30.03.2020  |  Klima, miljø og energi

Avanceret robotteknologi skal gøre landbruget mere bæredygtigt

Et internationalt team vil transformere sundheds-, fødevare-, og landbrugsteknologi i retning af mere bæredygtighed ved hjælp af en open-source kunstig intelligens til brug i moderne og fremtidige robotter.

Den danske udviklingsvirksomhed Agrointelli og Institut for Ingeniørvidenskab ved Aarhus Universitet har sammen med et internationalt team af forskere og virksomheder startet et projekt op, der skal designe, udvikle og optræne kernefunktioner i et 'aktivt kunstigt opfattelsessystem' for robotter, der langt overgår moderne computervisions-teknologi. Det skal gøre det muligt for robotter at udføre langt mere komplekse opgaver i fremtiden.

Læs også: Politisk robotstrategi skal bidrage til et grønnere Danmark

Projektet går under navnet Open Deep Learning Toolkit for Robotics (OpenDR), og målet er at udvikle et modulopbygget og åbent værktøj - en såkaldt 'all-round' kunstig intelligens. 

Det skal give robotter avancerede kognitions- og opfattelsesfunktioner, som opfylder de generelle krav til robotapplikationer inden for sundhedssektoren, landbrug og fødevarer og agil produktion.

”Projektet vil gøre det muligt at forbedre robotters autonomi betragteligt ved at benytte effektive deep learning-teknikker til robotter med begrænset regnekraft. På den måde kan den nye kunstige intelligens bruges på robotter, der allerede eksisterer i dag, og som allerede benyttes i mange forskellige brancher”, siger lektor Alexandros Iosifidis, Institut for Ingeniørvidenskab.

Mindre ukrudt mere bæredygtighed
Agrointelli har udviklet en autonom redskabsbærer, Robotti, hvor teamet i denne kontekst vil afprøve et intelligent system til mekanisk ukrudtsbekæmpelse.

Via et on-board kamera kan Robotti selv finde ud af, om en given plante er ukrudt eller afgrøde og på den måde iværksætte en mekanisk bekæmpelse udelukkende af ukrudtet. Det skal øge bæredygtigheden af systemet og påvirke afgrøderne og udbyttet minimalt.

”Ved hjælp af deep learning vil vi være i stand til at højne autonomien af Robotti og øge den præcision, hvormed den detekterer og klassificerer mennesker, objekter og afgrøder, samtidig med at vi kan reducere den regnekraft, der er nødvendig for at udføre opgaverne”, siger administrerende direktør for Agrointelli, Ole Green.

Læs også: Bevægelige 3D-printere skal være med til at lappe veje og tackle klimaforandringer

EU’s forsknings- og innovationsprogram Horizon 2020 har bevilget 6,6 millioner euro (godt 49 mio. kr.) i støtte til projektet. Den kunstige intelligens, der skal udvikles i projektet, vil være frit tilgængelig, og dermed kunne bruges på tværs af applikationer og brancher.

Projektet løber fra januar 2020 til december 2022 og udføres i samarbejde med et konsortium, der består af Aristotle University of Thessaloniki i Grækenland, finske Tampere University, Aarhus Universitet, Delft University of Technology fra Holland, University of Freiburg i Tyskland, den schweiziske virksomhed Cyberbotics og spanske PAL Robotics samt Agrointelli.

- HCL

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere