24.02.2017 | Samfund
Coca-Cola klar til flaskepant i Skotland
Den amerikanske læskedrik gigant Coca-Cola har erklæret sin støtte til indførelsen af et pantsystem for flasker i Skotland, der skal reducere mængden af affald og øge genanvendelsen.
Coca-Cola samler tom emballage ind mange steder, bl.a. her i Thailand. Nu vil selskabet også være med til at indføre et pantsystem i Skotland, noget man ellers tidligere har modsat sig.
I årevis har miljøgrupper i Skotland argumenteret for, at man burde indføre et pantsystem på flasker, sådan som vi jo kender det her i Danmark. Det vil øge genbruget, skåne klimaet, sænke omkostninger for lokale myndigheder og skabe arbejdspladser.
Læs også: Coca-Cola når vigtigt CSR-mål
Modstanderne af et sådant system, i det skotske benævnt deposit return scheme (DRS), plæderer derimod for, at det vil skabe problemer for små butikker med begrænset plads, øge omkostningerne for erhvervsdrivende og besværliggøre den kommunale indsamling.
Blandt modstanderne af et DRS i Skotland har længe været Coca-Cola, verdens største producent af læskedrikke, der blandt andet har peget på, at det ”… ikke vil fremme en emballagereduktion eller øge genanvendelse”, og at det vil være ”lovmæssigt tvivlsomt” om det kan indføres i Skotland uden en ændring i britisk lovgivning.
Derfor bliver det oplevet som lidt af en kovending, at den amerikanske mastodont nu har meldt ud, at man bakker op om indfasningen af et DRS, skriver lokalmediet Holyrood. Ved et presseevent tidligere på ugen sagde en unavngiven talsperson fra selskabet, at ”det står klart ud fra vores samtaler med eksperter, at tiden er inde til at teste nye tiltag, såsom et veldesignet pantsystem for drikkebeholdere, med start i Skotland, hvor dialogen er i gang”.
Pantsystem i tråd med andre bæredygtighedstiltag
Udmeldingen affødte straks tilfredshed fra politisk hold. Medlem af det skotske lokalparlament SNP, Richard Lochhead, der længe har skubbet på for et DRS, sagde at ”byder varmt velkommen til Coca-Colas beslutning om at droppe deres modstand mod et pantsystem i Skotland. Der er ingen tvivl om, at det er et signifikant skridt, som vil give sagen nyt momentum og troværdighed”.
Ifølge Coca-Cola støtter 63 procent af forbrugerne i Skotland op om et DRS, mens 51 procent siger, at det vil øge sandsynligheden for, at de genbruger. Og generelt understregede selskabet, at et genanvendelsesprogram ligger fint i tråd med de initiativer, man arbejder med.
”Vi har gjort væsentlige fremskridt for at forbedre bæredygtigheden i vores emballage de seneste år. Eksempelvis er alle vores flaske og dåser 100 procent genanvendelige, ligesom vi har reduceret vores materialeforbrug ved at gøre vores indpakning så let som muligt. Derudover har vi en ambition om at øge mængden af genbrugsmateriale i vores flasker fra 25 procent til 40 procent i 2020. På den måde kan vi være med til at indfri det fulde potentiale i den cirkulære økonomi i Storbritannien.”
Læs også: Head & Shoulders vil sælge shampoo i flasker af genbrugsplast
Coca-Cola peger videre på selskabets erfaringer fra andre steder i Europa – antageligvis bl.a. Danmark – der viser, at DRS’er kan virke, hvis de er en del af en gennemtænkt strategi i samarbejde med alle industriens interessenter. Fremadrettet regner man med at kunne offentliggøre resultaterne af en undersøgelse på området til sommer.
-AK
Samfund

Mere grøn energi og bedre regler, tak
Fire virksomheder ønsker sig fart på udbygningen af grøn energi og forudsigelige krav – som gerne må være høje. Bare de er ens for alle.
Klima, miljø og energi

Nu får bureauer deres egen bæredygtighedsuddannelse
Creative Club ESG Academy er navnet på et nyt uddannelsesforløb inden for bæredygtighed rettet mod bureauer. Projektet har fået støtte fra Erhvervsstyrelsen, som også kommer til at indeholde et nyudviklet ESG-kodeks til bureaubranchen.
Klima, miljø og energi

ESG-chef: Kommende rapporteringskrav kan påvirke aktier
Med nye regler og krav om rapportering af ESG på vej kan virksomheders arbejde på området også kunne påvirke prissætningen af deres aktier. Det fortæller tidligere advokat og nuværende bæredygtighedsdirektør hos ISS.
Klima, miljø og energi

Revisorer hyrer i hobevis forud for rapporteringskrav
PwC skal ansætte 100.000 medarbejdere globalt, mens EY fordobler sin stab for at være klar til nye rapporteringskrav, som træder i kraft næste år.
Samfund

Ny rapport: Detailhandlen svigter forbrugere og klimaet
Supermarkederne mangler klimahandling på flere områder, hvis danskernes kost skal blive mere bæredygtig. Det viser en ny rapport fra Rådet for Grøn Omstilling og Dansk Vegetarisk Forening.
Supply chain

11 havvindsaktører går sammen om at gøre vindenergi mere bæredygtigt
Det kan godt blive grønnere. Sådan lyder det fra 11 havvindsaktører, der ikke kun vil nøjes med at udvinde vedvarende energi, men også mindske den belastning, vindmøllers værdikæder er for planeten.