26.11.2014  |  Klima, miljø og energi

Concito: Danmarks klimaindsats skal gøres langtidsholdbar

Klimamålet om 40 procent mindre C02 i 2020 er inden for rækkevidde, men der er fortsat store udfordringer i den langsigtede omstilling af produktions- og forbrugsmønstre, mener den grønne tænketank Concito.

Selv om det danske klimamål om 40 procents reduktion af drivhusgasudledningen i 2020 ser ud til at være inden for rækkevidde, er der stadig store udfordringer forbundet med den nuværende udvikling. 

Læs også: Minister om ny klima-rapport: Vi skal handle nu

Det påpeger den grønne tænketank Concito i 2014-udgaven af rapporten Annual Climate Outlook.

”Overordnet kan der stilles spørgsmålstegn ved, om den nuværende indsats bidrager tilstrækkeligt til den strukturelle udvikling, der er nødvendig for at sikre yderligere markante drivhusgasreduktioner i de kommende årtier”, siger konstitueret direktør i Concito, Susanne Krawack.

Når Danmarks klimaregnskab ser så relativt positivt ud, som det gør i øjeblikket, skyldes det i høj grad den økonomiske krise samt ufuldstændig bogføring af vores reelle klimabelastning, lyder vurderingen fra Concito. 

På trods af, at energisektorens udledninger er hastigt nedadgående og den største enkelte bidragsyder til Danmarks drivhusgasreduktioner, problematiserer rapporten blandt andet spørgsmålet om den reelle CO2-udledning fra fyring med træpiller i kraftværker samt den effektive udnyttelse af de store mængder fluktuerende vedvarende energi i energisystemet.

Desuden mener tænketanken, at energieffektiviseringer generelt fortjener en langt større politisk og økonomisk opmærksomhed.

Læs også: Dansk Energi: EU-klimaaftale skuffer

De vigtigste fokusområder i de kommende år bliver ifølge Concito yderligere reduktion af energiforbruget, fremme af fleksibelt energiforbrug, bedre lagringskapacitet i eksempelvis varmepumper og elbiler, yderligere udbygning af transmissionsforbindelser til udlandet og ændring af energiafgifterne.

Læs hele rapporten 

- SSM 

Mere fra Sarah

Sarah Stendorff Meier

Redaktionsassistent

Uddannelse: Bachelor i journalistik og kommunikation ved Roskilde Universitet 2012-2015. Kandidatstuderende i journalistik og kommunikation ved Roskilde Universitet. Fokusområder: socialstof, arbejdsmiljø, installationsbranchen og festivaler. 

Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere