Berendsens kasserede duge får et nyt og kreativt liv hos sART Danseteater

I en ny sanseforestilling hos sART Danseteater har kasserede duge fra Berendsen fået ben at gå og danse på. Dét reducerer tekstilforbruget på sART’s scenografier – og det styrker samtidig Berendsens cirkulære økonomi og indsats for FN’s verdensmål.

Fra kasserede duge til kunstfærdig scenografi

sART er et af Danmarks få professionelle danseteatre, som ikke ligger i København – og da Sofie Christiansen stiftede sART i Svendborg, var hun klar over, at der skulle noget særligt til at fange fynboernes interesse for moderne dans. Da Sydfyn i høj grad er kendt for at producere økologiske kvalitetsfødevarer, fik Sofie idéen til at skabe forestillinger om mad. Det første show, hvor artisterne dansede i 80 kg. dej, blev en bragende succes – og den nye sanseforestilling Synapser, der har premiere i februar, er også en fejring af maden og det samvær, den skaber. Derfor er scenografien primært bygget op af ca. 600 kasserede Berendsen-duge, som er doneret til formålet – og samtidig udlåner Berendsen kokkebukser til de guider, der viser publikum rundt ved forestillingen.

”Vi er vildt lykkelige over at få så mange duge. Det er en kæmpe økonomisk besparelse for os – og jeg tager hatten af for Berendsen, der har brugt både tid og penge på at koordinere det her. Ved teater- og danseproduktioner bliver der brugt utroligt mange ressourcer på scenografier, så af hensyn til miljøet er det vigtigt for os at genbruge alt det, vi kan – og vi ville også selv være kede af at skulle smide de her duge ud, når forestillingen slutter. Derfor skal vi nu til at finde ud af, hvordan vi kan give dugene videre til f.eks. teater- og danseskoler på Fyn, der kan sy dem om til kostumer”, siger Sofie Christiansen, kunstnerisk leder og koreograf hos sART Danseteater.

En appelsinduftende sky af duge

Da det er appelsinsæson, skal Berendsen-dugene bl.a. bruges til at skabe et sanserum, hvor publikum bliver omsluttet af en kæmpemæssig sky lavet af hvide og lyseblå duge, der dufter af frisk appelsin. Den spanske hoveddansers kimonoer er også syet af Berendsen-duge, som er indfarvet med bær, sovs, kaffe og andet kulørt mad – og ifølge scenograf Luise Midtgaard var donationen helt afgørende for, at alle forestillingens idéer kunne føres ud i livet:

”Hvis vi ikke havde fået alle de duge fra Berendsen, så havde det slet ikke været muligt at skabe sanseskyen. Duge er et tidløst billede på måltidet, og for os er det kun en fordel, at Berendsen-dugene i forvejen har lidt pletter og huller – det fortæller jo historien om alle de fester og middage, der er blevet holdt på de her duge i landets restauranter. Og det giver en langt mere autentisk oplevelse, end hvis det var hundredvis af nyproducerede duge, vi havde hængt op. Jeg har selv arbejdet på restaurant, og jeg ved hvor mange duge, der kasseres – så jeg synes simpelthen, det er så befriende, at Berendsen bare er med på idéen om at give de brugte duge et nyt liv.”

På Hans Knudsen Instituttet er unge med psykiske udfordringer ved at forarbejde og sy Berendsens kasserede duge om til puder og tæpper – med det mål at få dem solgt i en eksklusiv designbutik. Læs mere i artiklen her

Styrker Berendsens cirkulære økonomi

Som landets førende tekstilservicepartner gør Berendsen en målrettet indsats for at minimere tekstilforbruget og fremme FN’s verdensmål nr. 12 om ansvarligt forbrug og produktion. Når virksomheden indkøber tekstiler, stiller de krav om, at de skal holde til at blive vasket igen og igen – og når tekstilerne på et tidspunkt ikke længere opfylder kvalitetsstandarderne, prøver Berendsen at finde partnerskaber, så deres tekstiler kan doneres til godgørende formål og projekter, hvor de kan indgå i værdikæden igen.

”Vi forlænger så vidt muligt levetiden på vores tekstiler, men vi garanterer også vores kunder i hotel- og restaurationsbranchen, at de duge, som de lejer og får vasket hos os, til enhver tid er pæne og velholdte. Og da vores svanemærkede vaskerier vasker miljøskånsomt og helt uden klor, kan der indimellem være pletter, som vi ikke helt kan fjerne. Derfor er det en stor glæde for os, at vi kan donere disse duge med småpletter og huller til sART, hvor dugene på en ny og kreativ måde kan fortsætte med at sprede gode mad- og kulturoplevelser ”, siger Henrik Luxhøj, Administrerende direktør hos Berendsen Danmark.

Berendsen har doneret mere end 2.000 stykker kasseret termotøj til landets Hus Forbi-sælgere, så de kan holde sig varme under gadesalget. Læs mere i artiklen her 

25.04.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nyt tekstilprojekt vil øge cirkulariteten for industritekstiler

01.03.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Et mere miljøvenligt hotel med produkter fra Elis

01.03.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Få hjælp til klimaregnskabet med Elis’ CO2-beregner

15.02.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Overskudsvarme sendes fra Elis’ industrivaskeri til beboere i Kjellerup

14.02.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

QA Manager med stort omsorgshjerte – både internt og eksternt i virksomheden

22.11.2023Elis Danmark A/S

Sponseret

Hos Elis finder mennesker med psykiske udfordringer fodfæste