Fik du sagt "godt nytår" til din kvindelige kollega i går?

Var der ligeløn i Danmark havde "Kvindernes sidst arbejdsdag" ikke været en årlig kampagne. Ny lovgivning skal prøve at gøre ændre på tilstanden. Få gode råd her.

Foto: 123rf.com

15.11.2024

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Mænd tjener betydeligt mere end kvinder. Danske kvinders løn skal stige med 12,4 procent for, at kvinder og mænd får det samme i løn. Det går ikke kun ud over kvinders løn, men også deres pensionsformue, som er hele 21 procent under mændenes. 

Femten fagforeninger og organisationer markerede igen i år den dag, hvor kvinders løn holder op sammenlignet med mænd med kampagnen “Kvindernes Sidste Arbejdsdag”.  Og udgav også en Lønguide til arbejdsgivere. 

Løngennemsigtigheden kommer

Havde Danmark været en virksomhed, ville løngennemsigtighedsdirektivet som træder i kraft i juni 2026, kræve at landet skulle “gøre foranstaltninger”, fordi den uforklarede lønforskel er over fem procent. 

Overordnet vil direktivet sikre retfærdighed om løn, men har også et specifikt fokus på lønforskelle mellem køn. De to pligter, der er mest relevant i den forbindelse er: 

Redegørelsesforpligtelse - hvor virksomheder skal redgøre for lønforskelle mellem kønnene i deres organisation til den relevante nationale myndighed. Hvis redegørelsen viser en lønforskel på mere end fem procent, der ikke kan begrundes ud fra objektive, kønsneutrale kriterier, skal virksomhederne træffe foranstaltninger i form af en fælles lønvurdering, der gennemføres i samarbejde med arbejdstagernes repræsentanter. Virksomheder med mere end 250 ansatte skal årligt redegøre for  For mindre organisationer (organisationer med over 100 ansatte) skal redegørelsen finde sted hvert tredje år.

Adgang til domstolsprøvelse - hvor arbejdstagere, der har været udsat for lønmæssig forskelsbehandling, kan modtage erstatning, bl.a. fuld betaling af forfalden løn og tilknyttede bonusser eller betalinger i naturalier. Et vigtigt skift er, at bevisbyrden i sager om lønmæssig forskelsbehandling er vendt om. Hvor det traditionelt har påhvilet den ansatte, vil det nu være op til arbejdsgiveren at bevise, at EU-reglerne om ligeløn og løngennemsigtighed ikke er overtrådt. Sanktionerne for overtrædelser skal i følge EU-Rådet være “effektive, forholdsmæssige og afskrækkende og vil omfatte bøder”.

Hvordan bliver man klar?

For at blive klar til både at redegøre og skabe forandring, vil der i mange virksomheder skulle sættes helt nyt fokus på lønspørgsmål. Det har PwC udgivet en artikel om, som peger på fem indsatsområder: 

  • Jobarkitektur: En struktureret kategorisering af arbejdsstyrken er essentiel for at kunne rapportere lønforskelle og give information til medarbejdere
  • Lønpolitik: En retfærdig og objektiv lønpolitik er nødvendig for at forklare og retfærdiggøre lønforskelle.
  • Lønanalyse: Regelmæssig analyse og rapportering af lønforskelle sikrer, at arbejdsgiveren lever op til kravene i direktivet.
  • Rekrutteringsprocedurer: Transparens i lønforhandlinger forebygger skævheder.
  • Træning og kommunikation: Effektiv kommunikation og træning af ledere og medarbejdere er afgørende for en succesfuld transformation til løngennemsigtighed.

Det kommer til at kræve lidt. Eller som Anders René Andersen, adm. dir. for Visma Enterprise, som leverer software as a service-løsninger til HR og løn, skrev i et debatindlæg i Jyllands-Posten i juni måned i år: 

“Jeg tør godt garantere, at de nye regler kommer til at vende op og ned på måden, vi taler om løn på. Netop af den årsag mener jeg, at virksomhederne allerede nu skal smøge ærmerne op. For selvom to år kan virke som lang tid, kalder kravet på indgribende ændringer. Der er nok at tage fat i. Med andre ord skal virksomhederne skynde sig langsomt. For selvom forberedelserne er omfattende, skal det gøres grundigt, så vi i sidste ende kan sikre en retfærdig, tillidsfuld og åben lønkultur.”
 

Fagforeningernes seks gode råd til arbejdsgivere

  • Se på, hvordan I rekrutterer nye medarbejdere - kan I ændre jeres jobannoncer, så I får mere kønsbalance i ansøgerfeltet? Kan I gøre mere for at sikre ligebehandling i udvælgelses-og samtaleprocessen?
  • Bedøm ansøgere på deres kvalifikationer - undlad at spørge ind til lønnen i tidligere ansættelsesforhold under lønforhandling.
  • Overvej om lønnen afspejler kravene til den enkelte stilling - kortlæg de krav, som den enkelte stilling stiller til den, der skal udføre den. Afspejler lønnen kravene? Hvis ikke, så foretag de nødvendige reguleringer.
  • Oplys medarbejdere om proces og kriterier for forfremmelse - brug udviklingssamtalerne til at diskutere muligheder for efteruddannelse og forfremmelse, hvor det er relevant.
  • Undersøg om arbejdsopgaver er reelt fordelt - overvej om der er en ulige kønsfordeling af de opgaver, I anser som mest værdifulde. Kan I rette op på det i fremtiden?
  • Giv medarbejdere mulighed for at dele orlov - gør det muligt for mandlige ansatte at tage en længere orlov med løn, når de bliver fædre. Fortæl dem, at virksomheden ser positivt på, at de tager ansvar for deres børn

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

10.04.2025Læger uden Grænser

Sponseret

Partnerskaber med Læger uden Grænser kan styrke den globale sundhed

08.04.2025CSR.dk

Kampagne vil gøre op med giftig alkoholkultur

08.04.2025Lübech Living ApS

Sponseret

De bedste 15.000 kr. Lübech Living har brugt

04.04.2025CSR.dk

Naturfrisk Group kan se at Cola-boykot rammer B2B-markedet senere: Restauranter og caféer ser mod alternativer

28.03.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Hjælp til familier, der har børn med livstruende sygdomme

28.03.2025CSR.dk

Fra frontløber til bundplads: Lego ramt af Trump-chok?

26.03.2025CSR.dk

Systemet er problemet: Klimaretfærdighedens indtog i klimakampen

26.03.2025Give Steel A/S

Sponseret

Stål og svejsetråd er bærende fundament i Thomas’ nye liv

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.04.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

UN Global Compact Network Denmark
Generalforsamling
Generalforsamling 2025

Det er os en stor fornøjelse at invitere alle repræsentanter fra vores medlemsvirksomheder og -organisationer til vores årlige generalforsamling. I år foregår generalforsamlingen online. Udover at få et overblik over vores aktiviteter, fremgang og økonomi, vil du også kunne deltage i det vigtige valg til bestyrelsen. I år er der seks bestyrelsesposter på valg.

Dato

23.04.2025

Tid

14:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø