Coca-Cola klar til flaskepant i Skotland

Den amerikanske læskedrik gigant Coca-Cola har erklæret sin støtte til indførelsen af et pantsystem for flasker i Skotland, der skal reducere mængden af affald og øge genanvendelsen.

Coca-Cola samler tom emballage ind mange steder, bl.a. her i Thailand. Nu vil selskabet også være med til at indføre et pantsystem i Skotland, noget man ellers tidligere har modsat sig..

24.02.2017

CSR.dk

I årevis har miljøgrupper i Skotland argumenteret for, at man burde indføre et pantsystem på flasker, sådan som vi jo kender det her i Danmark. Det vil øge genbruget, skåne klimaet, sænke omkostninger for lokale myndigheder og skabe arbejdspladser.

Læs også: Coca-Cola når vigtigt CSR-mål

Modstanderne af et sådant system, i det skotske benævnt deposit return scheme (DRS), plæderer derimod for, at det vil skabe problemer for små butikker med begrænset plads, øge omkostningerne for erhvervsdrivende og besværliggøre den kommunale indsamling.

Blandt modstanderne af et DRS i Skotland har længe været Coca-Cola, verdens største producent af læskedrikke, der blandt andet har peget på, at det ”… ikke vil fremme en emballagereduktion eller øge genanvendelse”, og at det vil være ”lovmæssigt tvivlsomt” om det kan indføres i Skotland uden en ændring i britisk lovgivning.

Derfor bliver det oplevet som lidt af en kovending, at den amerikanske mastodont nu har meldt ud, at man bakker op om indfasningen af et DRS, skriver lokalmediet Holyrood. Ved et presseevent tidligere på ugen sagde en unavngiven talsperson fra selskabet, at ”det står klart ud fra vores samtaler med eksperter, at tiden er inde til at teste nye tiltag, såsom et veldesignet pantsystem for drikkebeholdere, med start i Skotland, hvor dialogen er i gang”.

Pantsystem i tråd med andre bæredygtighedstiltag
Udmeldingen affødte straks tilfredshed fra politisk hold. Medlem af det skotske lokalparlament SNP, Richard Lochhead, der længe har skubbet på for et DRS, sagde at ”byder varmt velkommen til Coca-Colas beslutning om at droppe deres modstand mod et pantsystem i Skotland. Der er ingen tvivl om, at det er et signifikant skridt, som vil give sagen nyt momentum og troværdighed”.

Ifølge Coca-Cola støtter 63 procent af forbrugerne i Skotland op om et DRS, mens 51 procent siger, at det vil øge sandsynligheden for, at de genbruger. Og generelt understregede selskabet, at et genanvendelsesprogram ligger fint i tråd med de initiativer, man arbejder med.

”Vi har gjort væsentlige fremskridt for at forbedre bæredygtigheden i vores emballage de seneste år. Eksempelvis er alle vores flaske og dåser 100 procent genanvendelige, ligesom vi har reduceret vores materialeforbrug ved at gøre vores indpakning så let som muligt. Derudover har vi en ambition om at øge mængden af genbrugsmateriale i vores flasker fra 25 procent til 40 procent i 2020. På den måde kan vi være med til at indfri det fulde potentiale i den cirkulære økonomi i Storbritannien.”

Læs også: Head & Shoulders vil sælge shampoo i flasker af genbrugsplast

Coca-Cola peger videre på selskabets erfaringer fra andre steder i Europa – antageligvis bl.a. Danmark – der viser, at DRS’er kan virke, hvis de er en del af en gennemtænkt strategi i samarbejde med alle industriens interessenter. Fremadrettet regner man med at kunne offentliggøre resultaterne af en undersøgelse på området til sommer.

-AK

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

19.11.2024Plastic Change

Sponseret

167 organisationer i opfordring til verdens ledere: Plastikproduktionen skal ned!

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams