Ligestilling af værnepligtige kræver kulturændring
Bare to år før der vil være fuld ligestilling i værnepligten i Danmark, beretter en ny undersøgelse om, hvordan halvdelen af kvindelige værnepligtige har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed og chikane.
Det er vigtigt, at forsvaret er et godt og trygt sted – også som kvinde. En ny rapport, som forsvaret selv har udarbejdet, viser dog, at halvdelen af kvindelige værnepligtige på tværs af hæren, flåden og flyvevåbnet har oplevet mindst et tilfælde af uønsket seksuel opmærksomhed og chikane i løbet af deres værnepligt. Det skriver DR.
Særligt har de oplevet, at nedsættende tale om køn, at blive fravalgt til opgaver på grund af deres køn, og at skulle overpræstere på grund af deres køn. I de fleste af tilfældene, er opmærksomheden og chikanen kommet fra en anden værnepligtig.
'Den sidste idiot er ikke født endnu'
Resultaterne fra undersøgelsen har mødt reaktioner fra mange sider. Fra politisk hånd er der blevet nedsat et rådgivende udvalg, hvor der både sidder repræsentanter fra forsvaret og det omkringliggende samfund.
I et skriftligt svar til DR kommenterer forsvaret selv på resultaterne, hvor de understreger vigtigheden af, at forsvaret er et attraktivt og åbent fællesskab for alle, og at de slet ikke er færdige i indsatsen.
”Værnepligtsundersøgelsen understreger, at den sidste idiot ikke er født endnu. Men værnepligtige og alle andre, der krænker, skal vide, at vi i Forsvaret vedholdende og beslutsomt vil insistere på, at den type opførsel ikke hører hjemme hos os”, skriver generalløjtnant Kenneth Pedersen, chef for Forsvarsstaben, til DR.
Kulturændring er nødvendig
Hos tillidsorganisationen for værnepligtige, Værnepligtsrådet, anerkender man, at forsvaret er inde og tage fat om problemet.
Rådet peger dog på, at der tydeligvis ikke er blevet gjort nok for at modarbejde den krænkende kultur, og det kræver en fælles indsats for at ændre denne og bringe tallet i undersøgelsen ned.
Foreningen Kvindelige veteraner er af samme overbevisning og peger på de risici forbundet med en manglende kulturændring.
”Risikoen er, at kvinderne kommer til at føle sig som gæster på mændenes arbejdsplads og ikke ønsker at fortsætte efter endt værnepligt – eller at de ikke får en særlig positiv oplevelse med deres værnepligt”, siger forkvinde Karen Philippa Larsen.
- lhs