15.12.2016  |  Klima, miljø og energi

Californisk guvernør vil stoppe fossil energi fra havet

Stillehavet ud for Californien skal beskyttes mod forurening og yderligere forsuring. Derfor har statens guvernør sendt et brev til præsident Obama og bedt ham om at forbyde boringer efter gas og olie.

”Klimaforandringerne skader vores have og kystlinje. I dag tager Californien derfor yderligere skridt for at reducerede havforsuring, styrke vedvarende energi og forhindre flere olie- og gasboringer ud for kysterne”.

Læs også: Lækket dokument afslører Trumps energiplan

Med de ord har guvernøren i den amerikanske stat Californien, Edmund G. Brown, sendt et åbent brev til landets præsident, Barack Obama. I brevet opfordrer Brown Obama til at ”bruge sin autoritet til permanent at forbyde nye offshore leasingaftaler omkring olie og gas i de statslige havområder ud for Californiens kyst”.

”Store nye olie- og gasreserver vil tydeligvis være uforeneligt med vores overordnede mål om at reducere vores afhængighed af fossile brændstoffer og bekæmpe de ødelæggende konsekvenser af klimaforandringerne. Nu er tiden inde til at gøre beskyttelsen af vores havmiljø og strande imod nye olie- og gasboringer permanet”, skriver guvernør Brown i brevet.

Udover brevet til Obama, har guvernøren også indgået en aftale – et såkaldt Memorandum of Understanding (MOU) – med det amerikanske indenrigsministerie, der skal ”forny og udvide en fælles indsats for at udvikle mere vedvarende energi, herunder ren offshore-energi”, herunder både vind- og bølgekraft.

Sammen med guvernørerne fra de to øvrige stater på den amerikanske vestkyst, Oregon og Washington, samt diplomatiske repræsentanter fra Chile og Frankrig, har guvernør Brown desuden søsat en nyt partnerskab, International Alliance to Combat Ocean Acidification.

Alliancen skal ”beskytte kystsamfund og -økonomier mod truslen fra den stigende forsuring af verdenshavene”, der tager til i takt med at havene optager stadig større mængder af menneskeskabt CO2, til skade for det marine liv og derigennem også de mange millioner mennesker verden over, der er afhængige af fiskeri som både ernærings- og indtægtskilde.

Ambitiøs og stram lovgivning
Californien gør i det hele taget en stor indsats for at adressere den globale opvarmning, reducere forurening og skabe bredt samarbejde om disse emner.

I oktober sidste år vedtog man en ny lov, der forpligter staten til at fordoble energieffektiviteten i offentlige bygninger og ikke mindst hente halvdelen af statens elektricitet fra vedvarende kilder i 2030. Derudover skal benzinforbruget i biler og lastbiler op mod halveres i løbet af de næste 15 år.

I forbindelse med COP22 i Marrakech annoncerede guvernør Brown 29 nye medlemmer i den såkaldte Under2 Coalition, som Californien har dannet sammen med den tyske delstat Baden-Württemberg. Koalitionens mål er – som navnet antyder – at arbejde for at begrænse den globale opvarmning til under de efterhånden berømte to grader Celcius, som Parisaftalen har defineret som ’smertegrænsen’. Koalitionen tæller nu 165 medlemmer, der repræsenterer over en mia. mennesker og et samlet BNP på godt 180 billioner kroner, over en tredjedel af verdensøkonomien.

Læs også: USA’s udvidelse af solenergi overgår alle andre energiformer

Endelig har Californien på en lang række områder USA’s strammeste regler omkring drivhusgasudledninger, forureningsbegrænsning, miljøvenlig transport og naturbeskyttelse. Staten har i årevis kæmpet med ekstrem tørke, hvilket i høj grad også har skubbet til udviklingen.

-AK

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere