CSR-profilen: 50 år gamle værdier er topaktuelle i dag
Velux, som producerer ovenlysvinduer, har for første gang offentliggjort en rapport om Corporate Responsibility (CR). Tidligere var rapporteringen en del af moderselskabet VKR Holdings årsregnskab og forholdt sig kun til det, loven kræver. Virksomhedens CSR-ansvarlige Mikkel Skot Olsen er månedens CSR-profil.
Interview med Mikkel Skott Olsen, Director of CSR fra Velux Group.
Hvordan er Corporate Social Responsibility en integreret del af virksomhedens strategi?
Helt tilbage i 1965 udarbejdede vores stifter Villum Kann Rasmussen målsætningen om, at Velux Gruppen skulle være en mønstervirksomhed. Hans tanker passer som fod i hose til det, vi nu kalder Corporate Responsibility. Så arbejdet med CR ligger os i blodet.
Vi har netop offentliggjort virksomhedens CR rapport 2011. Den viser, at der er en rød tråd fra målsætningen om at være mønstervirksomhed til vores nuværende aktiviteter og CR-resultater.
CR er en integreret del af vores forretningsstrategi på alle niveauer. Vi har særligt fokus på at bidrage til fremtidens bæredygtige byggeri. Bygninger står for 40 procent af energiforbruget i Europa – så der er et stort potentiale for grøn vækst. Vi føler et medansvar for at bidrage til, at det lykkes at skåne miljøet, få bedre boliger og samtidig få skabt flere arbejdspladser.
Hvad tiltrækker dig ved at arbejde med CSR?
De spændende krydsfelter: koblingen mellem forretningen og det bredere samfundsmæssige perspektiv og mellem de enkelte fagområder og CSR. I sin natur går CSR på tværs af rigtig mange funktioner og specialer. Det er udfordrende at være med til at sikre, at CSR bliver tænkt ind i alle relevante specialer, så det giver mest værdi for virksomheden.
Hvad er de væsentligste udfordringer i forhold til CSR i dit job lige nu?
Menneskerettigheder er et af de områder, hvor vi ikke har omfattende dokumentation for vores resultater i rapporten. Vi har dog ingen grund til at tro, at vi nogensinde har krænket menneskerettighederne – det ville stride imod vores kultur, der indebærer, at det er en selvfølge at opføre sig hæderligt. Men det er et emne, som vi tror, vil få voksende opmærksomhed, og hvor forventningerne til virksomheders opførsel vil ændre sig. John Ruggies, som har udarbejdet FN’s principper for menneskerettigheder, og EU’s fokus på området er allerede med til at påvirke i den retning.
Vi har en unik historie som mønstervirksomhed. Men man skal aldrig hvile på laurbærrene
Director of CSR, Mikkel Skott Olsen
Hvordan kan Velux forbedre sig?
Vi har arbejdet med CR i årevis, men vi kan forbedre vores rapportering ved systematisk at tage nye CR-temaer op og udbygge vores rapportering i det hele taget. Som mønstervirksomhed stræber vi efter at være bedre end de fleste, og derfor er det vigtigt for os at opfange ændringer i forventninger til, hvordan en ansvarlig virksomhed bør opføre sig.
Vi har en unik historie som mønstervirksomhed. Men man skal aldrig hvile på laurbærrene. Mange virksomheder arbejder med CR i dag, hvilket betyder, at emnet er under konstant udvikling og kravene til ansvarlige virksomheder øges til stadighed. I dag er det ikke nok, at man ikke gør noget forkert. Slet ikke nok!
Hvad motiverer dig i dit arbejde?
Dygtige mennesker. At arbejde med et område, der er højt på dagsordenen. Jeg kan godt lide at være med til at opbygge og forandre ting. Det har jeg rig mulighed for.
Hvordan motiverer du medarbejdere og samarbejdspartnere til at have fokus på CSR?
Jeg gør meget ud af at sætte mig ind i den kontekst og tale det sprog, som giver mening for de ret forskelligartede grupper, der skal have fokus på CSR. Det gælder om at kortlægge de eksisterende arbejdsgange, som er kernen for, hvordan den enkelte funktion fungerer, og så finde ud af, hvordan CSR passer ind. Målet er ikke at bygge nogle særskilte strukturer for CSR, men at forbedre de eksisterende. På den måde opnår man langt større engagement. Det handler om at finde ind til, hvordan CSR skal integreres og finde den rigtige hylde for CSR.
Hvordan kommer du igennem med dine synspunkter i forhold til direktion og bestyrelse?
I Velux er der er let adgang til topledelsen både på det uformelle plan og gennem mere formaliserede strukturer. Det gør det nemmere at have forståelse for, hvad ledelsen er optaget af og dermed også god mulighed for med den rigtige timing at byde ind med forslag. Der er en naturlig interesse for CSR-temaer, og alle navigerer efter mønstervirksomhedsmålsætningen, som er grundpillen i Velux.
Faktaboks/blå bog
- Navn: Mikkel Skott Olsen
- Nuværende job: Director of CSR i Velux Group
- Tidligere job: Rådgiver i Deloitte
- Uddannelse: Civil ingeniør med speciale i miljø
- Fritidsinteresser: Familie, hyggefodbold og drenge fodboldstræner
- Civilstatus: Gift og har to drenge på 7 og 9 år.
Hvordan synes du, CSR har ændret sig i din tid i branchen?
CSR har ændret sig enormt meget i de 12 år, jeg har arbejdet med det. Kort fortalt var udfordringen tidligere at undersøge og argumentere for, hvorfor CSR var vigtigt, mens reaktionen på det i dag ofte vil være, at det er vi godt klar over, men hvad skal vi gøre og ikke mindst, hvordan kan vi udnytte mulighederne bedst. Det er tydeligt at mærke, at CSR er blevet et tema, som behandles på et anderledes strategisk niveau i forhold til tidligere. Det er også tydeligt, at CSR har bredt sig, så det ikke kun er en lille snæver gruppe af CSR-specialister, som taler om CSR; men at det er noget, som interesserer bredt i virksomhederne.
Hvilke udfordringer ser du for CSR i fremtiden?
Generelt ser jeg ret positivt på fremtiden for CSR. Når jeg ser mig omkring, synes jeg, det ser ud som om, CSR har klaret lakmusprøven ved stadig at være et strategisk tema i mange virksomheder på trods af en længerevarende økonomisk krise. Men derfor kan det da sagtens være, at formen og rollen af CSR-funktionen i organisationen vil ændre sig. Hovedparten af de aktiviteter i Velux, der kan karakteriseres som CSR aktiviteter, er initieret af og foregår i de forskellige funktioner i organisationen – uden at det nødvendigvis har været kaldt CSR eller været koblet til CSR – og det er nøjagtigt, som det skal være. Jo mere CSR-tankegangen bliver en naturlig del af dagligdagen i virksomhedens funktioner, desto mere vigtig er det at tilpasse CSR-funktionens rolle.
Hvordan kobler du bedst af fra dit arbejde?
Ved at lave aktiviteter sammen med min familie. Uden selv at være den store haj til fodbold er jeg træner for en af mine drenges fodboldhold. Det er forbløffende, hvordan det at træne 15 drenge på 9 år får flyttet fokus væk fra arbejde og alle andre ting.
Hvor henter du inspiration?
Oftest fra andre personer. Der er rigtig mange dygtige og engagerede personer, som arbejder med CSR, og oftest er det personer, som kommer med meget forskellig baggrund og derfor med meget forskellige perspektiv på tingene. Generelt synes jeg, det er inspirerende at være sammen med andre, som har andre vinkler på tingene end mig selv.