01.04.2019 | Klima, miljø og energi
Danmark er uofficiel verdensmester i designermøbler – men hvordan går det med cirkulariteten?
Indhold fra partner Hvad er dette?
Cirkulær økonomi er på alles læber i øjeblikket. Alle har for fået øjnene op for, at der kan være en god forretningside eller flere gemt i at udnytte ressourcer mere optimalt.
Den danske møbelbranche har længe været hæderkronet for smukt design, og nu lader det til, at branchen også i tiltagende grad kaster sig ud i arbejdet med cirkularitet.
Ifølge en undersøgelse foretaget af Lifestyle & Design Cluster i slutningen af 2018, så arbejder 35 procent af de adspurgte virksomheder med cirkulær økonomi eller bæredygtighed helt generelt. 62 procent af virksomhederne svarer, at de inden for de seneste to år har gjort en indsats for at nedbringe mængden af restmateriale i produktionen, mens 40 procent siger, at de gør brug af genanvendte materialer i deres produktion.
Møbelbranchen har altså for alvor fået øjnene op for gevinsterne ved cirkulær økonomi, hvor mange af dem afprøver cirkulære forretningsmodeller som leasing, take back-ordninger, reparationer af produkter fremfor nysalg og lignende tiltag.
- Det store fokus, der er i både EU og flere andre steder i verden, gør, at der eksperimenteres og arbejdes på at finde nye måder til at udnytte ressourcerne bedre, længere og mere effektivt. Det er glædeligt, at der også arbejdes med mange nye ideer og forretningsmodeller i møbelbranchen i Danmark, og jeg er sikker på, dette fokus betaler sig i fremtiden, siger Betina Simonsen, direktør hos Lifestyle & Design Cluster og fortsætter:
- I en verden, der i stigende grad allerede mangler eller kommer til at mangle mange af de ressourcer, møbelbranchen er storforbrugere af, er der behov for at vi udnytter ressourcerne optimalt. Det kræver næppe meget at erkende dette, men det kræver til gengæld en stor indsats at tilpasse sin virksomhed og forretningsmodel.
Det kan være en udfordring at stille krav til større leverandører eller bare at finde de rette samarbejdspartnere, som selv er interesseret i at arbejde med cirkulær økonomi. Især hvis man er en mindre virksomhed. Samtidig kan nye produktionsmetoder og cirkulering af materialer betyde, at virksomhederne skal forny eller udvide deres dokumentation for miljøpåvirkning.
At udarbejde og få godkendt disse ændringer i produktionen kan være dyrt. Ændret lovgivning for sekundære- og affaldsprodukter kan medvirke til at understøtte markedet for produkter baseret på cirkulær økonomi. Samtidig vil det også medføre en større sikkerhed og tilgængelighed af ressourcer, der ellers kan være en udfordring at finde.
Så hvor starter man? Hvordan kaster man sig over omlægningen til en mere cirkulær forretningsmodel? Og er der penge i det?
Alle ovenstående spørgsmål og andre, du sidder tilbage med, forsøger vi at give dig svaret på idenne rapport, der i korte træk handler om succeser og udfordringer med bæredygtighed og cirkulær økonomi i møbelbranchen – læs om de modige danske møbelvirksomheder, der har kastet sig ud i arbejdet med cirkulær økonomi og deres erfaringer.
Denne artikel er en del af temaet I fokus: cirkulær økonomi i 2019
Strategi & ledelse

Danske mode-, tekstil- og møbelbrands er ”first movers” på virtuel teknologi
Kan man som kunde eller indkøber få en sanselig købsoplevelse, når man ikke kan røre ved stoffet, sidde i stolen eller se lampen hjemme i stuen? Ja, viser de første resultater fra projektet Virtual Stage, som Lifestyle & Design Cluster har gennemført sammen med ti danske mode- og møbelbrands samt teknisk partner Virsabi og følgeforskning fra CBS.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Østjysk design bureau er fundet til 3daysofdesign
Når Lifestyle & Design Cluster til maj for andet år i træk slår dørene op til udstillingen af cirkulære møbler under 3daysofdesign, bliver det i selskab med designbureauet FRIDA JOHS, der skal stå for den visuelle formidling.
Indhold fra partner
Samfund

Lifestyle & Design Cluster bliver ny national erhvervsklynge inden for design, mode og møbler
Uddannelses- og Forskningsministeren har udpeget Lifestyle & Design Cluster til at være en af de i alt 14 nationale erhvervsklynger, der fra 2021-2024 skal skabe samarbejde mellem forskere og virksomheder og dermed få mere innovation ud i samfundet.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Vil du fremtidsssikre din virksomhed ved at gøre den effektiv og grøn?
Ny mulighed for små og mellemstore virksomheder (SMV’er) med grønne ambitioner:
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

We Do Wood: Der er masser af kvalitet i affaldsressourcer
Møbelvirksomheden We Do Wood fik for alvor sat skub i nye, bæredygtige materialevalg, certificeringer og en cirkulær forretningsmodel, efter de deltog i CØ SMV-forløbet ved Lifestyle & Design Cluster.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

National Cirkulær Økonomi Hub: Hvad, hvem og hvorfor?
Cirkulær økonomi er og har været ”the talk of town” i et godt stykke tid efterhånden. Med god grund. Verden lider under vores brug-og-smid-væk-kultur, der desværre stadig er ganske fremherskende trods et stigende fokus på den generelle bæredygtighed i Danmark.
Indhold fra partner