Dansk Metal: Plads til mere cirkulær økonomi i industrien
Fagforeningen Dansk Metal ser et stort uudnyttet potentiale i den cirkulære økonomi hos de danske industrivirksomheder. Kun halvdelen arbejder med principperne, så der er enorme muligheder for besparelser, lyder det.
Cirkulær økonomi er et område med voksende bevågenhed og store muligheder på et lang række parametre for virksomheder i mange forskellige brancher. Når det gælder de danske industrivirksomheder, så ser det imidlertid ud til, at man ikke helt har fulgt med.
Læs også: Nyt værktøj skal hjælpe produktionsvirksomhederne med cirkulær økonomi
Sådan lyder det i hvert fald fra fagforeningen Dansk Metal, der har foretaget en rundspørge blandt sine tillidsrepræsentanter i industrien. Den viser et stort uudnyttet potentiale og dermed også nogle missede muligheder, som ærgrer forbundet.
”Det er kun halvdelen af vores tillidsrepræsentanter i industrien der svarer, at deres virksomhed arbejder med at designe produkter med henblik på at mindske ressourceforbruget og forlænge levetiden. Det er en skam, for vi ved fra analyser, at vi både kan gøre noget for klimaet, miljøet og ikke mindst virksomhedernes konkurrenceevne”, siger cheføkonom Thomas Søby.
Dansk Metal peger på de mange fordele, der ligger i den cirkulære økonomi, både for miljøet i form af CO2-besparelser som følge af fx mindre produktion, og finansielt på grund af et mindre behov for indkøb af nye råmaterialer.
Mangel på vilje blandt forhindringerne
Ifølge organisationen, så udgør udgifter til råvarer og forarbejdede materialer således halvdelen af produktionsomkostningerne i de danske industrivirksomheder. Dermed er der et stort potentiale for at mindske omkostningerne og skabe nye forretningsmodeller ved i større grad at tænke cirkulært i produktionen.
”Råvarerne er noget af det, der er mest omkostningstungt for de danske industrivirksomheder, så her ligger der et enormt potentiale, hvis virksomhederne formår at udnytte de muligheder, der ligger i cirkulær økonomi”, siger Thomas Søby.
De adspurgte tillidsrepræsentanter forklarer i rundspørgen også, hvilke barrierer der er, for at lave en mere bæredygtig produktion. Her er topscoren ”vilje/interesse i virksomheden”, mens ”nødvendige kompetencer” er nummer to.
Læs også: Danske havne tjener penge på cirkulær økonomi
”Det er en bunden opgave for os at gøre noget ved klimaet og samtidig sikre vores virksomheders konkurrenceevne. Der er ingen tvivl om, at cirkulær økonomi kan være med til at understøtte begge mål,” slutter Thomas Søby.
-AK