Bæredygtighedens lange vej ind i bestyrelseslokalet
Ny forskning har undersøgt udfordringerne med integreringen af ESG i ledelse og peger på tre centrale hindringer.
Med nye EU-regler og øget fokus på bæredygtighed, føler bestyrelser i danske virksomheder et stigende behov for at inkludere emnet i deres daglige arbejde.
Imidlertid viser en ny undersøgelse fra BSG og Insead, at der er lang vej endnu. For selvom 91 procent af bestyrelsesmedlemmerne anerkender bæredygtighed som et strategisk fokusområde, føler næsten 70 procent sig ikke kompetente til at integrere ESG-emner i strategiske diskussioner.
Tre knaster ved ESG-arbejde
I sin forskning har Andreas Rasche, professor i virksomheders samfundsansvar ved Centre for Sustainability, identificeret tre faktorer, der holder bæredygtighedens integration i bestyrelsesarbejdet tilbage.
- Struktur: Arbejdet med ESG er ofte præget af uklare strukturer. De fleste bestyrelser stræber efter en fuld integration af bæredygtighed, men det kræver, at flere af medlemmer af ESG-kompetencerne til det. Som alternativ peger Andreas Rasche derfor på bæredygtighedsudvalg som en mulig løsning, så bestyrelsen får et dedikeret rum til bæredygtighedsdiskussioner.
- Mindset: Diskussionerne er i dag primært centreret om compliance. Med en lind strøm af nye europæiske bæredygtighedsregler, har meget af ESG-arbejdet i bestyrelsen naturligvis handlet om compliance. Andreas Rasche fremhæver dog, at dette fokus har lagt for meget vægt på risikosiden af debatten. Han foreslår en mere afbalanceret bæredygtighedsmentalitet, hvor der suppleres med fokus på langsigtet værdi og vækstmuligheder.
- Kompetencer: Til sidst er der ofte et få lavt kompetenceniveau inden for bæredygtighed i bestyrelseslokalet. Om end ekspertniveau ikke er nødvendigt for bestyrelsens overvågende og vejledende rolle, kræves et grundlæggende kendskab for effektivt at kunne vurdere virksomhedens bæredygtighedsstrategi.
Med sine forslag og metoder vil Andreas Rasche have båret bæredygtigheden ind i bestyrelseslokalet. Dette handler ikke kun om bæredygtighed som et mål i sig selv, men om at styrke bestyrelsens kerneopgave: at sikre virksomhedens langsigtede interesser.
En af denne opgaves centrale punkter er at forstå, hvilke forhold har en effekt på virksomhedens konkurrenceevne – Og det er bæredygtighed.
- lhs