15.04.2020 | Klima, miljø og energi
COP26 er udskudt – men klimaforskningen fortsætter
Coronakrisen er udfordrende for FN’s bæredygtighedsforhandlinger, og klimatopmødet COP26 er udskudt. Men der er ingen grund til at bekymre sig om FN’s klimavidenskabelige arbejde, der på trods af forsinkelser gennemføres.
På grund af coronakrisen er FN’s klimatopmøde, COP26, udskudt.
Læs også: Coronavirus sænker CO2-udledninger, men skader klimaet på længere sigt
Det var meningen, at klimatopmødet skulle være afgørende for den globale klimapolitik, og udskydelsen vækker derfor bekymring.
Samtidig får udskydelsen konsekvenser for FN’s klimavidenskabelige arbejde.
Det forklarer Sebastian Mernild, professor i klimaforandringer og glaciologi, direktør ved Nansen Centret i Bergen og hovedforfatter til den næste store klimarapport fra FN’s Klimapanel, IPCC, til Information.
Klimarapporten har været under udarbejdelse i to år og skal danne videnskabeligt grundlag for klimatopmødet, men dele af arbejdet med rapporten – som koordination og strukturering – bliver udskudt på grund af krisen.
Ingen grund til bekymring
”Det er nogle af de ting, som nu er blevet skubbet, fordi forskere ikke har tid til at sætte sig ned i ro og mag for at gennemgå det, der er blevet skrevet. Derfor har man valgt at sige, at så forlænger vi den periode, så vi forhåbentligt stadig får et godt og solidt produkt, som vi kan fremlægge til beslutningstagerne”, siger Sebastian Mernild til Information.
Og der er ikke grund til bekymring for, at den færdige rapport og FN’s arbejde bliver ringere som følge af coronakrisens udfordringer, mener han.
Læs også: Vismænd foreslår højere CO2-afgifter for at få Danmark ud af krisen
”Der ligger allerede et andet udkast nu her til den sjette hovedrapport, der skal udkomme næste år. Og det er et solidt stykke arbejde. De store vurderinger er lavet, det er bare de sidste indspark, der skal med for at gøre det rigtig godt. Så jeg mener ikke, at man skal være bekymret”, siger han til Information.
- SMF
Denne artikel er en del af temaet I fokus: coronakrisen
Klima, miljø og energi

REMA 1000 og Schulstad sløjfer hver anden levering med lastbil
Et unikt samarbejde mellem REMA 1000 og discountkædens leverandører af brød betyder, at antallet af leveringer af brød til kædens butikker er halveret på kun et år – svarende til en reduktion på over to millioner kørte kilometer om året.
Samfund

Under halvdelen af de offentlige udbud har fokus på grønne løsninger
En undersøgelse viser at kun 44 procent af de offentlige danske EU-udbud havde tænkt bæredygtige løsninger ind. Ikke imponerende mener flere eksperter, men opgørelsen er trods alt et skridt i den rigtige retning.
Klima, miljø og energi

Positive 'tipping points' kan få markant indflydelse på den grønne omstilling
Et studie viser, at de såkalde positive 'tipping points' kan udløse en dominoeffekt, hvor store dele af transport, varme og industri vil kunne dekarboniseres.
Klima, miljø og energi

13 almene renoveringsprojekter får støtte til styrket fokus på det klimamæssige
Med støtte fra Realdania skal 13 af landets almene boligorganisationer nu undersøge, hvordan deres renoveringsprojekter kan udføres så bæredygtigt som muligt. Viden, der på sigt skal sætte grønne aftryk i hele landets almene boligsektor.
Medarbejder

Medarbejdere i Googles moderselskab Alphabeth har stiftet fagforening i al hemmelighed
“Vi kommer til at bruge ethvert redskab, vi kan, til at beskytte folk, som vi mener, bliver diskrimineret eller udsat for repressalier”, udtaler medstifter.
Strategi & ledelse

Apple ændrer bonusstruktur for topledere
Aflønnings- og bonuskriterier er et centralt værktøj i integrationen af bæredygtighed i en virksomhed, men ikke et mange virksomheder har taget til sig.