Bæredygtighedens lange vej ind i bestyrelseslokalet

Ny forskning har undersøgt udfordringerne med integreringen af ESG i ledelse og peger på tre centrale hindringer.

Foto: 123rf.com

02.12.2024

CSR.dk

Med nye EU-regler og øget fokus på bæredygtighed, føler bestyrelser i danske virksomheder et stigende behov for at inkludere emnet i deres daglige arbejde.

Imidlertid viser en ny undersøgelse fra BSG og Insead, at der er lang vej endnu. For selvom 91 procent af bestyrelsesmedlemmerne anerkender bæredygtighed som et strategisk fokusområde, føler næsten 70 procent sig ikke kompetente til at integrere ESG-emner i strategiske diskussioner.

Tre knaster ved ESG-arbejde

I sin forskning har Andreas Rasche, professor i virksomheders samfundsansvar ved Centre for Sustainability, identificeret tre faktorer, der holder bæredygtighedens integration i bestyrelsesarbejdet tilbage.

  1. Struktur: Arbejdet med ESG er ofte præget af uklare strukturer. De fleste bestyrelser stræber efter en fuld integration af bæredygtighed, men det kræver, at flere af medlemmer af ESG-kompetencerne til det. Som alternativ peger Andreas Rasche derfor på bæredygtighedsudvalg som en mulig løsning, så bestyrelsen får et dedikeret rum til bæredygtighedsdiskussioner.
  2. Mindset: Diskussionerne er i dag primært centreret om compliance. Med en lind strøm af nye europæiske bæredygtighedsregler, har meget af ESG-arbejdet i bestyrelsen naturligvis handlet om compliance. Andreas Rasche fremhæver dog, at dette fokus har lagt for meget vægt på risikosiden af debatten. Han foreslår en mere afbalanceret bæredygtighedsmentalitet, hvor der suppleres med fokus på langsigtet værdi og vækstmuligheder.
  3. Kompetencer: Til sidst er der ofte et få lavt kompetenceniveau inden for bæredygtighed i bestyrelseslokalet. Om end ekspertniveau ikke er nødvendigt for bestyrelsens overvågende og vejledende rolle, kræves et grundlæggende kendskab for effektivt at kunne vurdere virksomhedens bæredygtighedsstrategi.

Med sine forslag og metoder vil Andreas Rasche have båret bæredygtigheden ind i bestyrelseslokalet. Dette handler ikke kun om bæredygtighed som et mål i sig selv, men om at styrke bestyrelsens kerneopgave: at sikre virksomhedens langsigtede interesser.

En af denne opgaves centrale punkter er at forstå, hvilke forhold har en effekt på virksomhedens konkurrenceevne – Og det er bæredygtighed.

- lhs

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025CSR.dk

Ny måling: Klimakrisen rasler ned på danskernes bekymringsliste

23.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

23.04.2025CSR.dk

Tilbagetog? Bilproducenter går efter alternativer til elbilen

23.04.2025CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

22.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller er valgt som en af InstallatørGruppens foretrukne grossister

22.04.2025CSR.dk

Sol og vind står stærkest: Dansk superfond justerer kursen i det grønne investeringslandskab

22.04.2025Klimaklar

Sponseret

Mød os på LOOP Forum - og book 20 min gratis sparring med Klimaklar-rådgiver

18.04.2025CSR.dk

Mangfoldighed under pres: Danske erhvervsgiganter står fast

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle