11.01.2023 | Supply chain
Dansk erhvervssamarbejde vil producere grønt flybrændstof til næste år
En række danske selskaber vil sammen få en metanol-produktion op og stå i Aalborg, som derefter kan levere grønt flybrændstof til Aalborg Lufthavn.
Mellem Aalborg og København er der cirka 18 daglige afgange. Dette er første skridt på vejen mod at gøre dem grønne. PR-foto: Aalborg Lufthavn
Udstyret med ny teknologi, der skal gøre produktionen hurtigere og billigere, vil et nyt dansk konsortium indtage og overtage dansk indenrigsflyvning med grønt flybrændstof.
Første skridt på vejen er at få metanol-produktionen op at stå i Aalborg, og siden da forsyne et stigende antal indenrigsflyvninger med det grønne brændstof.
”Der er pres på at få flytrafikken gjort grøn, og e-SAF repræsenterer en potentiel løsning, men med de kendte teknologier er det i forhold til forarbejdning og skalering dyrt og ressourcekrævende. Vi forventer med denne nye teknologi fra Vertimass at kunne levere et grønt produkt, der er mere interessant ud fra en økonomisk betragtning, og hvor ingredienserne i form af vind, sol og CO2 i princippet er ubegrænsede,” fortæller Søren Knudsen Kær, der er Head of Technology i European Energy, en af konsortiets syv partnere, i en pressemeddelelse.
De resterende partnere er Aalborg Lufthavn, Kosan Gas, Vertimass, Aalborg Universitet, Hydrogen Valley og Port of Aalborg, og sammen har de givet projektet navnet MeSAF.
Teknologien bag MeSAF præsenterer en forenkling af processen ved omdannelse af metanol til flybrændstof, der i modsætning til eksisterende teknologier kun kræver et enkelt trin. Det er den amerikanske virksomhed Vertimass, som har udviklet katalysatoren i den nye teknologi.
Læs også: Danske Bank vil være bæredygtig, men investerer milliarder i olievirksomheder
Sammen med danske European Energy, der er producerer vedvarende energi fra sol og vind, og som står bag den første produktion af e-metanol i Danmark, skal produktionen af kerosin med den nye teknologi i første omgang testes i USA.
Herefter skal et demonstrationsanlæg etableres i Aalborg i 2024. Erfaringerne fra det anlæg skal udgøre basis for efterfølgende at etablere et fuld skalaanlæg med produktion af 10.000 ton om året.
”Med såvel DAT, SAS og Norwegian er der cirka 18 daglige afgange mellem Aalborg og København. Det gør Aalborg-København til den største indenrigsrute i Danmark. Det er derfor også naturligt, at den første danske grønne indenrigsrute bliver fra Aalborg Lufthavn,” siger Niels Kjær Hemmingsen, der er lufthavnsdirektør i Aalborg Lufthavn, og afslutter:
”Vi glæder os til samarbejdet og ikke mindst udviklingen af en mere grøn luftfart”.
- KCP
Strategi & ledelse

Spirii kåret til verdens bedste grønne startup
Den danske eMobility-platform Spirii er netop kåret til verdens bedste ved årets prisuddeling til Global Startup Awards. Spirii blev den eneste nordiske startup, der tog en pris med hjem.
Klima, miljø og energi

Nu går Det Grønne Forskernetværk i luften
Der var mere end fuldt hus, da forskere fra landets universiteter inviterede til lanceringen af Det Grønne Forskernetværk – et netværk, der skal styrke deres stemme i den offentlige debat, presse universiteter mod en grønnere retning og etablere nye indbyrdes samarbejder.
Klima, miljø og energi

Nyt projekt skal udvikle national standard for måling af biodiversitet
Projektet ’Udvikling af en national metode til kortlægning af bynatur’ skal det næste år være med til at finde en standard for, hvordan man kan måle og registrere biodiversitet i områder med bebyggelse.
Strategi & ledelse

Sådan kan virksomheder reagere på IPCC-rapporten
Udsigterne i FN-organets opsamlingsrapport er dystre. Hvad kan virksomheder gøre for at trække udviklingen i en bedre retning? Der er i hvert fald fem muligheder.
Klima, miljø og energi

Landmænd viser stor interesse for opsætning af solceller
LanboNord oplever massiv interesse fra landmænd, der gerne vil etablere solceller i landbruget. Det er nemlig god forretning, lyder det.
Samfund

Bankkollaps puster til transatlantisk antiklimakamp
I USA når kritikken af selskabers fokus på ESG nye højder, efter at Silicon Valley Bank for nylig lukkede dørene, og den amerikanske præsident var nødsaget til at nedlægge veto mod et anti-ESG-forslag.