CSRD og bæredygtighedsrevisorer med Birgitte Mogensen
Revisorerne får en fremtrædende rolle, når virksomhederne snart skal rapportere efter den Europæiske CSRD-lovgivning. Derfor skal revisorer også til at bevise, at de kan klassificere sig selv som ”bæredygtighedsrevisorer”. Bliv klogere her.
Birgitte Mogensen er en hyppig gæst i Bæredygtig Business, og det er fordi hun ved enormt meget om EU-lovgivning, særligt CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), som mange virksomheder kommer til at skulle rapportere på – primært de store men snart også en masse andre virksomheder i EU.
Steffen og Birgitte taler dels overordnet om de nye regler og om det faktum, at nogle virksomheder måske opfatter dem som en belastning. Men det skal de ikke, siger Birgitte Mogensen:
”De nye regler skal ses som motivation og et skub hen imod at gentænke virksomhedens forretningsmodel”, siger hun.
Udover at gentage nogle af de vigtigste budskaber omkring lovgivningen og især CSRD, så taler de to også om, at revisorerne kommer til at få en central rolle, når virksomhederne fremover skal rapportere på bæredygtighed.
Der kommer faktisk til at være behov for bæredygtighedsrevisorer fremadrettet, fordi bæredygtighedsrapporteringen skal underkastes en erklæring – altså en revisorerklæring fra tredjepart. Hvad betyder det?
Der er fire minimumsforhold man som revisor skal forholde sig til:
1) Er alle informationer – det vil sige kvalitative som kvantitative data, som er krævet ifølge standarderne man skal rapportere efter - med i rapporten?
2) Den proces, procedure og tilgang, som virksomheden har arbejdet med, for at identificere og vurdere hvad der er væsentligt, nemlig ”Den dobbelte væsentlighedsanalyse”.
3) Bæredygtighedsrapporteringen skal ind i årsrapporten og være en del af ledelsesberetningen, men ud over det, skal den indrapporteres i et digitalt system, det gælder både tal og beskrivelser.
4) Kontrollere de EU taksonomiens tre nøgletal, nemlig Omsætning, OPEX og CAPEX og forholde sig til om de er i overensstemmelse med taksonomiens klassifikationssystematik
Til slut taler Steffen og Birgitte om, hvorvidt enhver revisor kan tage titlen ”Bæredygtighedsrevisor” eller om det kræver en speciel uddannelse.
Lyt med og bliv klogere på CSRD og krav til bæredygtighedsrevisorer.