CSR-strategier i 2017: Sådan skal det gøres

Hvordan ser en god CSR-strategi ud anno 2017? Det kan man godt svare på. Især hvis man har været med til at lave, nogle af de største der er.

Nigel Salter, medstifter af konsulentvirksomheden SalterBaxter, som rådgiver virksomheder af enhver størrelse - også de helt store..

04.10.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Nigel Salter er en slags konsulent. I over 10 år har han – og den virksomhed han har været med til at starte, SalterBaxter – rådgivet udelukkende inden for CSR og bæredygtighed. I dag er virksomheden ejet af den amerikanske Publicis Group og har kontor i både London og New York. Deres kundeliste er heller ikke så dårlig: de seneste par år har de været involveret i strategiudvikling inden for CSR og bæredygtighed for f.eks. H&M, Coca Cola i Europa, L’Oreal, Hasbro. I Danmark har de – og gør i nogle tilfælde stadig – rådgivet virksomheder som Mærsk, LEGO, Carlsberg og Danske Bank.

Så da vi på CSR.dk besluttede os for, at vi ville undersøge CSR-strategier lidt nærmere, var det oplagt at spørge Nigel Salter, om han havde nogle bud på, hvad der kendetegner en god CSR-strategi i dag. Det havde han. De er i denne artikel. Men først spurgte vi ham, hvor CSR står i dag.

Vi skal helt ind i forretningen – og i samfundet
”Der bliver skubbet massivt på for at få de forskellige udviklings-drivere i virksomhederne til at komme på linje. CSR er på den måde ikke længere noget der er ligger op ad forretningen, som noget med regler virksomheden skal overholde for ikke at få problemer med deres omdømme. I stedet er det på vej langt ind i de almindelige forretningsstrategier.

For nogle ved at de finder ud af, at de CSR og forretning faktisk er to sider af samme sag, for andre er svaret, at de to tankesæt er tæt forbundne, mens andre igen kigger på formål og langsigtede ambitioner for at finde forbindelsen,” siger Nigel Salter.

Som om det ikke var nok, så fremhæver han også en samtidig stor bevægelse, de oplever i SalterBaxter, som handler om relationen mellem virksomheder og samfund. Det er spørgsmålet om virksomheders rolle, om forbrugeres tendens til at føle sig repræsenteret af virksomheder og brands snarere end politikere og partier, og om den størrelse og indflydelse nogle virksomheder har.

Imponeret af H&M

Beder man om en virksomhed hvis strategiproces har imponeret ham, peger Nigel Salter straks på H&M.

”H&M har gentænkt hele deres forståelse af deres forretning, og hvilken rolle deres virksomhed kan og skal spille i deres branche og det system, de indgår i. Jeg beundrer dem for deres ambitionsniveau, den stringens de lægger for dagen i deres måde at tænke på, og for hvor detaljeret de har overvejet, hvad det vil kræve at opnå det, de har sat sig for. Det er et af de bedste eksempler, jeg nogensinde har set, på hvordan man laver en vigtig og vedkommende CSR-strategi,” siger han.

Uden at blinke.

Det startede i finanskrisen, hvor der opstod nogle nye sprækker og huller, nogle opbrud i relationerne mellem forskellige dele af samfundet.

”Som samfund er vi stadig i gang med at finde et nyt balancepunkt. Men det er de sprækker, de kloge virksomheder har tænkt ind i deres arbejde, som nye platforme for udvikling. Og det betyder f.eks., at et af de rigtig store skift, vi har set ift strategiudvikling, er, at de dygtige på en helt anden måde end tidligere lytter til eksterne stakeholders,” forklarer Nigel Salter.

Genveje i strategiprocessen
Strategiprocesser i almindelighed har et ry for at være en kompliceret affære, og CSR-strategier er ingen undtagelse. Det kan nemt blive ganske omfattende, især hvis man begynder at tro, at det handler om at skulle redde hele verden. Men det gør det heller ikke.

”Gode strategiprocesser handler om at finde ud af, hvad der er rigtigt for dig og din virksomhed. Ikke om at gøre, hvad de andre gør. Det handler mere om, at foretage de rigtige valg. Og det gælder uanset om man er en stor eller en mindre virksomhed,” siger Nigel Salter.

Der er genveje, man kan skyde. I Salter-Baxter har de to favoritter. Den ene er, at forenkle processen gennem en enkelt, velfaciliteret workshop. Med de centrale og mest vidende personer i virksomheden som deltagere skal den vise, hvordan en CSR-strategi kunne se ud. Ikke hvordan den skal se ud, ikke tænkt ud i detaljen, men med to til fire ideer til, hvad en strategi kunne være for netop den virksomhed, med eksempler på områder de skulle prioritere og typer af mål. Det hjælper virksomheden til at se, hvilke muligheder og valg de skal arbejde med.

En anden ting der kan gøre, at man kan skære sig en smutvej gennem for meget proces, er ifølge Nigel Salter at inddrage eksterne stemmer. De kan ofte meget hurtigt pege en virksomhed i retning af hvilke områder, strategien vil skulle fokusere på. Men det skal være den øverste ledelse og eksterne på et niveau, der matcher, som har samtalen.

”Nogle gange tager det kun et par timer at nå frem til en klarhed og ny forståelse for vejen frem. Det er virkelig effektivt, hvis det bliver gjort rigtigt,” siger han. 

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: CSR-strategier

Hvordan ser en god CSR-strategi ud i dag? Dækker både store og SMV’er. Fokus på SDG’er, partnerskaber, sektorsamarbejder og science-based targets. 

Relateret indhold

18.04.2025CSR.dk

Mangfoldighed under pres: Danske erhvervsgiganter står fast

17.04.2025Vugge til Vugge ApS

Sponseret

Dansk Wilton Drives Innovation and Industry Change Through Certification

17.04.2025CSR.dk

Global klimaaftale for skibsfart: FN-landene vil være CO2-neutrale i 2050

16.04.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Business Case 2.0 - Bæredygtig bundlinje

15.04.2025CSR.dk

Klimakrisen vokser mens danskerne vender blikket mod trusler udefra

14.04.2025CSR.dk

Dollaren vakler: Investorer flygter ikke længere mod USA i krisetider

14.04.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Vigtigheden af bevægelse på arbejdspladsen

11.04.2025CSR.dk

Lærlinge i opråb: Grøn omstilling af byggeriet kræver bæredygtighed på pensum

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.04.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

UN Global Compact Network Denmark
Generalforsamling
Generalforsamling 2025

Det er os en stor fornøjelse at invitere alle repræsentanter fra vores medlemsvirksomheder og -organisationer til vores årlige generalforsamling. I år foregår generalforsamlingen online. Udover at få et overblik over vores aktiviteter, fremgang og økonomi, vil du også kunne deltage i det vigtige valg til bestyrelsen. I år er der seks bestyrelsesposter på valg.

Dato

23.04.2025

Tid

14:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø