Carlsberg Danmark præsterer absolut reduktion i CO2e-udledning

Energireduktioner, nye løsninger og grønne tiltag i hele værdikæden har medført reel reduktion i Carlsberg Danmarks samlede C02e-udledning.

Foto: Carlsberg Danmark

22.12.2023

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Energireduktioner på bryggeriet, energieffektive køleskabe hos kunderne, emballage med mere genanvendt indhold og et reduceret energiforbrug hos leverandørerne. Det er nogle af de vigtigste årsager til, at Carlsberg Danmark har reduceret sin samlede CO2e-udledning, dvs. i alle tre scopes med 28 procent siden 2015. 

”Jeg er meget stolt over, at Carlsberg Danmark har leveret en markant CO2e-reduktion. Vi udleder ikke alene mindre CO2e pr. produceret enhed, vi har også formået at reducere vores absolutte udledning markant. Bæredygtighed spiller en central rolle i vores forretning, og vi har lanceret flere tiltag, der har sænket vores C02e-aftryk, så dette flotte resultat viser, at vi er på rette vej,” siger Peter Haahr Nielsen, adm. direktør i Carlsberg Danmark.

De 28 procent er det samme som en reduktion på 80.000 ton CO2e, hvilket svarer til omtrent 10.000 danskeres årlige C02e udledning. Carlsberg Danmark udleder også mindre CO2e pr. produceret enhed og har således reduceret sin relative CO2e -udledning med 25 procent i hele værdikæden. pr. liter brygget øl, mod et mål om minimum 15 procent reduktion. Bryggeriet er sat til at skulle være CO2e neutralt inden 2030.

Det hele tæller med og bidrager

Resultaterne kommer fra indsamling og verificering af data fra den samlede værdikæde for året 2022. Dvs. fra kornet på marken høstes, øllen brygges, emballeres og transporteres ud til kunden, og ender i hånden hos forbrugeren.

Sidst, den analyse blev gennemført, var i 2019, men Carlsberg Danmark ønsker fremover at foretage samme øvelse hvert år. Carlsberg Danmarks mål for 2022 var minimum 15 procent reduktion pr. liter produceret i værdikæden. 

Forskellen på relativt og absolut CO2e-aftryk

Det absolutte CO2e -aftryk er den samlede udledning af CO2e, mens det relative CO2e -aftryk afspejler, hvor meget CO2e der udledes sammenlignet med en for virksomheden relevant faktor. 

Carlsberg Danmarks relative udledning er CO2e udledt pr produceret volumen, dvs. CO2e pr. liter. Den faldt med 25 procent fra omtrent 0,44 kg CO2e pr. liter i 2015 til 0,33 kg  2022.

  • Carlsberg Danmark har reduceret sin absolutte udledning med 28 procent fra omtrent 280.000 ton CO2e i 2015 til 200.000 ton CO2e i 2022.

Reduktionen kommer fra en lang række indsatser: 

at brugen af olie på bryggeriet i Fredericia er udfaset, driften af kedlerne er optimeret og et generelt fokus på energiledelse. F.eks. har bryggeriets vandgenindvindingsanlæg sænket bryggeriets energiforbrug med 10 procent gennem egenproduktion af biogas og recirkulering af varmt vand. Den samlede indsats har reduceret det relative CO2e-aftryk med 20 procent.

at et reduceret energiforbrug blandt to af bryggeriets kerneleverandører, Nordzucker og Viking Malt har muliggjort en relativ CO2e-reduktion på 40 procent Indenfor landbrug og forarbejdning.

at Carlsbergs investeringer i energieffektive køleskabe kombineret med dekarbonisering af elnettet i Danmark har reduceret det relative C02e-aftryk med 58 procent i afkølingen af Carlsberg Danmarks produkter hos bryggeriets kunder. 

at tæt på hver anden danske sodavand solgt er sukkerfri, hvilket betyder indkøb af mindre sukker, som er C02-krævende at forarbejde.

at man ved at benytte mere genanvendt materiale i dåser, glasflasker og PET-flasker har opnået en relativ CO2e reduktion på 14% fra emballage og forpakning.

at et fald i forretningsrejser samt en mindre reduktion i benzinforbrug har ført til en 8 procent lavere relativ C02e-udledning indenfor transport og distribution.  

Flere klimaskridt forude - især i landbruget

De opnåede resultater vækker i sig selv glæde, men de skal også give motivation til indsatsen hen mod et større og sværere mål, som venter forude: At blive CO2e-neutral i værdikæden i 2040. 

”Det kræver, at vi finder nye veje, så et tæt samarbejde med vores partnere og leverandører er afgørende. Ingen kan løse de klimaudfordringer, vi står overfor alene, så det er nødvendigt, at vores leverandører og samarbejdspartnere også er i færd med en grøn omstilling,” siger Peter Haahr Nielsen.

Særligt en sektor kommer i fokus i dette arbejde: Landbruget. 

”Hvis vi skal reducere det samlede aftryk fra vores produkter yderligere, skal vi i endnu højere grad indgå i forskellige partnerskab og løfte i samlet flok. Især i landbruget, hvor en stor del af vores CO2e-aftryk kommer fra i form af udledninger fra produktionen af råvarer til vores bryggeri,” siger Tenna Skov Thorsted, senior sustainability manager i Carlsberg Danmark.

Metoden, der skal i spil i det samarbejde, er regenerativt landbrug, og planen er, at alle Carlsbergs øl bliver brygget med regenerativt dyrket byg inden 2040.

”Vi har sat nogle ambitiøse mål, og dem begynder vi at arbejde henimod. Vi har en tæt og løbende dialog med vores leverandører, så de er allerede bekendt med vores ambitioner og mål i vores bæredygtighedsprogram og ved også, hvad vi kommer til at have fokus på i fremtiden,” siger Tenna Skov Thorsted. 

Men lige nu, få dage fra indgangen til 2024, er Tenna Skov Thorsted tilfreds med hovedkonklusionen fra analysen af hele værdikædens udledninger. 

“Den absolutte CO2e-reduktion på 28 procent er blandt de mest markante resultater indenfor vores branche, og viser, at Carlsberg Danmark er på rette vej med den grønne omstilling. Med den har vi vist, at vi kan sætte handling bag vores ambitiøse mål og vokse vores forretning samtidig med, at vi reducerer vores udledning. Det skal vi fortsætte med,” afslutter hun.

Foto: Carlsberg Danmark

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.02.2025CSR.dk

Byer må ikke sprede sig, hvis der skal være plads til fremtiden

20.02.2025CSR.dk

Danske influencere holder liv i fast-fashions overforbrug

20.02.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Votives – Et sundere og mere miljøvenligt alternativ til fyrfadslys

19.02.2025CSR.dk

Esbjerg Havn rykker tættere på CO₂-neutralitet: Svitzer vælger biobrændstof

19.02.20252030 Builders

Sponseret

Fra Ord til Handling: En Fælles Rejse Mod en Bæredygtig Fremtid

18.02.2025BWT

Sponseret

Coffee by Storm passer på miljøet – med hjælp fra BWT

18.02.2025CSR.dk

Forskere slår fast: Genbrug er ikke nok

17.02.2025CSR.dk

Energiforsyning fra sol og vind kan blive mere robust

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart