COP26: Det er nu, der skal leveres

Stats- og regeringschefer fra hele verden indleder søndag klimakonferencen COP26 i Glasgow. Og det er nu, de skal komme med mere ambitiøse løfter, som bliver fulgt op af konkrete handlinger, lyder opfordringen fra DI. Klimaet kræver hurtig handling, teknologierne er modne, og virksomhederne er klar til at levere. Nu venter vi på politikerne.

DI deltager på COP26 i lighed med en lang række danske virksomheder og vil fremvise konkrete klimaløsninger på den danske erhvervspavillon organiseret af State of Green.

"Vi er på den anden side af smarte overskrifter og fraser nu. Ingen er længere i tvivl om, hvad opgaven er. Nu handler det om, hvor hurtigt vi kan få omstillingen til at ske. Vi tager til Skotland for at vise, hvad der skal til og fortælle politikerne, at tempoet skal op", siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI.

"Vedvarende energi er i dag billigere end fossil energi. Investeringer i energieffektivitet er tjent hjem på få år, og vi er godt i gang med at begynde produktionen af fremtidens bæredygtige brændstoffer – også kaldet Power-to-X. Det, vi globalt set savner, er politisk vilje og handling", siger han.

I Paris-aftalen, som blev indgået for seks år siden, har landene fremlagt individuelle klimaplaner. Men selv hvis alle lever op til det, de har lovet, rækker det langt fra til, at vi kan holde os under 1,5- 2,0 graders-målet fra Parisaftalen.

DI opfordrer derfor til, at alle lande beslutter sig for konkrete reduktioner, så de flugter med ambitionerne i Parisaftalen. Danmark og EU er heldigvis godt med, mener DI.

"EU er klart den mest klimaambitiøse region i verden. Og Danmark er et af de mest ambitiøse lande i EU. Vi kommer med et budskab om, at det er muligt at være grøn og velstående på samme tid. Det er et budskab, der virker", siger Lars Sandahl Sørensen.

"EU og Danmark skal hjælpe andre mindre velbeslåede lande til at finde den rette vej med de ressourcer, der er til rådighed. Det handler klimalederskabet også om", understreger Lars Sandahl Sørensen.

Danske virksomheder producerer i dag en lang række af de teknologiske løsninger, som skal bruges i den grønne omstilling. Det gælder alt fra energieffektive byggematerialer til vedvarende energi.

Vi er godt på vej ind i næste fase af den grønne omstilling, hvor vedvarende energi omdannes til bæredygtige brændstoffer, som kan bruges i lastbiler, skibe og fly.

"Løsningerne er klar, men det kræver meget store investeringer. Mange steder i verden er man knap nok begyndt på at energieffektivisere virksomheder og boliger. Og dertil kommer investeringerne i vedvarende energi, når man udfaser kulkraftværker og anden fossil energi. Det er områder, hvor danske virksomheder kan hjælpe", siger Lars Sandahl Sørensen.

DI’s administrerende direktør peger på, at det er ved at være sidste chance, hvis vi skal nå at ændre udviklingen, inden der sker uoprettelige forandringer af klimaet. Han opfordrer den danske regering til at være meget tydelig på klimakonferencen.

"Det her handler om vores børn og de kommende generationers livsvilkår. Vi må se i øjnene, at det tager lang tid at ændre udviklingen. Men udfordringen er, at vi ikke har ret lang tid. Derfor er det nu, der skal leveres, og ikke til næste år", siger Lars Sandahl Sørensen.

03.12.2024Dansk Industri

Sponseret

Regenerativ turisme: Kan arkitektur hjælpe os gentænke måden, vi rejser på?

09.08.2024Dansk Industri

Sponseret

Den bæredygtige oplevelse hos AKKC: ”Plejer er død”

07.02.2024Dansk Industri

Sponseret

Har du styr på ESG, CSRD og ESRS?

12.01.2024Dansk Industri

Sponseret

Ny ESG & Bæredygtighedsportal hos Dansk Industri (DI)

04.09.2023Dansk Industri

Sponseret

Danske produktionsvirksomheder skaber konkurrencefordele gennem Klimaklar Produktionsvirksomhed

04.09.2023Dansk Industri

Sponseret

CO2-regnskab, bæredygtig produktion, klimaklar.