Bæredygtighed i byggeriet uden ekstra kompleksitet

Et færdigt byggeri står langt fra altid mål med visionen fra begyndelsen af projektet. Heller ikke når det kommer til bæredygtighed. Et dansk-udviklet digitalt værktøj holder snor i projektet, reducerer omkostningerne og har lige fået et kapitalindskud, der skal sikre større udbredelse.

Frames CEO, Jesper Ring, omgivet af sine to nye investorer Nicolas Kristofferesen (tv) og Anders Bang Olsen (th) Foto: Frame.

16.04.2021

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

”Markedet skal lytte til signalerne og blandt andet bruge certificeringer i deres udvikling”. Sådan siger klimatænketanken CONCITO om fremtiden for bæredygtigt byggeri, i CSR.dk’s artikel om samme.

I Danmark er det nok mest udbredte certificeringsstandard for byggeri DGNB, og i 2019 og 2020 blev ca. en tredjedel af alle DGNB-certificeringer håndteret ved hjælp af det digitale redskab Frame.

Frame er en digital platform til at lede, designe og dokumentere bæredygtigheden i byggeriet fra start til slut. Frame startede som en fælles vision mellem en arkitekt og ingeniør, der begge ønskede at gøre det nemmere at arbejde konkret med bæredygtighed. Virksomheden i sin nuværende form blev startet i 2017-2018.

For kort tid siden rejste Frame 5,3 mio. kr. som skal bruges til at finansiering af udvikling af produktet og salgsekspansion i første omgang i Danmark.

”Vi har igennem længere tid haft tanken, at Frame skal skaleres og gøre en reel forskel for branchen. At det nu er lykkedes at få eksterne til at se samme potentiale og værdi, som vi har set i årevis, betyder rigtigt meget for os. Fundingen giver os mulighed for at komme tættere på den løsning, der reelt kan gøre byggebranchen grønnere og få flere til at arbejde effektivt med bæredygtighed,” udtaler CEO og Co-founder af Frame, Jesper Ring.

Kompleks med kompleks på fjernes
Udfordringen med bæredygtighed i byggeriet stammer ifølge Bestyrelsesformand for Frame, Christian Honoré, fra den store kompleksitet i processerne.

”Hvis man ser på de visioner og ideer, man har ved et byggeris start og sammenligner med det endelige resultat, er der tit milevid forskel,” siger han. Det sker typisk fordi, et byggeri er tusindvis af enkeltstående beslutninger, som det er svært at koordinere og overskue konsekvenserne af. Og lægger man så bæredygtighed oven i dette, får man endnu mere kompleksitet – som også er en af årsagerne til at processen til det bæredygtige byggeri ofte har været dyrere end for traditionelt byggeri” siger han.  

Det handler altså om styring og processer. Og ifølge Frame – og deres kunder – er det netop det, redskabet kan.  

”Det er med til at sikre, at din intention bliver til realitet i det færdige byggeri. Du kan f.eks. se konsekvenserne for din mulighed for at opnå DGNB-certificering hver gang du træffer en beslutning lokalt, der påvirker helheden,” siger Christian Honoré.

Frames egne kundeanalyser fortæller, at man med Frame får styret byggeprocesserne så stramt, at man typisk opnår en betydelig besparelse. Som kan være med til at reducere forskellen i pris på bæredygtigt og konventionelt byggeri.

En af de nye investorer, Anders Bang Olsen, har med tidligere investeringer allerede hjulpet flere bæredygtige firmaer på vej. Han forklarer sin investering i Frame: 

”Jeg tror, at Frame bliver en game changer, fordi man bliver tvunget til at overveje bæredygtighed fra starten og i hele sin kommunikation. Med Frame kan man bevare forskellige perspektiver i forhold til, hvordan den enkelte bygherre tænker bæredygtighed. Mange systemer forsøger at effektivisere bæredygtighedsprocesserne, men mig bekendt findes der ikke andre systemer, der gør noget så fluffy som bæredygtighed til noget konkret, som Frame gør. Frame tager fuglen fra taget ned i hånden. Når der skal arbejdes med bæredygtighed, er det vigtigt at have værktøjer, der giver et fælles sprog og gør det effektivt, målbart og konkret.”

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: bæredygtigt byggeri 2021

Mange nye tilbud og krav til at gøre bygninger og branchen mere bæredygtig vælder frem i form af certificeringer, bygningsreglementsændringer, materialer og cirkulære modeller. Vi ser på, hvor der kan sættes ind og hvem har gode løsninger?

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V