CO2 fra energi står stille for andet år i træk
Stigningen i verdens CO2-udledning fra energi stagnerede i 2015. Det er andet år i træk det Internationale Energiagentur (IEA) kommer frem til den konklusion. Historien bag handler om at kul bliver erstattet med vedvarende energikilder.
Ifølge IEA er den globale efterspørgsel på kul faldet væsentligt - alene 2,3 procent i 2015, bl.a. fordi USA og Kina, det seneste årtis største CO2-udledere, begge skifter kulkraftværker ud med strøm fra vind, sol og naturgas. Kina har ifølge IEA skåret en ottendedel af sit kulforbrug på blot fire år. Og over 90 procent of al ny elektricitet, der kom til i 2015, kom fra vedvarende kilder, med halvdelen fra vindmøller.
"Det her er stort"
I et interview med Financial Times har IEA’s direktør, Fatih Birol, da også armene ret langt oppe.
”Det her er aldrig set før. Det er virkelig stort. Det påvirker ikke bare udviklingen i klimaforandringer, men også forventningerne til det globale energimix,” sagde han.
Hos Dansk Energi, er vicedirektør Anders Stouge også optimistisk når han ser tallene fra IEA. De bekræfter, at økonomisk vækst ikke er uløseligt forbundet til øget afbrænding af fossile brændstoffer:
”I Europa har vi vist, at vi kan reducere vores CO2-fodaftryk og samtidig opleve stabile vækstrater. Nu handler det om at sikre, at CO2-kurven fortsat peger nedad, også selvom verdensøkonomien igen finder sit høje gear. Derfor skal der fortsat være fokus på mål og midler der understøttet med vedvarende energi og effektivitet,” siger han i en artikel hos Dansk Energi.
Trusler mod de gode nyheder
Fatih Birol advarer dog også mod at tage stagnationen i de globale CO2-udledninger og investeringerne i vedvarende energi for givet. Tendensen ikke er entydig for en del lande øgede deres emissioner i 2015 og tidens lave priser på fossile brændsler kan også true den grønne udvikling.
”For at bevare momentum i den grønne omstilling er det vigtigt, at vi har fokus på de værktøjer, som kan drive udviklingen videre. På europæisk plan handler det især om at sikre en stabil pris på CO2-kvoterne, for derved at sende et omkostningseffektivt og grønt investeringssignal til markedet,” fremhæver Anders Stouge.
IEA offentliggør til juni en energi- og klimarapport med konkrete anbefalinger til hvordan verdens regeringer kan føre en effektiv energi- og klimapolitik på trods af de lave priser på fossile brændsler. EU’s BNP er vokset med 46 procent fra 1990 til 2014. I samme periode har EU skåret mere end 20 procent af den samlede CO2-udledning.