Byggebranchens bæredygtige udfordringer

Hvilke udfordringer har byggebranchen, når det gælder bæredygtighed? Bliv klogere når Steffen Max Høgh får besøg af forretningschef for bæredygtighed i byggeri og anlæg ved Teknologisk Institut, Lise Lyngfelt Molander. Hun giver byggebranchen et kærligt fur og peger på mulige løsninger i denne episode.

Foto: Steffen Max Høgh

Du har sikkert hørt det masser af gange; den danske byggebranche er ikke bæredygtig og udleder alt for meget. Hvor meget er der lidt uenighed om, og tallene flyver rundt i luften som vildfarne tagsten. Men man taler om, at branchen forbruger ca. 30% af alle materialer brugt i Danmark og er ansvarlig for ca. 40% af al affald vi har i Danmark.

Men hvad er egentlig årsagerne? Der er flere ifølge Lise Lyngfelt Molander: ”Dels er det en konservativ branche og man bygger som man altid har gjort uden at tage hensyn til, om man benytter bæredygtige materialer. Dérudover er byggebranchen stadig meget siloopdelt, og de forskellige faggrupper og værdikæder er ikke nødvendigvis gode til at tale sammen, der er mange spildmaterialer og endelig ser den enkelte håndværker eller byggeleder det ikke som sit ansvar at gøre noget”, fortæller hun.

Så hvad kræves for at gøre byggebranchen mere bæredygtig, spørger Steffen Max Høgh?

Her ser Lise Lyngfelt Molander på flere løsninger som brugen af biogene materialer som halm, hør og tang. Der skal også ske en ændring i den kulturelle adfærd i byggebranchen, og så skal der komme en klækkelig CO2-afgift på nye materialer (hvilket gør genbrugsmaterialer billigere). Vi bør faktisk undlade at bygge nye huse og i stedet renovere eksisterende huse. Vi bør nemlig slet ikke bygge nye huse men i stedet renovere de huse, der allerede findes. Endelig skal vi til at bygge og bo på mindre kvadratmeter – vi bygger simpelthen alt for store huse og lejligheder.

Lise Lyngfelt Molander kigger også ind i fremtiden, der for de fleste danskeres vedkommende formentlig vil blive meget vådere og mere oversvømmet.

”Jeg spår, at der vil blive givet færre byggetilladelser fra kommunerne eller at forsikringsselskaberne vil sige nej til at forsikre huse i de områder, hvor der er større risiko for oversvømmelse”, siger hun.

Lyt med til en spændende episode om bæredygtigt byggeri – find episoden her.

19.12.2024SustainBusiness

Sponseret

Et kig ud i fremtiden med Sebastian Mernild

21.11.2024SustainBusiness

Sponseret

Det Digitale Produktpas og DMA med Louise Klüwer

08.10.2024SustainBusiness

Sponseret

Fra diesel til grøn energi på Molslinjen

29.08.2024SustainBusiness

Sponseret

Krisekommunikation med Thomas Mandrup

29.07.2024SustainBusiness

Sponseret

IDG’erne er gode for SMV’erne

29.04.2024SustainBusiness

Sponseret

Bæredygtighedsbarometer 2024 for SMV’er