13.08.2019 | Strategi & ledelse
Dansk Metal: Plads til mere cirkulær økonomi i industrien
Fagforeningen Dansk Metal ser et stort uudnyttet potentiale i den cirkulære økonomi hos de danske industrivirksomheder. Kun halvdelen arbejder med principperne, så der er enorme muligheder for besparelser, lyder det.
De danske industrivirksomheder kan opnå en lang række fordele ved at tage den cirkulære økonomi til sig. Mange er imidlertid ikke med på området (endnu), viser en rundspørge fra Dansk Metal.
Cirkulær økonomi er et område med voksende bevågenhed og store muligheder på et lang række parametre for virksomheder i mange forskellige brancher. Når det gælder de danske industrivirksomheder, så ser det imidlertid ud til, at man ikke helt har fulgt med.
Læs også: Nyt værktøj skal hjælpe produktionsvirksomhederne med cirkulær økonomi
Sådan lyder det i hvert fald fra fagforeningen Dansk Metal, der har foretaget en rundspørge blandt sine tillidsrepræsentanter i industrien. Den viser et stort uudnyttet potentiale og dermed også nogle missede muligheder, som ærgrer forbundet.
”Det er kun halvdelen af vores tillidsrepræsentanter i industrien der svarer, at deres virksomhed arbejder med at designe produkter med henblik på at mindske ressourceforbruget og forlænge levetiden. Det er en skam, for vi ved fra analyser, at vi både kan gøre noget for klimaet, miljøet og ikke mindst virksomhedernes konkurrenceevne”, siger cheføkonom Thomas Søby.
Dansk Metal peger på de mange fordele, der ligger i den cirkulære økonomi, både for miljøet i form af CO2-besparelser som følge af fx mindre produktion, og finansielt på grund af et mindre behov for indkøb af nye råmaterialer.
Mangel på vilje blandt forhindringerne
Ifølge organisationen, så udgør udgifter til råvarer og forarbejdede materialer således halvdelen af produktionsomkostningerne i de danske industrivirksomheder. Dermed er der et stort potentiale for at mindske omkostningerne og skabe nye forretningsmodeller ved i større grad at tænke cirkulært i produktionen.
”Råvarerne er noget af det, der er mest omkostningstungt for de danske industrivirksomheder, så her ligger der et enormt potentiale, hvis virksomhederne formår at udnytte de muligheder, der ligger i cirkulær økonomi”, siger Thomas Søby.
De adspurgte tillidsrepræsentanter forklarer i rundspørgen også, hvilke barrierer der er, for at lave en mere bæredygtig produktion. Her er topscoren ”vilje/interesse i virksomheden”, mens ”nødvendige kompetencer” er nummer to.
Læs også: Danske havne tjener penge på cirkulær økonomi
”Det er en bunden opgave for os at gøre noget ved klimaet og samtidig sikre vores virksomheders konkurrenceevne. Der er ingen tvivl om, at cirkulær økonomi kan være med til at understøtte begge mål,” slutter Thomas Søby.
-AK
Klima, miljø og energi

SAS klar med første grønnere fly
SAS lancerer deres første C02-besparende fly som led i en strategi, der skal gøre virksomhedens samling af fly mere klimavenlig inden 2023.
Strategi & ledelse

Iværksætteruge satte spot på de grønne rollemodeller
Årets udgave af Global Entrepreneurship Week i Danmark havde landets grønne iværksættere som omdrejningspunkt. Dem er der nemlig brug for, hvis vores klimamål skal indfries, både for at inspirere andre startups, og for at hjælpe de store aktører.
Menneskerettigheder

Danmarks største erhvervsorganisation vil have øremærket barsel til mænd
Adm. Direktør for Dansk Industri, Lars Sandahl Sørensen, lægger for første gang nogensinde op til at mænd skal have ret til øremærket barsel og i fremtiden mulighed for mere end de otte ugers orlov, som EU kræver. Det skriver Berlingske.dk.
Klima, miljø og energi

Flying Tiger afgiver grønt plastikløfte
Fremover kommer der til at være mindre plastik på hylderne i Flying Tigers butikker. De har indgået et samarbejde med organisationen Plastic Change, hvor målet er at reducere anvendelsen af plastik markant.
Strategi & ledelse

Ny superfond skal sætte gang i grønne internationale projekter
Med finanslovsaftalen skabes der en superfond, som har til formål at hjælpe danske virksomheder med finansiering af en international grøn omstilling.
Strategi & ledelse

75 globale brands bakker op Parisaftalen
Samtidig med at USA er ved at trække sig ud af Parisaftalen, annoncerer 75 globale brands, heraf adskillige amerikanske, deres støtte til den store klimaplan. Virksomhederne peger på stribevis af fordele ved at blive i aftalen og understreger, at de selv vil holde fast.