Arbejdere angriber H&M-fabrik i Myanmar

Ansatte på en H&M-fabrik i Myanmar har ødelagt produktionsudstyr og angrebet managers i en eskaleret konflikt om bedre løn- og arbejdsforhold. H&M er ”dybt bekymrede”.

Arbejdet har ligget stille på Hundred-Tex-fabrikken i over en måned. Arkivfoto..

15.03.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

Kampen for bedre forhold for arbejderne i Myanmars omfattende tekstilindustri, hvor udfordringerne er mange, fortsætter. For nylig nåede uenighederne mellem fabriksejerne på den ene side og de ansatte på den anden så nye højder, da arbejdere på en kinesiskejet fabrik ødelagde udstyr i produktionslinjen og angreb ledere, beretter bl.a. Reuters.

Læs også: Tøjarbejdere i Bangladesh fængslet efter lønaktion

Episoden skete i slutningen af sidste måned på tøjfabrikken Hangzhou Hundred-Tex Garment (Myanmar) Company som den foreløbige kulmination på en efterhånden månedlang konflikt, der har betydet, at arbejdet har ligget stille på fabrikken siden d. 9. februar. Overvågningsbilleder viser, hvordan hundredvis af arbejdere stormer fabrikken og smadrer tekstilmaskiner, computere og overvågningskameraer.

Hundred-Tex-fabrikken er ejet af svenske H&M som en af koncernens 40 leverandører i landet, og her følger man udviklingen tæt, ligesom man har meldt ud, at selskabets ”forretningsforhold med fabrikken er sat på hold for tiden”.

”Vi i H&M Group er selvfølgelig dybt bekymrede for den konflikt, der har fundet sted på en af de fabrikker i Myanmar, der leverer tøj til os. Som det også fremgår, er vores samarbejde med fabrikken i øjeblikket suspenderet, og vi følger situationen og er i tæt dialog med både lokale fagforeninger og leverandøren”, siger kommunikationsansvarlig for H&M i Danmark, Sara Juel Andersen, til CSR.dk, og uddyber:

”Vi tager situationer som denne meget alvorligt og vurderer i samråd med vores kollegaer i landet og vores globale og svenske samarbejdspartnere (IndustriALL og svenske IF Metall, red.), hvordan vi kan sætte ind både i forhold til den pågældende leverandør og i landet generelt for at undgå lignende situationer i fremtiden. Løn og arbejdsforhold i produktions- og udviklingslandene er et komplekst område, men det er vigtigt for os at understrege, at vi på trods af udfordringer undervejs fortsat vil arbejde for en bedre tekstilindustri i de pågældende lande,” siger hun.

Kan ikke hæve lønniveau alene, men udbetalinger bliver sikret
Hundred-Tex producerer ifølge Reuters eksklusivt for H&M og skiller sig på den måde ud fra de fleste af den svenske koncerns andre leverandørfabrikker i Sydøstasien, som man ofte deler med andre brands. På den baggrund har H&M også tidligere givet udtryk for, at man ikke kan hæve lønningerne alene, men at man har opfordret regeringerne i lande som Cambodia og Bangladesh til at sikre en fair løn til arbejderne.

For at forbedre forholdene omkring selve udbetalingen af lønningerne, er H&M for nylig gået med i den såkaldte Better Than Cash Alliance, der kort fortalt går ud på, at man vil digitalisere hele lønudbetalingsprocessen i sit omfattende produktionsapparat i netop Sydøstasien.

Fra H&M siger sustainability manager Gustav Lovén, at man er opsat på at rulle de digitale betalinger ud i forsyningskæden, fordi de kan være med til at forbedre de ansattes liv på effektiv vis.

”De tilbyder en hurtigere, sikrere og mere gennemsigtig måde for folk at få deres løn, øge finansiel inklusion og støtte kvinders økonomiske uafhængighed. For vores leverandører kan digital betaling generere besparelser, øge sikkerheden og give mere præcise data om lønninger”, siger han i en pressemeddelelse.

Læs også: Branddøre i Bangladesh – H&M kæmper, NGO’er kritiserer

H&M beskæftiger – via sine leverandører og underleverandører – omkring 1,6 mio. mennesker i sin forsyningskæde. Heraf er ca. 65 procent kvinder. Minimumslønnen i Myanmar er på 3.600 kyat (ca. 17,50 kr.) om dagen, hvilket med en seks dages arbejdsuge giver en månedsløn på ca. 440 kr.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

13.11.2024CSR.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

07.11.2024CSR.dk

Ligestilling af værnepligtige kræver kulturændring

01.11.2024Meyers A/S

Sponseret

Meyers støtter Mødrehjælpens Julehjælp fra Valby til Viborg

31.10.2024BSR

Sponseret

Adequate Wages vs. Living Wages: Implementation Guidance for Companies

31.10.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller er nomineret til Arbejdsmiljøprisen i Ergonomi

28.10.2024Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Konference skal skabe et fælles sprog for trivsel og tryghed på arbejdspladsen

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V