CSR-profilen: Udfordring at CSR-resultater ofte først ses på lang sigt

Denne måneds CSR-profil, Annemarie Meisling, er CSR-ansvarlig i Cowi. Hun blev bidt af at arbejde med CSR, da hun som ansat i Verdensfonden besøgte en kinesisk fabriksleder, der tidligere havde været skeptisk overfor CSR, men nu mente, at CSR var med til at gøre medarbejderne mere effektive, sikre færre arbejdsulykker og højere kvalitet.

24.10.2011

CSR.dk

Hvad tiltrækker dig ved at arbejde med CSR?
"Jeg er meget tilfreds med at arbejde i en privat virksomhed, som spiller en vigtig rolle i forhold til at skabe en bæredygtig fremtid. Den private sektor rykker hurtigere end de offentlige myndigheder, og det er spændende at være en del af det. COP 15 er et godt eksempel. Her påtog en række virksomheder sig et frivilligt ansvar for at begrænse deres egen CO2 udledning, uanset at der ikke kom en bindende aftale på regeringsniveau."

Blå bog: Annemarie Meisling

  • Navn: Annemarie Meisling
  • Nuværende job: Group Sustainability Director COWI.
  • Tidligere jobs: CSR koordinator i Dansk Industri, CSR Manager i Verdensbanken/IFC
  • Uddannelse: Cand. Jur, MA. Sociologi
  • Fritidsinteresser: Ski, mountainbike og togspotting med min lille søn.
  • Civilstatus: Gift

Hvad motiverer dig i dit arbejde?
"Den største motivationsfaktor er at være med til at gøre en positiv forskel ved at levere bæredygtige løsninger til kunderne – også selvom der nogle gange er tale om små skridt. Derudover kan jeg enormt godt lide bredden i mit arbejde, der både handler om forretningsudvikling, intern compliance og NGO partnerskaber. Der sker hele tiden noget nyt, og det bliver ikke kedeligt."

Vil du gi’ et eksempel på, at COWI har gjort en positiv forskel for en kunde?
"Et godt eksempel er Skuespilhuset på Kvæsthusbroen i København, som vi har udviklet selvgenererende energisystemer til. Varmen fra publikum og projektører i teatersalen bliver forvandlet til varme i foyeren, og kulde fra vandet i havnen uden for bygningen bliver brugt til at køle huset ned."

Hvad er de væsentligste udfordringer i dit job lige nu?
"I forhold til kunderne er den største udfordring, at nogle bæredygtige løsninger har en langsigtet tilbagebetalingstid. Lige nu er jeg i gang med at forbedre nogle værktøjer, som skal hjælpe kunderne til at finde ud af, hvordan de kan arbejde med bæredygtighed, og hvor ambitiøse de har lyst til at være.
En anden udfordring er, at virksomhederne ikke altid kan måle tilbagebetalingen i kroner og ører, men derimod i form af risikominimering eller brandværdi. For at imødekomme denne udfordring gør jeg meget ud af hele tiden at have fokus på den forretningsmæssige værdi af CSR-arbejdet. CSR skal oversættes, så både medarbejdere og kunder forstår relevansen."

Hvordan får du medarbejdere og samarbejdspartnere til at tage CSR alvorligt?
"COWI er heldigvis en virksomhed, hvor vores grundlæggende værdier som respekt og integritet er en fasttømret del af vores kultur. Arbejdet med CSR kan ses som en måde at omsætte værdierne til handling, og det er noget medarbejderne sætter pris på. Det bliver et spørgsmål om 'walk the talk'."

Hvordan kommer du igennem med dine synspunkter i forhold til direktion og bestyrelse?
"Ved at koble CSR op til de strategiske fokusområder, som direktionen og bestyrelsen har fokus på. Som et eksempel har vi i COWI integreret bæredygtighed i vores overordnede strategi i stedet for at lave en selvstændig og afkoblet strategi. Det er vigtigt at tale det samme sprog som direktionen og bestyrelsen, hvis det skal være relevant i deres dagligdag."

Hvad er din virksomheds største udfordring i forhold til CSR?
"At vi er en stor virksomhed med mange mindre projektkontorer. Vi er omkring 6.000 ansatte i COWI på verdensplan. På det skandinaviske marked har vi store kontorer med op til 1200 ansatte; vi er til stede i 35 regioner med større eller mindre kontorer. Det er klart, at det er nemmere at introducere nye tiltag på de større kontorer, hvor der er flere ressourcer til at implementere."

Hvordan synes du, CSR har ændret sig i din tid i faget?
"CSR er gået fra at være noget, man primært snakkede om i de store produktionsvirksomheder, til at være noget alle sektorer arbejder med. COWI er som konsulenthus en del af servicebranchen, og det har været spændende at se, hvordan CSR i stigende grad bliver integreret i vores branche. Men det sker på sin egen måde. Jeg oplever, at servicebranchen har mere fokus på at få CSR integreret i forretningen og mindre fokus på for eksempel leverandørstyring end for eksempel produktionsbranchen."

Hvilke udfordringer ser du generelt for CSR i fremtiden?
"Vi står overfor en usikker økonomisk fremtid, og derfor mener jeg, at CSR skal kobles endnu tættere på kerneforretningen. Som CSR-ansvarlige skal vi være knivskarpe til at vise den økonomiske relevans af vores arbejde. Jeg går selv og spekulerer på, om man ikke kan finde end bedre betegnelse for CSR-området, som i højere grad beskriver, at det handler om at drive en virksomhed på en smartere måde. Både i forhold til nye markedskrav, miljøeffektivitet og medarbejderpleje. Der er en blog, jeg jævnligt læser, der er begyndt at kalde CSR for 'Smarter business' – måske skal det være den nye betegnelse."

Hvordan fik du øjnene op for CSR?
"Jeg forstod for alvor, hvad man kunne opnå igennem CSR-dagsordenen, da jeg arbejdede med ansvarlig leverandørstyring for Verdensbanken. Under et af mine mange besøg på lokale fabrikker hørte jeg en kinesisk fabriksleder forklare, at de i begyndelsen havde syntes, at CSR og bedre arbejdsforhold var en rigtig dyr og dårlig ide. Men efter, at de havde arbejdet med det et stykke tid, var det gået op for dem, at de faktisk fik mere effektive medarbejdere ud af det, de havde færre arbejdsulykker og kvaliteten af arbejdet steg. Deres konklusion var, at de nu ville arbejde med CSR, uanset om deres internationale kunder tvang dem til det eller ej. Efter den tur var jeg solgt."

Hvordan kobler du bedst af fra dit arbejde?
"Jeg må nok indrømme, at jeg også arbejder lidt med CSR i min fritid. Jeg har været meget involveret i CSR Awards og det store Oscar-lignende arrangement, som netop er blevet afviklet i Sønderborg. Jeg var med til at uddele prisen til den bedste CSR-ekspert på vegne af CSR Forum. Men ellers kobler jeg mest af med min lille dreng på halvandet år. Børn er gode til at være til stede i nuet. Vejen hen til legepladsen er lige så interessant som selve legepladsen, da der er masser af biler og blade, der skal studeres. At vejen er lige så interessant som målet kan man lære meget af."

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Netværk for Miljømærket indkøb Årskonference 2024

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

27.03.2024CSR.dk

LEGO sender 16,5 millioner efter CO2-fangst

26.03.2024CSR.dk

Københavns Lufthavn kan lagre grøn strøm

25.03.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

22.03.2024Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

22.03.2024Bureau Veritas

Sponseret

How to successfully implement APQP4Wind

22.03.2024CSR.dk

Nyt stort millionprojekt skal booste virksomheders viden om materialer

21.03.2024BSR

Sponseret

Collaborating to Advance the SDGs: Three Considerations for Business Leaders

19.03.2024CSR.dk

Toms Gruppen etablerer genskovningsprojekt med Rainforest Alliance

Jobmarked

Se alle

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Region Midtjylland

Udfold dine kompetencer og viden om bæredygtighed til gavn for bæredygtig omstilling i sundhedssektoren

Vil du omsætte dine naturvidenskabelige/tekniske kompetencer inden for grøn omstilling til praktiske løsninger i sundhedssektoren – og har du mod på at løfte en stor udviklingsopgave? Så vælg Region Midtjylland som din kommende arbejdsplads og vær med til at gøre en konkret forskel!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

15.04.2024

Uddannelses- og Forskningsministeriet

Koncernindkøber til Uddannelses- og Forskningsministeriet (Ny frist)

Er du vores nye koncernindkøber? Vi søger en ny kollega, som kan styrke samarbejdet på tværs af UFM koncernen og som bidrager til at gøre UFM’s indkøb endnu bedre og endnu grønnere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.03.2024

PwC Danmark

Erfarne rådgivere inden for strategi, rapportering og erklæringer på bæredygtighedsområdet

Hvis du kender os, så ved du, hvad der ligger i rollen. Hvis ikke, så læs videre – så fortæller vi dig mere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
PwC Danmark
Webinar
Double Materiality Assessment: Value Creation and Value Leaks

The new Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) makes it a legal requirement to conduct a double materiality assessment.

Dato

02.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

03.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Dansk Industri
Webinar
Tal biodiversitet med finansbranchen: TNFD

Bliv introduceret til det globale biodiversitetsinitiativ med rapporteringsværktøjer og sektorvejledninger fra Taskforce of Nature-related Financial Disclosures (TNFD), og hør hvordan virksomheden Ørsted arbejder konkret med værktøjerne.

Dato

04.04.2024

Tid

13:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

08.04.2024

Tid

08:30

Sted

Severin Kursuscenter, Skovsvinget 25, 5500 Middelfart, Danmark

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

08.04.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Aarhus i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

09.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus