07.12.2018 | Kommunikation
Besøg: Indonesien har kig på det danske pantsystem
Indhold fra partner Hvad er dette?
En delegation fra Indonesien med deltagere fra både det indonesiske miljøministerium og private organisationer blev i sidste uge vist rundt på Dansk Retursystems fabrik i Hedehusene for at lære om det danske pantsystem. Vivien Radnawati, som er ansvarlig for håndteringen af både almindeligt og farligt affald i Indonesien, fortæller, at noget af det, der gør størst indtryk er, hvordan vi skaber incitament og viden om genanvendelse i Danmark.
Vivien Radnawati (i midten i rødt) er ansvarlig for håndteringen af både almindeligt og farligt affald i Indonesien.
Udlandet har de seneste år for alvor fået øjnene op for det danske pantsystem, der er et af verdens mest velfungerende. Det betyder, at Dansk Retursystem, der håndterer det danske pantsystem, ofte får besøg fra udlandet.
Nu har der igen været besøg langvejs fra, denne gang fra Indonesien. I sidste uge var en delegation fra blandt andet det indonesiske miljøministerium på besøg i Danmark som et led i myndighedssamarbejdet mellem Miljøstyrelsen i Danmark og det indonesiske Miljøministerie. Temaet for besøget var Cirkulær Økonomi og Affaldshåndtering. Delegationen var på besøg hos Dansk Retursystem for at se fabrikken og høre mere om alt fra samarbejdet mellem producenter, forbrugere, butikker og Dansk Retursystem til, hvordan pant virker som incitament, og hvordan Dansk Retursystem oplyser forbrugerne om, hvorfor det er vigtigt at genanvende.
Udvidet producentansvar
Vivien Radnawati, som er ansat i det indonesiske MIljøministerium og er ansvarlig for håndteringen af både almindeligt og farligt affald i Indonesien, var med på besøget hos Dansk Retursystem. Hun fortæller, at Indonesien har fokus på cirkulær økonomi:
”Vi er her for at lære om de danske systemer for genanvendelse, herunder pantsystemet. Vi var som udgangspunkt interesseret i at høre om samarbejdet mellem producent, forbruger og Dansk Retursystem. Og vi var interesseret i pengeflowet mellem de involverede parter.”
Indonesien er netop nu er ved at udarbejde et lovforslag om udvidet producentansvar. Og noget af det, der har gjort størst indtryk på Vivien Radnawati i forbindelse med besøget hos Dansk Retursystem er måden, vi skaber incitament for at genanvende i Danmark.
”Systemet med, at man får penge tilbage, når man afleverer tomme flasker og dåser. Og så den måde I bevidstgør om genanvendelse både internt hos Dansk Retursystem og bredere i befolkningen, samtidig med, at der ligger lovgivning bag. Det er noget af det, jeg tager med tilbage,” afslutter Vivien Radnawati.
Klima, miljø og energi

Populær pantstation vender tilbage til Rødovre Centrum
Den populære pantstation Drop & Go vender tilbage til Rødovre, nu som en permanent pantstation. Det bliver den 13. pantstation i Danmark og er blevet til virkelighed på baggrund af et tæt samarbejde mellem Dansk Retursystem og Rødovre Centrum.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Klimakonkurrence for børn sætter fokus på genanvendelse
Så er startskuddet gået til klimakonkurrencen ”Årets Panthelte” for 0.-4.-klasser landet over. I løbet af den kommende uge skal børnene lære om klima og genanvendelse og konkurrere om at samle flest tomme dåser og flasker. Dansk Retursystem, som står bag konkurrencen, oplever, at børn og unge er optagede af, hvad de selv kan gøre for klimaet.
Indhold fra partner
Samfund

H.K.H. Kronprinsen og miljøminister Lea Wermelin åbnede ny pantfabrik
H.K.H. Kronprinsen stod for den officielle åbning af Dansk Retursystems nye fabrik i Høje Taastrup i dag. Den nye fabrik skal håndtere de stigende mængder engangsemballager med pant, som danskerne afleverer til genanvendelse. Samtidig vil nye højteknologiske maskiner sikre en mere effektiv udnyttelse af materialerne til gavn for miljø og klima.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Giv panten videre hos Q8
Dansk Retursystem og Q8 vil sammen sikre, at tomme flasker ender på panthylden frem for i skraldespanden. På 12 udvalgte stationer tester Q8 nu en specialdesignet hylde, der skal få bilisterne til at sætte deres pant der i stedet for i skraldespanden. Det skal være med til at få nogle af de 140 mio. tomme dåser og flasker retur, der hvert år ikke bliver afleveret i pantsystemet.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Resen Friskole vinder klimakonkurrence
Det blev 4. klasse fra Resen Friskole i Struer, som vandt klimakonkurrencen Årets Panthelte. Klassen har arbejdet med miljø og genanvendelse i uge 44 og samlet tomme flasker og dåser.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Vi planter træer for klimaet
Genanvendelse af tomme flasker og dåser mindsker CO2-udledningen. Dansk Retursystem gør en yderligere indsats for klimaet ved at støtte ’Danmark planter træer’, som Danmarks Naturfredningsforening står bag.
Indhold fra partner