16.01.2023  |  Klima, miljø og energi

Dansk kapsejladshold vil have mere fart og mindre plastik i havene

Det danske Rockwool-sponsorerede SailGP-hold og organisationen One Ocean Foundation lancerer et initiativ, der vil omdanne vind i sejlene til en løsning, der skal opsamle otte tons plastik fra verdenshavene.

Jo mere vind i sejlene, jo mere plastikaffald indsamles der fra havet. Sådan lyder essensen af initiativet More Speed Less Plastic, som det danske SailGP-hold, sponsoreret af Rockwool, og organisationen One Ocean Foundation har lancereret forud for Singapore Sail Grand Prix.

Målet er at fjerne omkring otte tons plastik fra verdenshavene inden udgangen af SailGP’s tredje sæson, som slutter 3. maj. Og holdet har det perfekte værktøj til at gøre det: en foilende SailGP F50 katamaran, der er i stand til at ramme hastigheder tæt på 100 kilometer i timen, kun drevet af vinden.

”Det er en fantastisk motivation for holdet, at vi, mens vi sejler SailGP, kan rense vores hav, men der er også et vigtigt budskab, som vi ønsker at fremhæve. Gennem initiativet More Speed Less Plastic ønsker vi at understrege, at det er tid til at komme videre end snakken – vi er nødt til at samarbejde for at fremskynde løsninger og gøre noget for at hjælpe med at løse plastproblemet,” siger Nicolai Sehested, skipper for holdet.

Læs også: Samarbejde og investeringer er eneste vej ud af globale kriser

Han har sejlet jorden rundt to gange og fortæller, at han på første hånd har set virkningen af plastforurening på vores oceaner – endda på sejladser på nogle af de fjerneste steder på Jorden, som Point Nemo i Det Sydlige Ocean.

”Når du har set omfanget af den indvirkning, vi har på vores naturlige miljø med dine egne øjne, kan du ikke ignorere det - jeg har set plastik flyde tusinder af kilometer fra kysten, på steder, der næsten ikke er berørt af civilisationen," siger Nicolai Sehested.

”En vigtig social indvirkning”
Som en del af SailGP's såkaldte Impact League måles alle sejlhold uafhængigt på en række områder under hvert Sail Grand Prix - herunder affaldshåndtering.

Ifølge Nicolai Sehested har samarbejdet med One Ocean Foundation medført to Impact League sejre i 2022.

”Med hjælp fra One Ocean Foundation har vi brugt den første fase af sæson 3 på at identificere og reducere vores brug af engangsplastik og sikre, at vi ændrer adfærd i teamet, både under SailGP events og hjemme i lavsæsonen,” siger Nicolai Sehested.

Læs også: To virksomheder satser på innovativ plastteknologi

Jan Pacher, generalsekretær hos One Ocean Foundation, mener også, at initiativet vil gavne de mennesker, der lever af at samle plastikaffald.

”Disse initiativer hjælper ikke kun med at beskytte havet, men har også en vigtig social indvirkning - at give plastaffald en ægte værdi ved at støtte samlerne i lokalsamfundene langs havene, der ofte findes i mindre privilegerede regioner på vores planet,” siger han.

Første del af konkurrencens tredje sæson blev afholdt i Singapore, hvorefter turen går til Sydney, Australien og Christchurch, New Zealand i februar og marts. Finalen kommer til at foregå i San Francisco, USA.

- HCL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere