Dansk Supermarked: SDG’erne er lidt en gave

Dansk Supermarked viser i deres CSR-rapport for 2015 – som nogle af de første i Danmark – hvordan man kan bruge SDG’erne til at guide sin CSR-indsats. ”De holder os på sporet mod at gøre en reel forskel,” siger Helene Regnell.

20.04.2016

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Siden Helene Regnell for lige over tre år siden startede som Dansk Supermarkeds første dedikerede CSR-chef, har prioriteringen af emner og bedømmelse af materiality været en udfordring.

”Som sidste led i værdikæden har vi stort set samtlige CSR-emner stående på hylderne i vores forretninger. Så for os har SDG’erne været lidt som en gave. De har givet os en ramme og et sæt emner, som virkelig mange stakeholders over lang tid har diskuteret sig frem til, er det vigtigste at satse på. Det gav genhør hos vores ledelse, så det lå lige til højrebenet, at vi skulle arbejde med SDG'erne,” fortæller hun.

Tre hovedprioriteter
Arbejdet er mundet ud i en materiality-matrix, som placerer de 17 SDG’er ud fra Dansk Supermarkeds mulighed for at påvirke udviklingen inden for emnet, og hvilken betydning området har for Dansk Supermarkeds forretning og omdømme. 

Det overblik blev så oversat til tre hovedoverskrifter, som virksomhedens CSR-indsats nu og fremover er samlet under: ”Lige adgang til job og karriere”, ”Sundhed og trivsel” og ”Ansvarligt forbrug og produktion”.

Hvordan gør man?
Hvad det konkret munder ud i, og hvordan der performes i Dansk Supermarked, fremgår af rapporten for 2015, som udkom i går.

Men hvordan har processen været, hvordan er man kommet fra 17 meget overordnede mål, til noget man i Dansk Supermarked kan styre efter?

I meget store træk foregik det sådan, at Dansk Supermarkeds CSR-team i løbet af seks-syv måneder:

  1. Brugte SDG Compass Guide, som er udviklet af Global Compact, WBCSD og GRI og fik nyt overblik over Dansk Supermarkeds værdikæde.
  2. Evaluerede de 169 undermål fra SDG’erne og placerede dem på en skala fra 0-100 baseret på deres betydning for virksomheden og virksomhedens mulighed for at påvirke dem.
  3. Fik analyserne eksternt valideret af EY.
  4. Placerede resultaterne i en matrix-figur og kunne udvælge de tre hovedoverskriter. Samlede eksisterende indsatser under hver af disse, og konstaterede hvor der var flere og nye muligheder.
  5. Inviterede for første gang i Danske Supermarkeds historie en række interessenter til et møde med ledelsen fra både hovekontor og de enkelte butikskæder.

Efterfølgende har Dansk Supermarked begyndt at udrulle og udvikle aktiviteter under de tre hovedoverskrifter. På samme måde er man i gang med at integrere KPI’er i styringsredskaber, der allerede bruges i hele organisationen, så de kommer til at indgå i det man kalder ”business reviews” på lige fod med eksisterende forretningsmål.

CSR-højdepunkter i 2015

  • Kun 1% af affaldet fra Netto i Danmark ender på forbrændingen. Alt andet genbruges
  • 67% af alle medarbejdere i føtex, Bilka og Salling har modtaget undervisning om CSR, svarende til mere end 15.000 personer
  • 56% af al fisk og fiskeprodukter, på Dansk Supermarkeds hylder i 2015, var mærket med ASC/MSC eller lignende. Ambitionen er 100%
  • Mad, svarende til mere end 120.000 måltider, blev doneret til sociale institutioner i 2015.

Dansk Supermarked har over 50.000 medarbejdere i 1.400 butikker i fem lande. 

At holde snuden i sporet
Hvad har Dansk Supermarked så fået ud af den process – udover nogle nye overskrifter? Har det ændret noget?

”Den proces vi har været igennem betyder, synes vi, at vi med god samvittighed kan prioritere og dermed også sige nej til at arbejde med andre emner,” fortæller Helene Regnell.

”I vores branche er det ind imellem nemt at komme til at fokusere på kortsigtede forbrugerinteresser, men hvor vigtige de end måtte være, så giver det en fare for, at man komme til at skyde forbi målet på at levere der, hvor det gør en egentlig forskel i verden. Med SDG’erne har vi et udgangspunkt, der holder os på sporet.”

Læs eller download:

SDG Compass Guide 

Dansk Supermarked CSR-rapport 2015 

Mere om Dansk Supermarkeds CSR-strategi og menneskerettigheds-assessment baseret på FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv. /

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

19.11.2024CSR.dk

Manglende klimasikring kan koste dyrt

18.11.2024CSR.dk

Ny bog advarer: Bæredygtighed kan ikke stå alene

15.11.2024CSR.dk

Hos stor virksomhed er kødtunge tallerkener fortid

14.11.2024CSR.dk

Ny ordning forener social og miljømæssig ansvarlighed

08.11.2024CSR.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

07.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Nyt EU-direktiv om bæredygtig it-drift stiller krav til din dataopsamling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V