01.04.2019  |  Klima, miljø og energi

Danmark er uofficiel verdensmester i designermøbler – men hvordan går det med cirkulariteten?

Indhold fra partner Hvad er dette?

Cirkulær økonomi er på alles læber i øjeblikket. Alle har for fået øjnene op for, at der kan være en god forretningside eller flere gemt i at udnytte ressourcer mere optimalt.

Den danske møbelbranche har længe været hæderkronet for smukt design, og nu lader det til, at branchen også i tiltagende grad kaster sig ud i arbejdet med cirkularitet.

Ifølge en undersøgelse foretaget af Lifestyle & Design Cluster i slutningen af 2018, så arbejder 35 procent af de adspurgte virksomheder med cirkulær økonomi eller bæredygtighed helt generelt. 62 procent af virksomhederne svarer, at de inden for de seneste to år har gjort en indsats for at nedbringe mængden af restmateriale i produktionen, mens 40 procent siger, at de gør brug af genanvendte materialer i deres produktion.

Møbelbranchen har altså for alvor fået øjnene op for gevinsterne ved cirkulær økonomi, hvor mange af dem afprøver cirkulære forretningsmodeller som leasing, take back-ordninger, reparationer af produkter fremfor nysalg og lignende tiltag.

- Det store fokus, der er i både EU og flere andre steder i verden, gør, at der eksperimenteres og arbejdes på at finde nye måder til at udnytte ressourcerne bedre, længere og mere effektivt. Det er glædeligt, at der også arbejdes med mange nye ideer og forretningsmodeller i møbelbranchen i Danmark, og jeg er sikker på, dette fokus betaler sig i fremtiden, siger Betina Simonsen, direktør hos Lifestyle & Design Cluster og fortsætter:

- I en verden, der i stigende grad allerede mangler eller kommer til at mangle mange af de ressourcer, møbelbranchen er storforbrugere af, er der behov for at vi udnytter ressourcerne optimalt. Det kræver næppe meget at erkende dette, men det kræver til gengæld en stor indsats at tilpasse sin virksomhed og forretningsmodel.

Det kan være en udfordring at stille krav til større leverandører eller bare at finde de rette samarbejdspartnere, som selv er interesseret i at arbejde med cirkulær økonomi. Især hvis man er en mindre virksomhed. Samtidig kan nye produktionsmetoder og cirkulering af materialer betyde, at virksomhederne skal forny eller udvide deres dokumentation for miljøpåvirkning.

At udarbejde og få godkendt disse ændringer i produktionen kan være dyrt. Ændret lovgivning for sekundære- og affaldsprodukter kan medvirke til at understøtte markedet for produkter baseret på cirkulær økonomi. Samtidig vil det også medføre en større sikkerhed og tilgængelighed af ressourcer, der ellers kan være en udfordring at finde.

Så hvor starter man? Hvordan kaster man sig over omlægningen til en mere cirkulær forretningsmodel? Og er der penge i det?

Alle ovenstående spørgsmål og andre, du sidder tilbage med, forsøger vi at give dig svaret på idenne rapport, der i korte træk handler om succeser og udfordringer med bæredygtighed og cirkulær økonomi i møbelbranchen – læs om de modige danske møbelvirksomheder, der har kastet sig ud i arbejdet med cirkulær økonomi og deres erfaringer. 

Denne artikel er en del af temaet I fokus: cirkulær økonomi i 2019

Mere fra Innovationsnetværket Lifestyle & Design Cluster

Innovationsnetværket Lifestyle & Design Cluster

https://ldcluster.com/

Lifestyle & Design Cluster arbejder for at fremme innovation og bæredygtig vækst primært i de små og mellemstore bolig- og beklædningsvirksomheder samt i de relaterede kreative brancher. Som innovationsnetværk under Uddannelses- og Forskningsministeriet identificerer, formidler og forankrer vi ny viden og fungerer som brobygger mellem virksomhed…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere