Axcelfuture vil afdække erhvervsperspektivet i den grønne omstilling
Axcelfuture vil med 500.000 kr. i støtte fra Nordea-fonden afdække, hvordan danske virksomheder kan få gavn af regeringens målsætning om at reducere CO2-udledningen med 70 procent frem mod 2030. Resultaterne forventes klar i november 2020.
Store virksomheder som Ørsted, Danfoss, Grundfos og Vestas har allerede nydt godt af øget global efterspørgsel efter klimavenlige løsninger.
Læs også: Danskerne stiller øgede krav om ansvarlighed i erhvervslivet
Men hvordan går det med de mindre og mellemstore ”grønne” danske virksomheder, og hvordan kan man bedst muligt understøtte deres udvikling?
Axcelfutures nye projekt skal øge forståelsen for, hvordan investeringer i grøn omstilling kan understøtte dansk erhvervsliv, der på grund af coronasituationen befinder sig i en vanskelig situation.
Hvilke tiltag vil kunne tilgodese danske arbejdspladser, samtidig med, at Danmark holder retningen mod klimaneutralitet i 2050?
For at kunne belyse dette, vil projektet blandt andet kortlægge de forskellige dele af dansk erhvervsliv, der kan opnå en forretningsmæssig fordel ved en accelereret grøn omstilling og øge opmærksomheden på, at det ikke er ligegyldigt, hvilke teknologier der bringes i spil.
For eksempel har Innovationsfonden påpeget, at Danmark ikke har nogen styrkeposition inden for CO2-indvinding eller udvikling af batterier. Derfor skal vi hovedsageligt importere disse teknologier fremfor at satse på selv at udvikle dem.
Derudover vil projektet belyse hvilke virkemidler, der bedst bringer Danmark videre mod de 70 procents reduktion i 2030 og samtidig sikre, at dansk erhvervsliv står stærkt positioneret fremadrettet, når løsningerne skal eksporteres til lande med en mindre ambitiøs grøn dagsorden.
Kræver et stærkt erhvervsliv
Det vil også undersøge mulige strategier for erhverv, der både er stærkt energikrævende og stærkt konkurrenceudsat og derfor vil få store udfordringer ved generelle, høje CO2-afgifter.
”Vi vil gerne øge forståelsen for, at omstillingen kræver et stærkt erhvervsliv, og at 70 procent-målsætningen skal være en løftestang for reel grøn omstilling, der også forløser et eksportpotentiale. Vi skal desuden undgå, at vi blot flytter udfordringerne til udlandet – det skaber ikke flere grønne arbejdspladser”, siger Joachim Sperling, direktør, Axcelfuture.
Projektets praktiske elementer udføres af Axcelfuture og ledes af et advisory board med deltagelse af rådgiver Finn Lauritzen, der er tidligere direktør i Erhvervsstyrelsen og Konkurrencestyrelsen, formanden for Energinet, tidligere minister Lars Barfoed, Susanne Juhl fra CIP, Jens Sand Kirk, der leder arbejdet med at udvikle en ny grøn afløser for Finansministeriet regnemodel ”ADAM”, professor Kirsten Halsnæs, der er medlem af FN’s Klimapanel, direktør Katrine Bjerre M. Eriksen fra Synergi og branchedirektør Troels Ranis fra DI.
Læs også: Folkekirkens Nødhjælp indgår klimaaftaler med erhvervslivet
Arbejdet sættes i gang nu og forventes afsluttet til november. Der vil løbende blive afrapporteret fra projektet.
- SMF