Asnæsværket siger farvel til kul
Dong, Novo Nordisk og Novozymes har indgået en 20 årig aftale med Kalundborg Forsyning om at skifte kul ud med træflis på Asnæsværket. Omstillingen vil betyde en årlig CO2-reduktion på cirka 800.000 tons.
Kalundborg Forsyning har indgået en 20-årig aftale med Dong, Novo Nordisk og Novozymes, skriver Berlingske Business.
Aftalen handler om Asnæsværkets omstilling fra kul til træflis og skal sikre, at værket i fremtiden udelukkende producerer grøn energi. Det vil med tiden betyde en årlig CO2-reduktion på op til 800.000 tons, hvilket glæder Thomas Dalsgaard, koncerndirektør i Dong Energy.
”Med den her aftale kan vi fortsætte den rejse, vi er på, med at omstille de danske kraftværker fra kul og gas til bæredygtig biomasse. Vi har allerede omstillet fem ud af syv, og Asnæsværket bliver det sjette”, siger Thomas Dalsgaard til Berlingske Business.
Dong annoncerede tidligere på året, at selskabet vil stoppe afbrændingen af kul ved udgangen af 2022. Når Asnæsværket har været igennem den grønne omstilling mangler der kun ét værk, Esbjergværket. Her er Dong stadig i en ”tidlig analysefase”, som Thomas Dalsgaard kalder det.
Grøn damp til Novo Nordisk
Omstillingen til den grønne energi vil ikke kun betyde noget for Kalundborg og omegns private beboere, men også erhvervslivet.
”Et af de perspektiver omkring Asnæsværket, der gør det ekstra interessant, er, at der kommer en stor CO2-reduktion – ikke kun på grund af den energi, som borgerne får, men også fordi, der er store industrikunder, som skifter til bæredygtig energi”, siger Thomas Dalsgaard til Berlingske Business.
Et par af de store industrikunder, der i fremtiden vil benytte den bæredygtige energi, er virksomhederne Novo Nordisk og Novozymes. Henrik Wulff, koncerndirektør for global produktion hos Novo Nordisk, glæder sig over det langsigtede perspektiv i aftalen.
”For det første sikrer det forsyning af damp til vores produktion i 20 år frem på bæredygtig vis. Derudover er vi glade for, at løsningen støtter innovation og bæredygtighed inden for energiforsyning i Danmark. De to ting, mener jeg, ligger til vores DNA i Novo Nordisk. Og vi er meget stolte af at være med i den her aftale”, siger Henrik Wulff til Berlingske Business.
Novo Nordisk får med aftalen reduceret sin samlede udledning af CO2 i forbindelse med den globale produktion med 45 procent.
Læs også: Dong vil sige farvel til olie og gas
Omstillingen af Asnæsværket betyder, at der skal bygges et nyt træflisfyret anlæg, som skal kobles sammen med de eksisterende systemer. Ombygningen begynder i sommeren 2017 og forventes at være klar til at levere energi fra træflis i 2019.
-CHM