deres produktion, hvor de medtænker blandt andet miljø og dyrevelfærd”, siger indkøbsdirektør Henning Aae. Foto: Fazer Food Services.

Andre råvarer har virksomheden imidlertid sagt fra overfor af forskellige årsager. Et eksempel er fisk og skaldyr på WWF’s røde liste, dvs. arter, der er truede af overfiskeri, forurening eller andre faktorer, som påvirker bestanden negativt.

”Det betyder fx at vi i perioder ikke har tun på menuen, selvom det er populært. Men når vi forklarer vores kunder baggrunden for beslutningen, så er de som oftest forstående, og det er en politik, vi har haft siden 2010, så folk kender den efterhånden”, fortæller Henning Aae.

Konkret indebærer det bl.a., at man går målrettet efter fisk fra mindre både, gerne fanget på line, og produkter, der er MSC-mærkede. Selvom ordningen med kvalitets- og miljøchef, Lonnie Lund-Hansens ord ”ikke er perfekt, fordi den tillader bundtrawl”, så giver den en garanti mod overfiskeri og at der bliver stillet betingelser om, at fiskeriet skal reducere dets miljøpåvirkning og bifangst af andre arter til et bæredygtigt niveau.

Få viden i stedet for at lade som ingenting
Som en del af sit sociale ansvar gør Fazer Food Services også en indsats for at forbedre arbejdsforholdene blandt sine leverandører. Et aspekt som menneskerettigheder er højt på listen, og her arbejder virksomheden på at implementere UN Guiding Principles, så menneskerettighederne på sigt løftes i forsyningskæden. Men det er samtidig et område, som er svære at få indsigt i, jo længere væk, producenterne er i forsyningskæden.

”Vi kan aldrig få 100 procent sporbarhed i vores supply chain, men vi gør selvfølgelig alt det, vi kan. For os handler det om at tilegne os al den viden, vi kan komme i nærheden af og tage ansvar på den baggrund, i stedet for at ’checke sig frem’ ud fra et skema, og så i øvrigt lade som ingenting”, siger Lonnie Lund-Hansen.

En strategi, som Fazer Food Services har stor tiltro til kan være med til at skubbe tingene i den rigtige retning, er den nævnte målsætning om flere økologiske råvarer. Udover de miljømæssige elementer, så har man således også en forventning om, at der er nogle afledte effekter, som alle kan få gavn af, forklarer Henning Aae.

Læs også: Landbruget begraver stridsøksen for at sikre dansk økologi

”Vores oplevelse er, at de økologiske producenter generelt har et mere holistisk syn på deres produktion, hvor de medtænker blandt andet miljø og dyrevelfærd. De har noget mere på hjerte, så at sige; de vil også gøre det bedre på en masse andre parametre. Og det passer jo meget godt med vores mission”.

Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Ny ISO-standard skal hjælpe fødevarevirksomheder med at reducere madspild

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

10.10.20253H Law

Sponseret

Når mærker vildleder: EU strammer reglerne for grøn markedsføring

08.10.20253H Law

Sponseret

Nye regler om mærkningsordninger

29.09.20253H Law

Sponseret

Løsninger frem for begrænsninger – juridisk rådgivning

24.09.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Fire ud af fem forbrugere ser bæredygtighed som lige så vigtig som pris og bekvemmelighed

15.09.2025BSR

Sponseret

Partnering with Suppliers to Advance Human Rights Due Diligence

08.09.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

UNGA & Leaders Summit 2025

25.08.20253H Law

Sponseret

Den Grønne Lovguide: CO2-tal og klimadata – hvordan formidler man det juridisk korrekt?

21.08.20253H Law

Sponseret

Dokumentation af grønne påstande – hvad kræver loven?

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
JUC SERVICE ApS
Kursus
Sorghåndtering på arbejdspladsen

Dette kursus giver dig konkrete værktøjer til at håndtere sorg i arbejdslivet – både som leder og kollega.

Dato

20.10.2025

Tid

09:30

Sted

JUC, Axelborg - Vesterbrogade 1620 København V

Dansk Standard
Kursus
Arbejdsmiljøledelse - ISO 45001 Diplomkursus

På dette to-dages kursus præsenteres du for indholdet i ISO 45001:2023 standarden og lærer samtidig, hvordan de enkelte krav tolkes og anvendes i praksis.

Dato

21.10.2025

Sted

Kosmopol, Fiolstræde 44, 1171 København K

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtig forretningsforståelse

Få et 360 graders blik på bæredygtighedsverdenen. Opnå et stærkt fundament af viden, indsigter og værktøjer til at arbejde med den grønne omstilling i din virksomhed. Statsgodkendt uddannelsesforløb på 4 dage med ECTS-point.

Dato

21.10.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

DTU
Efteruddannelse
Bæredygtig virksomhedsudvikling

På dette kursus arbejder vi med integration af bæredygtighed i virksomheders strategi og målsætning, værdikæder og miljøledelsessystemer.

Dato

21.10.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

PwC Danmark
Webinar
Product Carbon Footprints – Turning Data into a Market Advantage

Understanding the carbon footprint of individual products is essential for companies seeking to meet customer expectations, improve transparency, and make informed strategic choices.

Dato

21.10.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Alexandra Instituttet
Kursus
Kursus: Det digitale produktpas og adfærdsdesign

Hvordan inviterer du dine kunder til mere bæredygtig adfærd, styrker din forretning og skaber bedre kundeoplevelser? Deltag i dette kursus, hvor du lærer at bruge metoder fra adfærdsdesign i arbejdet med EU's kommende digitale produktpas.

Dato

21.10.2025

Tid

09:00

Sted

Alexandra Instituttet, Rued Langgaards Vej 7, 2300 København S