Britiske fagforeninger raser: PensionDanmark bag social dumping i Storbritannien
To af de største britiske fagforeninger anklager PensionDanmark for at medvirke til underbetale kroatiske arbejdere på byggeprojekter i Storbritannien. To danske byggevirksomheder er involveret.
”Hvis de danske investorer og byggevirksomheder havde lignende ordning kørende hjemme i Danmark, ville de stå over for en fængselsstraf”.
Det er store ord, Phil Whitehurst fra den britiske fagforening GMB har fremme om en sag, der lige nu raser i den britiske byggebranche.
GMB er sammen med Unite, Storbritanniens største fagforening for byggearbejdere, i gang med en kampagne mod PensionDanmark i en sag om underbetalt arbejde, som pensionsfonden ifølge organisationerne gør sig skyldig i.
Danske virksomheder bag britisk underbetaling
Anklagen lyder på, at kroatiske byggearbejdere bliver underbetalt i strid med branchens overenskomster. Deres løn skulle være 61 procent under normen. Den sociale dumping, som fagforbundene kalder det, foregår på byggeriet af to britiske biomassekraftværker, ejet af Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), hvor PensionDanmark er den største investor.
Arbejderne er ansat af underentreprenørerne hyret af de danske virksomheder Babcock & Wilcox Vølund og Wain Scandinavian Contractor, som har kontrakten på byggeopgaven.
Læs også: Arbejdere angriber H&M-fabrik i Myanmar
Underbetaling og brud på overenskomster er ulovligt i Danmark, men det samme er ikke tilfældet i Storbritannien. Det vækker derfor især fagforeningernes vrede, at PensionDanmark støtter projekter med forhold, der aldrig ville være blevet accepteret i hjemlandet:
”Det er højeste grad af hykleri, når virksomheder vender det blinde øje til og tillader udnyttelse af arbejdere i Storbritannien for at opnå profit, når samme praksisser er ulovlige i Danmark”, siger Bernard McAulay fra Unite.
Opråb til den danske regering
Fagforeningernes kampagne har ført til en fysisk protest, der fandt sted mandag i denne uge foran PensionDanmarks kontorer på Langelinje. Medlemmer fra både Unite og GMB indsamlede underskrifter med det formål at engagere den danske regering i en undersøgelse af de involverede parter.
Samtidig holdt repræsentanter fra fagforeningerne møde med PensionDanmark, der efterfølgende udtalte:
”Når vi investerer, både direkte og gennem CIP, har vi blandt andet bestemmelser angående lønninger og arbejdsforhold, som også gælder underleverandører og –entreprenører. Vi støtter selvfølgelig ikke underbetaling”, siger Jens-Christian Stougaard, direktør i PensionDanmark, til pensionskassemediet IPE.
Læs også: Akademikernes Centralorganisation nedsætter ekspertpanel til stressramte vidensarbejdere
Bernard McAulay udtalte også umiddelbart efter mødet til IPE, at han tror på, at PensionDanmark nu vil handle, og at der er aftalt fremtidige møder mellem fagforeningerne og pensionskassen.
-CHM