CSR er død – CSR længe leve

CSR er undervejs i en evolution, hvor virksomhederne går fra at bruge deres CSR til at være deres CSR, siger Katherine Richardson. Læs hvordan eller deltag i Responsible Food konferencen d. 26. november og hør endnu mere.

En samlet indsats for bedre CSR.

15.10.2015

Lars Münter, CSR.dk

Katherine Richardson er ikke kun chef for Sustainable Science Centre under Københavns Universitet, hun er også professor i biologi, og det giver hende en interessant synsvinkel på CSR, som starter tilbage ved vores tidligste forfædre. Den gang i tidernes morgen forstod man at økonomisere på ressourcerne og give tilbage til naturen, hvad man tog fra den: mennesket var i pagt med naturen. Det er for længst blevet til fortid, der aldrig kommer tilbage, men det interessante er ikke, hvad der er sket fra ”da” til ”nu”. Det interessante er, hvordan vi igen kommer derhen, hvor menneskets eksistens er bæredygtig. Nøglen til det svar er for Katherine Richardson fordelingen af vores ressourcer:
 
”Vi bruger alle sammen mere og mere. Vi er blevet rige på at bruge jordens ressourcer; jordens ressourcer er jo vores eneste værdi. At det kan ikke blive ved, det siger sig selv. Vi skal lære os selv igen at fordele ressourcerne imellem os, og det er ikke bare i den rige del af verdenen, det er på globalt niveau. Men hvordan vi gør det – det har vi ingen erfaringer med. Der findes ingen internationale konventioner for, hvordan vi deler det, vi har, imellem os. For eksempel, den CO2, vi nu kan tillade os at udlede, hvem skal have lov til at gøre det? Og skal vi blive ved med at smide en stor del af vores mad ud? Op til en tredjedel af maden i vores del af verden smides ud, og vi spiser langt mere, end vi har behov for. Fødevaresektoren er en kæmpe forbruger af ressourcer, og den står for en stor del af belastningen af miljøet, så den er under et voldsomt pres og er pisket nødt til at indføre forandringer i de kommende år.”
 
Katherine Richardson hører ikke til dem, som ser erhvervslivets nuværende CSR-indsats som tilstrækkelig, og hun er meget enig med præsidenten for WBCSD, World Business Council for Sustainable Development, Peter Bakker, da han på en stort anlagt kongres, Københavns Universitet var vært for i 2014, sagde, at CSR er død. CSR i sin oprindelige form, hvor virksomhederne var gode, når bare de kunne vise, de gjorde godt for samfundet og holdt sig på den rigtige side af greenwash, er i Katherine Richardsons øjne stendød, og det giver universiteterne en nærmest uoverkommelig udfordring:
 
”Virksomheder, der ønsker at være sande bæredygtige – som i langtidsholdbare – virksomheder, er nødt til at gå fra ’feel good’ til ’do good’. Og det skal kunne kvantificeres, så de kan stå til regnskab over for samfundet. Så vi skal have udviklet de værktøjer, der skal til. Det kræver nytænkning på tværs af sektorer og helt nye konstellationer af partnerskaber, end vi er vant til. Indtil nu har det været en meget akademisk og teoretisk forskningsøvelse, hvordan erhvervslivet kan bidrage til Brundtlands bæredygtige samfund. Der skal udvikles en helt ny infrastruktur i forskningsverdenen, hvor vi blander alle de forskellige forskningskompetencer, der er behov for, sammen. Men det er en utroligt svær opgave, for i et globalt samfund er interesserne uendeligt mange og komplekse. Det er nemt nok at finde for eksempel en forsker i biofuel, men ønsker du at måle biofuels bæredygtighed i forhold til alternativerne på et globalt marked, skal du ikke alene vide, hvilke discipliner du har behov i din undersøgelse, du skal også finde frem til, hvem der ved noget. Og det er svært, men afgørende for succes”
 
Nye partnerskaber er nødvendige

Den helt store udfordring er således at få dannet de rette partnerskaber, som kan tilvejebringe de værktøjer, der skal til for at gøre fremtidens virksomheder mere robuste, eller - som Katherine Richardson foretrækker det - ”resilient” i forhold til fordelingen af ressourcerne på globalt plan. Som et første skridt på vejen er Københavns Universitet, CBS og DTU derfor gået sammen i en uhellig alliance, hvor de tre kompletterer hinandens kompetencer, fortæller Katherine Richardson og forklarer, hvori deres styrker ligger:
 
”Til en start er vi gået sammen om at lave tre nye valgfag, som giver den studerende en bred systemforståelse. SSC er en infrastruktur for Københavns Universitet’s forskning i bæredygtig udvikling på den ene side og på den anden at få den nye viden bragt ud i samfundet til virksomheder og samfundsorganisationer. Vi er rigtig stærke på problemformulering og interaktioner. CBS – det er velkendt – er førende på CSR og er skarpe til at lave business models, og DTU er eksperter i det tekniske såsom matrixudvikling, kortlægninger og målinger i et holistisk perspektiv, som for eksempel LCA.”
 
På Responsible Food-konferencen møder forskningsverdenen derfor sit erhvervsmodstykke, når Katherine Richardson er moderator for et panel med tre markante virksomhedscases: Thise Mejeri, Unilever Food Solutions og COOP.
 

Konferencen byder desuden på et panel om dagsordener for ansvarlighed inden for fødevarer, gæstetaler, miniseminarer og en markedsplads, hvor deltagerne kan mødes for at drøfte ansvarlighed og fødevarer.
 
Responsible Food afholdes Festauditoriet, Natur & Biovidenskabelig Fakultet på Frederiksberg. Læs mere og tilmelding på www.csr-link.dk.

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

02.01.2025CSR.dk

Ikea går til modangreb på omdiskuteret dokumentar: Grænser sig til det ”uetiske”

02.01.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea stiger en plads på international miljø- og klimakarakter

27.12.2024CSR.dk

Med træer og solceller skal Novo Nordisk flytte grønt ind i Odense

20.12.2024Slow A/S

Sponseret

Hvorfor kalder vi kaffe for "Java"? Og andre sjove kælenavne

20.12.2024CSR.dk

Realdania bag ny indsats for cirkulært byggeri i Danmark

19.12.2024CSR.dk

Nyt studie belyser sociale mediers miljøbelastning

19.12.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea er kåret til europæisk klimaleder for tredje år i træk

19.12.2024SustainBusiness

Sponseret

Et kig ud i fremtiden med Sebastian Mernild

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams

Dansk Industri
Webinar
Webinar: ESG i Værdikæder - Kom i gang med værdikædeoptegning

Dette webinar stiller skarpt på, hvordan virksomheder kan kortlægge deres værdikæde med et praktisk print-ud værktøj. Få overblik over leverandører, produktion og kunder, og få indsigt i, hvordan du kan arbejde med bæredygtighed i din virksomhed.

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Bureau Veritas
Webinar
BV Talks - Om Bæredygtighed

BV Talks er en helt ny webinarrække, hvor du kan høre engagerede fagpersoner med noget på hjerte fortælle om deres passion og dele ud af erfaringer, visioner og måske endda praktiske løsninger.

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams