Med træer og solceller skal Novo Nordisk flytte grønt ind i Odense
Novo Nordisk vil ’vække naturen til live’ og bygge solceller i forbindelse med deres indflytning i Odense. Den største klimabelastning foregår imidlertid inde i bygningerne.
I slutningen af 2027 skal Novo Nordisk’s splinternye faciliteter stå klar i Odense. Og foruden medicinproduktion skal projektets 8,5 milliarder kroner også bruges på biodiversitet og vedvarende energi.
Rundt om bygningerne skal der nemlig opføres offentligt tilgængelige naturområder, og ovenpå bygningerne skal der angiveligt stå den ene række solcellepaneler efter den anden.
Virksomheden skønner antallet af træer til omkring de 4000, hvor de endnu ikke kan give et bud på antallet af solceller.
Tiltagene skal ses i lyset af medicingigantens mål om at være CO2-neutrale i 2045.
’Den helt store knap’
Morten Birkved, professor og centerleder for SDU's klimaklynge, peger dog på, hvad man er nødt til at fokusere på fra Novo Nordisk side, hvis man skal indfri sin klimamålsætning.
”Når man producerer biologiske produkter som Novo Nordisk, er der faktisk ret stor klimabelastning forbundet med produktionen af dem på grund af energiforbruget til selve processerne”, siger han til Fyns Amts Avis.
Han fremhæver energiforbruget som ’den helt store knap’, man kan skrue på i forbindelse med klimabelastningen.
Stine Wolf Randrup, kommunikationsansvarlig for Novo Nordisk, understreger virksomhedens mål om CO2-neutralitet i 2045 og påpeger, at 98 procent af koncernens udledninger stammer fra deres mere en 60.000 leverandører.
Derfor må indfrielsen af klimamålet nødvendigvis ske gennem et tæt samarbejde med leverandørerne, forklarer hun.
- lhs