Bæredygtighedens lange vej ind i bestyrelseslokalet

Ny forskning har undersøgt udfordringerne med integreringen af ESG i ledelse og peger på tre centrale hindringer.

Foto: 123rf.com

02.12.2024

CSR.dk

Med nye EU-regler og øget fokus på bæredygtighed, føler bestyrelser i danske virksomheder et stigende behov for at inkludere emnet i deres daglige arbejde.

Imidlertid viser en ny undersøgelse fra BSG og Insead, at der er lang vej endnu. For selvom 91 procent af bestyrelsesmedlemmerne anerkender bæredygtighed som et strategisk fokusområde, føler næsten 70 procent sig ikke kompetente til at integrere ESG-emner i strategiske diskussioner.

Tre knaster ved ESG-arbejde

I sin forskning har Andreas Rasche, professor i virksomheders samfundsansvar ved Centre for Sustainability, identificeret tre faktorer, der holder bæredygtighedens integration i bestyrelsesarbejdet tilbage.

  1. Struktur: Arbejdet med ESG er ofte præget af uklare strukturer. De fleste bestyrelser stræber efter en fuld integration af bæredygtighed, men det kræver, at flere af medlemmer af ESG-kompetencerne til det. Som alternativ peger Andreas Rasche derfor på bæredygtighedsudvalg som en mulig løsning, så bestyrelsen får et dedikeret rum til bæredygtighedsdiskussioner.
  2. Mindset: Diskussionerne er i dag primært centreret om compliance. Med en lind strøm af nye europæiske bæredygtighedsregler, har meget af ESG-arbejdet i bestyrelsen naturligvis handlet om compliance. Andreas Rasche fremhæver dog, at dette fokus har lagt for meget vægt på risikosiden af debatten. Han foreslår en mere afbalanceret bæredygtighedsmentalitet, hvor der suppleres med fokus på langsigtet værdi og vækstmuligheder.
  3. Kompetencer: Til sidst er der ofte et få lavt kompetenceniveau inden for bæredygtighed i bestyrelseslokalet. Om end ekspertniveau ikke er nødvendigt for bestyrelsens overvågende og vejledende rolle, kræves et grundlæggende kendskab for effektivt at kunne vurdere virksomhedens bæredygtighedsstrategi.

Med sine forslag og metoder vil Andreas Rasche have båret bæredygtigheden ind i bestyrelseslokalet. Dette handler ikke kun om bæredygtighed som et mål i sig selv, men om at styrke bestyrelsens kerneopgave: at sikre virksomhedens langsigtede interesser.

En af denne opgaves centrale punkter er at forstå, hvilke forhold har en effekt på virksomhedens konkurrenceevne – Og det er bæredygtighed.

- lhs

Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

03.12.2024CSR.dk

Det næste klimamål spøger allerede i kullisen

02.12.2024CSR.dk

Bæredygtighedens lange vej ind i bestyrelseslokalet

02.12.2024ESG Implementation Partner

Sponseret

Kære CFO, kan du både regne og regne den ud?

29.11.2024CSR.dk

Grøn fremtid for tekstilbranchen

29.11.2024CSR.dk

Slut med flyers og debatindlæg: Klimabevægelsens afsked med den søde aktivisme

29.11.2024ESG Implementation Partner

Sponseret

6 pointer om CFO’ens rolle i ESG

28.11.2024CSR.dk

Nyt studie belyser forunderligt forbrugerparadoks

27.11.2024CSR.dk

Efter tolv år uden fremskridt: Hvordan kommer shipping i mål?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Velkomstmøde for nye medlemmer

Deltag i vores online velkomstmøde og bliv klogere på dine muligheder som medlem af UN Global Compact Network Denmark

Dato

27.11.2024

Tid

13:00

Sted

Online via Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)