09.03.2022  |  Klima, miljø og energi

Coronarelateret affald udgør en trussel

Indhold fra partner Hvad er dette?

I følge WHO udgør de store mængder ”en trussel mod menneskehedens sundhed og miljøet”.

De store mængder medicinsk affald har presset de systemer, der skal håndtere affaldet, og det ekstra affald viser, at der er behov for nye metoder til at tage sig af affaldet, lyder det fra WHO og gengivet via Ritzau og CleantechWatch.

Lande har under pandemien glemt at have fokus på at skille sig af med medicinsk affald på rette vis, mener WHO. Mere end 200.000 ton medicinsk affald - meget af det plastik - har ophobet sig på verdensplan under pandemien.

Otte milliarder vaccinedoser givet globalt har genereret mindst 144.000 ton brugte nåle, sprøjter og beholdere til disse. Omkring 140 millioner coronatest har bidraget med op mod 2600 ton affald og 731.000 liter kemisk affald ifølge WHO.

WHO fremhæver ikke specifikt, hvilke områder der er hårdest ramt af de store mængder medicinsk affald. Men organisationen nævner, at udfordringer blandt andet opstår steder, hvor der mangler retningslinjer for håndtering af affald. Det kan for eksempel være i udkantsområder i fattigere lande.

Selv før pandemien var omkring en tredjedel af sundhedsfaciliteterne ikke gearet til at tage sig af mængderne af medicinsk affald. I fattige lande var tallet op mod 60 procent.

Og problemet er altså blevet værre under pandemien, hvor test, vacciner og mere udbredt brug af medicinsk udstyr som mundbind har givet endnu sværere betingelser.


Du kan læse hele WHO's rapport: "Global analysis of health care waste in the context of COVID-19" ved at trykke hér.

Mere fra DAKOFA - Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer

DAKOFA - Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer

https://dakofa.dk/

  • dakofa@dakofa.dk
  • +45 3296 9022
  • Vesterbrogade 149, Bygning 8, 4. Sal. 1620 København

DAKOFAs fornemste opgave er at ruste den danske affalds- og ressourcesektor til at navigere i et dynamisk samfund og i en globaliseret verden. Nye rammebetingelser, øgede krav til ressourceeffektivisering, skærpede lovkrav og et ydre pres om stadige miljøforbedringer skaber behov for videndeling, information, erfaringsudveksling og innovation. DAKOFA opsamler såvel national som international…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere