Axcelfuture vil afdække erhvervsperspektivet i den grønne omstilling

Axcelfuture vil med 500.000 kr. i støtte fra Nordea-fonden afdække, hvordan danske virksomheder kan få gavn af regeringens målsætning om at reducere CO2-udledningen med 70 procent frem mod 2030. Resultaterne forventes klar i november 2020.

Axcelfutures nye projekt skal øge forståelsen for, hvordan investeringer i grøn omstilling kan understøtte dansk erhvervsliv. Arkivfoto..

18.08.2020

CSR.dk

Men hvordan går det med de mindre og mellemstore ”grønne” danske virksomheder, og hvordan kan man bedst muligt understøtte deres udvikling?

Axcelfutures nye projekt skal øge forståelsen for, hvordan investeringer i grøn omstilling kan understøtte dansk erhvervsliv, der på grund af coronasituationen befinder sig i en vanskelig situation.

Hvilke tiltag vil kunne tilgodese danske arbejdspladser, samtidig med, at Danmark holder retningen mod klimaneutralitet i 2050?

For at kunne belyse dette, vil projektet blandt andet kortlægge de forskellige dele af dansk erhvervsliv, der kan opnå en forretningsmæssig fordel ved en accelereret grøn omstilling og øge opmærksomheden på, at det ikke er ligegyldigt, hvilke teknologier der bringes i spil.

For eksempel har Innovationsfonden påpeget, at Danmark ikke har nogen styrkeposition inden for CO2-indvinding eller udvikling af batterier. Derfor skal vi hovedsageligt importere disse teknologier fremfor at satse på selv at udvikle dem.

Derudover vil projektet belyse hvilke virkemidler, der bedst bringer Danmark videre mod de 70 procents reduktion i 2030 og samtidig sikre, at dansk erhvervsliv står stærkt positioneret fremadrettet, når løsningerne skal eksporteres til lande med en mindre ambitiøs grøn dagsorden.

Kræver et stærkt erhvervsliv
Det vil også undersøge mulige strategier for erhverv, der både er stærkt energikrævende og stærkt konkurrenceudsat og derfor vil få store udfordringer ved generelle, høje CO2-afgifter.

”Vi vil gerne øge forståelsen for, at omstillingen kræver et stærkt erhvervsliv, og at 70 procent-målsætningen skal være en løftestang for reel grøn omstilling, der også forløser et eksportpotentiale. Vi skal desuden undgå, at vi blot flytter udfordringerne til udlandet – det skaber ikke flere grønne arbejdspladser”, siger Joachim Sperling, direktør, Axcelfuture.

Projektets praktiske elementer udføres af Axcelfuture og ledes af et advisory board med deltagelse af rådgiver Finn Lauritzen, der er tidligere direktør i Erhvervsstyrelsen og Konkurrencestyrelsen, formanden for Energinet, tidligere minister Lars Barfoed, Susanne Juhl fra CIP, Jens Sand Kirk, der leder arbejdet med at udvikle en ny grøn afløser for Finansministeriet regnemodel ”ADAM”, professor Kirsten Halsnæs, der er medlem af FN’s Klimapanel, direktør Katrine Bjerre M. Eriksen fra Synergi og branchedirektør Troels Ranis fra DI.

Læs også: Folkekirkens Nødhjælp indgår klimaaftaler med erhvervslivet

Arbejdet sættes i gang nu og forventes afsluttet til november. Der vil løbende blive afrapporteret fra projektet.

- SMF

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Etisk Handel Danmark
Event
Styrk dit arbejde med globale værdikæder og din ESG-rapportering gennem partnerskaber

Hvordan håndterer du de stigende krav til ESG-rapportering og due diligence?

Dato

03.04.2025

Tid

08:30

Sted

Rambøll Head Office Hannemanns Allé 53, 2300 København

Comm2ig
Webinar
Webinar: Transformer dit forbrug fra lineært til cirkulært i dit it-indkøb

Kom til webinar med Comm2ig, hvor du kan høre om arbejdet med bæredygtighed i en it-virksomhed, om Remanufactoring, e-affald, levetidsforlængelse, samt dine muligheder for at transformere dit forbrug fra lineært til cirkulært. Er adfærd og vaner den største barriere?

Dato

03.04.2025

Tid

10:00

Sted

Microsoft Teams

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online