13.08.2019 | Strategi & ledelse
Dansk Metal: Plads til mere cirkulær økonomi i industrien
Fagforeningen Dansk Metal ser et stort uudnyttet potentiale i den cirkulære økonomi hos de danske industrivirksomheder. Kun halvdelen arbejder med principperne, så der er enorme muligheder for besparelser, lyder det.
De danske industrivirksomheder kan opnå en lang række fordele ved at tage den cirkulære økonomi til sig. Mange er imidlertid ikke med på området (endnu), viser en rundspørge fra Dansk Metal.
Cirkulær økonomi er et område med voksende bevågenhed og store muligheder på et lang række parametre for virksomheder i mange forskellige brancher. Når det gælder de danske industrivirksomheder, så ser det imidlertid ud til, at man ikke helt har fulgt med.
Læs også: Nyt værktøj skal hjælpe produktionsvirksomhederne med cirkulær økonomi
Sådan lyder det i hvert fald fra fagforeningen Dansk Metal, der har foretaget en rundspørge blandt sine tillidsrepræsentanter i industrien. Den viser et stort uudnyttet potentiale og dermed også nogle missede muligheder, som ærgrer forbundet.
”Det er kun halvdelen af vores tillidsrepræsentanter i industrien der svarer, at deres virksomhed arbejder med at designe produkter med henblik på at mindske ressourceforbruget og forlænge levetiden. Det er en skam, for vi ved fra analyser, at vi både kan gøre noget for klimaet, miljøet og ikke mindst virksomhedernes konkurrenceevne”, siger cheføkonom Thomas Søby.
Dansk Metal peger på de mange fordele, der ligger i den cirkulære økonomi, både for miljøet i form af CO2-besparelser som følge af fx mindre produktion, og finansielt på grund af et mindre behov for indkøb af nye råmaterialer.
Mangel på vilje blandt forhindringerne
Ifølge organisationen, så udgør udgifter til råvarer og forarbejdede materialer således halvdelen af produktionsomkostningerne i de danske industrivirksomheder. Dermed er der et stort potentiale for at mindske omkostningerne og skabe nye forretningsmodeller ved i større grad at tænke cirkulært i produktionen.
”Råvarerne er noget af det, der er mest omkostningstungt for de danske industrivirksomheder, så her ligger der et enormt potentiale, hvis virksomhederne formår at udnytte de muligheder, der ligger i cirkulær økonomi”, siger Thomas Søby.
De adspurgte tillidsrepræsentanter forklarer i rundspørgen også, hvilke barrierer der er, for at lave en mere bæredygtig produktion. Her er topscoren ”vilje/interesse i virksomheden”, mens ”nødvendige kompetencer” er nummer to.
Læs også: Danske havne tjener penge på cirkulær økonomi
”Det er en bunden opgave for os at gøre noget ved klimaet og samtidig sikre vores virksomheders konkurrenceevne. Der er ingen tvivl om, at cirkulær økonomi kan være med til at understøtte begge mål,” slutter Thomas Søby.
-AK
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Klima, miljø og energi

Ørsted og DSV tester dronelevering på åbent hav
Test i Kattegat skal undersøge om fragtdroner fungerer over længere afstande og kan bidrage til at opnå CO2-neutralitet.
Klima, miljø og energi

Klimarådet: CO2-udledningen i 2025 vil være højere end forventet
Energistyrelsens klimastatus og -fremskrivning opfylder sin funktion som centralt planlægningsværktøj for dansk klimapolitik. Der er dog stadig ubesvarede spørgsmål og plads til forbedringer – blandt andet omkring affalds- og landbrugssektorerne. Det vurderer Klimarådet i et nyt notat.
Klima, miljø og energi

Ganske få danske virksomheder har strategi for biodiversitet
Ny rapport fra WWF Verdensnaturfonden og Bain & Company viser, at 70 procent af de største danske virksomheder ser biodiversitetstab som en trussel mod deres forretning, men kun 10 procent af dem har en konkret plan for, hvordan de vil handle på det.
Klima, miljø og energi

Første bilproducent tilslutter sig SteelZero-initiativet
SteelZero er et initiativ taget af Climate Group og ResponsibleSteel, som Volvo Cars nu tilslutter sig som den første bilproducent. Det er ikke Volvos første skridt i udviklingen af udvikle fossilfri stål, men initiativet skal sætte ekstra skub på arbejdet.
Klima, miljø og energi

Science Based Targets-initiative godkender Danfoss’ klimamål
Danfoss har nu fået godkendt sine videnskabsbaserede klimamål af organisationen Science Based Targets initiative (SBTi)
Medarbejder

CO2-reduktion forudsætter tusindvis af nye medarbejdere i industrien
En analyse fra Industriens Uddannelser viser, at der kommer massiv merefterspørgsel på faglærte og ufaglærte medarbejdere i industrien i takt med, at investeringer i grøn omstilling rulles ud.