CO2 fra energi står stille for andet år i træk

Stigningen i verdens CO2-udledning fra energi stagnerede i 2015. Det er andet år i træk det Internationale Energiagentur (IEA) kommer frem til den konklusion. Historien bag handler om at kul bliver erstattet med vedvarende energikilder.

Skift til især vindenergi får udledninger i CO2 fra energiproduktion til at stagnere..

08.04.2016

CSR.dk

Ifølge IEA er den globale efterspørgsel på kul faldet væsentligt - alene 2,3 procent i 2015, bl.a. fordi USA og Kina, det seneste årtis største CO2-udledere, begge skifter kulkraftværker ud med strøm fra vind, sol og naturgas. Kina har ifølge IEA skåret en ottendedel af sit kulforbrug på blot fire år. Og over 90 procent of al ny elektricitet, der kom til i 2015, kom fra vedvarende kilder, med halvdelen fra vindmøller.

"Det her er stort"
I et interview med Financial Times har IEA’s direktør, Fatih Birol, da også armene ret langt oppe.

”Det her er aldrig set før. Det er virkelig stort. Det påvirker ikke bare udviklingen i klimaforandringer, men også forventningerne til det globale energimix,” sagde han.

Hos Dansk Energi, er vicedirektør Anders Stouge også optimistisk når han ser tallene fra IEA. De bekræfter, at økonomisk vækst ikke er uløseligt forbundet til øget afbrænding af fossile brændstoffer:

”I Europa har vi vist, at vi kan reducere vores CO2-fodaftryk og samtidig opleve stabile vækstrater. Nu handler det om at sikre, at CO2-kurven fortsat peger nedad, også selvom verdensøkonomien igen finder sit høje gear. Derfor skal der fortsat være fokus på mål og midler der understøttet med vedvarende energi og effektivitet,” siger han i en artikel hos Dansk Energi.

Trusler mod de gode nyheder
Fatih Birol advarer dog også mod at tage stagnationen i de globale CO2-udledninger og investeringerne i vedvarende energi for givet. Tendensen ikke er entydig for en del lande øgede deres emissioner i 2015 og tidens lave priser på fossile brændsler kan også true den grønne udvikling.

”For at bevare momentum i den grønne omstilling er det vigtigt, at vi har fokus på de værktøjer, som kan drive udviklingen videre. På europæisk plan handler det især om at sikre en stabil pris på CO2-kvoterne, for derved at sende et omkostningseffektivt og grønt investeringssignal til markedet,”  fremhæver Anders Stouge.

IEA offentliggør til juni en energi- og klimarapport med konkrete anbefalinger til hvordan verdens regeringer kan føre en effektiv energi- og klimapolitik på trods af de lave priser på fossile brændsler. EU’s BNP er vokset med 46 procent fra 1990 til 2014. I samme periode har EU skåret mere end 20 procent af den samlede CO2-udledning. 

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nordjylland i grønt gear: Bliv klædt på til grønnere indkøb

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

06.11.2024CSR.dk

Imponerende reduktion i udledninger i EU i 2023

06.11.2024CSR.dk

Fra idé til virkelighed: Realdania har støttet over 50 virksomheder med at modne grøn byggeinnovation

06.11.2024CSR.dk

Imponerende reduktion i udledninger i EU i 2023

06.11.2024DEN DANSKE NATURFOND

Sponseret

Vi kan løfte mere natur sammen, end vi tror

05.11.2024Plastic Change

Sponseret

Plastic Change bliver partner i europæisk projekt for at reducere affald

04.11.2024CSR.dk

Historisk lavt kulforbrug og mere vedvarende energi i 2023

04.11.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nordjylland i grønt gear: Bliv klædt på til grønnere indkøb

04.11.2024Schneider Electric

Sponseret

WEBINAR: TekTalk med live demo af nyt Spacelogic KNX hybridmodul

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Strategisk ESG-kommunikation

Du lærer at bruge indsigter fra din organisations ESG-indsats til strategisk kommunikation. Dine undervisere Line Schmeltz og Anna Karina Kjeldsen sørger for, at du efter kurset kan kommunikere aktivt til omverdenen om din virksomheds arbejde med samfundsansvar.

Dato

04.11.2024

Tid

10:00

Sted

Amagerfælledvej 190, 2300 København S

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia